Hirdetés

Nyugdíjba vonulnak az IDE merevlemezek



|

A Seagate bejelentette, hogy az év végével megszünteti az IDE meghajtók gyártását.

Hirdetés

A Seagate azt tervezi, hogy az év végén leállítja az IDE meghajtók gyártását, és kizárólag a SATA termékekre koncentrál majd. A cég az első nagy gyártó, amely ilyen tervekről számol be, de valószínűleg idővel a többiek is követik a példáját, lévén a SATA meghajtók egyre inkább felfalják a PATA piaci részesedését. Az ausztrál ITNews januárban megjelent cikke szerint az asztali gépekbe szánt meghajtók 66,7 százaléka már SATA, és a laptopok 44 százalékában szintén ilyen felületű meghajtók dolgoznak, míg a vállalati szegmensben is növekszik ezek aránya - bár itt számokat nem közölnek.

 

sata.jpg

 

Arról azonban szó sincs, hogy a 21 éves PATA (IDE) szabvány egyik pillanatról a másikra eltűnik majd a piacról. Egyrészt a világon értékesített merevlemezes meghajtók 34 százaléka még mindig hatalmas mennyiséget jelent. Másrészt, míg a HDD-k esetében a SATA penetrációja meglepően gyorsan bekövetkezett, addig az optikai meghajtók esetében ez fájdalmasan lassan történik. Tíz ujjunk még mindig bőven elég, hogy megszámláljuk a piacon kapható, SATA felületű optikai meghajtó modelleket.

 

A cikk folytatásához kattintson ide (Computerworld Online)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.