Hirdetés

Okosőrület: Android Wear vagy Apple Watch?



|

Az Apple Watch valóban a piac élére ugorhat - de van-e válasza az Android Wear platformnak?

Hirdetés

Mielőtt az Apple bemutatta a maga okosóráját, a tech szakértők többsége meg volt róla győződve, hogy a cupertinói cég valami forradalmit tesz le az asztalra, olyat, amit eddig senki sem tudott. A valóságban az Apple Watch nem kínál igazán mást a jelenlegi okosóráknál. Igazából csak a riválisoknál kifinomultabb köntösben, okosabb ötletekkel teletűzdelve villantotta meg magát az Apple Watch, mintegy megmutatva, merre kell indulnia az iparágnak és a gyártóknak. 

Hirdetés

Éppen emiatt érdemes lehet összehasonlítani a két fő platformot, vagyis megnézni, hogy milyen erényeket kínál az Apple Watch, és ezekre jelenleg mivel tud válaszolni az Android Wearre alapozó tábor. Azt persze nem árt az elején leszögezni, hogy jelenleg mindkét oldal csak a saját okostelefonjait támogatja, ezért ettől függően még eléggé meg van kötve a felhasználók keze. Egy iPhone-nal nem lehet majd Moto 360-at, egy LG G3-mal pedig Apple Watch-ot használni. 

 

Android Wear

 

Dizájn

Az Apple Watch a technológia korlátait is szem előtt tartva meglehetősen tetszetős okosóra lett. Mi több, a három kiadása rengeteg szíjjal és előlapi beállítással lesz használható, ráadásul eleve két eltérő méretben választható ki az eszköz. Ezzel az almás óra a jelenleg legjobban testre szabható a kategóriában, az egyediség pedig mindenkinél sokat számíthat egy ilyen kütyünél. 

Az Android Wearnek elméletben nem gond mindezt felülmúlni, hiszen a Google rengeteg gyártóval dolgozik együtt, és még egyes divatmárkák is bejelentkeztek a webóriáshoz. Kis túlzással a Moto 360-on kívül még sincs egyetlen olyan robotos okosóra sem, ami elsőre igazán lenyűgözné az embereket. Annak pedig mint a tesztektől kiderült, bőven vannak hibái, és egy kisebb csuklón elég otrombán mutat, a társaihoz hasonlóan. 

 

Moto 360

 

Mobilfizetés

Az Apple Watch segítségével minden kompatibilis terminálnál lehet majd fizetni. Felvételkor az óra PIN kódot kér, és amíg érzékeli a pulzusunkat, egészen addig a kezünk odatartásával engedélyezi a bankkártyánkon és az Apple Payen keresztül fizetéseket. Ez az óra egyik legjobb funkciója lesz. Eközben a Google-nek hiába van régebb óta saját Walletje, az nem terjedt el a gyakorlatban, illetve az óráikban sincs NFC-s lapka még. Emiatt megint úgy néz ki, hogy az Apple hiába jött később egy piacra, megint ők tesznek valamit igazán népszerűvé. 

 

Kommunikáció

Egyértelműen kijelenthetjük, hogy az Apple Watch nem azért lesz népszerű, mert a közeli felhasználóknak kézzel firkált rajzokat és emotikonokat lehet küldözgetni. Sokkal vonzóbb funkció, hogy a beépített hangszórónak és mikrofonnak hála képes lebonyolítani a telefonhívásainkat, ha a közelben érzékeli az iPhone-t. Emellett walkie-talkie funkciót is kapott, ami valóban remek ötletnek bizonyulhat a mindennapokban. Ehhez képest viszont az Android Wear nem támogatja a hangszórókat, tehát a hanghívásokról lemondhatunk. Ugyancsak nem túl jövőbemutató egy ilyen eszközön bármit begépelni. Az értesítések (és az ezekre adható reakciók) terén azonban egyik oldalnak sincs miért szégyenkeznie, mindkettőnél jól megoldották ezt a témakört. 

 

Apple Watch vs. Moto 360

 

Fitnesz, üzemidő

Az Android Weart futtató eszközökhöz képest az Apple Watch hardveresen semmivel nem tud többet, elvégre csak egy gyorsulásmérője és egy pulzusmérője van - a biometrikus szenzorforradalom elmaradt. Az Apple azonban itt is könnyen a maga javára fordíthatja a játékot, mégpedig az adatokat komplex mértékben integráló Health app segítségével. Szintén jó pont, hogy a pulzusunkat is nézve meg tudja különböztetni, hogy éppen "csak" mozgunk vagy tornázunk. Az Android Wear rendszer ugyan képes lenne pont ugyanerre, a probléma viszont az, hogy egyszerűen még nincs ilyen összetett app a robotos platformra. 

Ha kitérünk az üzemidőre, akkor kijelenthetjük, hogy mindkét oldanak lenne hova fejlődnie. Az Apple egyelőre csak annyit ígér, hogy a készüléke kibírja az egész napot, és vezeték nélkül tölthető. Ez utóbbit tudja például a Moto 360 is, de robotos társaihoz hasonlóan este már azonnali töltésre van szüksége, tehát takarékos használat esetén is megadja magát egy nap alatt. 

 

Az Android Wear nagy előnye

Miközben az Apple Watch képességei miatt egy darabig főhetett a feje a Google-nek, addig tiszta sor, hogy a webóriás rövid idő alatt minden hátrányát be tudja hozni, ráadásul az ő platformjuk már a piacon van. Ami azt illeti, az Apple Watch megjelenéséig a Google a számos gyártópartnerének hála messze jobb órákat tehet le az asztalra, mint az almás vetélytársa. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.