Hirdetés

Samsung UE55F7000 teszt: a tévé visszanéz

|

Szemtelenül karcsú, okos, drága, nagyképű, de lehet vele beszélni. A Samsung felső kategóriás okostévéje magasra tette a lécet.

Hirdetés

Szemtelenül vékony kávával felszerelt készülékeinek sorát egy új felső kategóriás modellel gazdagítja a Samsung. Az UE55F7000 (igen, szerintünk is fantáziadús név) a viszonylag tehetős vásárlók 55 hüvelykes méretkategóriájában indul. Szögletes, ezüstös talpat álmodtak hozzá, melyet nem lehet forgatni vagy dönteni, és persze ezt a készülék jó látószöge nem is teszi feltétlenül szükségessé. A falra szerelhetőség kedvéért a kódolt adások vételéhez szükséges CI alzat kivételével minden csatlakozó a szokásos hátlapi süllyesztésből, a fallal párhuzamosan futó kábelekkel hozzáférhető. Persze csatlakozásban abszolút nincs hiány, minden van, ami okostévénél szóba jöhet, kár is felsorolni, annyit azért megemlítenénk, hogy 2 darab mindenevő PAL / DVB-T / C / S2 tuner van a készülékben, így set top boksz nélkül lehet „digitévézni” műholdasan, tetőantennásan vagy akár kábelről.Technológia és képminőség

A tévé fejleszthető, Evolution Kit kompatibilis, vagyis utóbb egy kis dobozzal erősebb, gyorsabb elektronikát illeszthetünk a tévéhez, gyakorlatilag továbbfejlesztve a régit. Ugyan még nincs konkrét információnk arról, hogy a mintegy két éve bemutatott fejlesztéssel éltek-e már, kaphatók-e kitek, mindenesetre hasznos lehet, ha utóbb nem kell az egész tévén túladni, csak mert van egy jobb modell.


Természetesen LED megvilágítással dolgozik az F7000, tapasztalataink szerint LCD viszonylatban elég szép, majdnem egyenletes háttérvilágítást mondhat magáénak. A kép felülete nem divatozóan tükröződő, hanem inkább félmatt, nem csak az igen magas fényerő miatt látható rajta minden akkor is, ha nincs a szoba elsötétítve. Szépek a színek és a 800 Hz-es képfrissítés érezteti jótékony hatását, szépek a mozgások. Ezeken a Motion Plus révén több lépésben tovább finomíthatunk.

 


A LED-es háttérvilágításhoz jár a Micro Dimming is, vagyis az a képesség, hogy aktív dinamikus kontraszt mellett a képfelület egyes területei eltérő erejű megvilágítást nyerjenek, így a sötétebb területek részletei nem vesznek el és a fényesebb foltok jobban kiemelkedhetnek a háttérből – elvileg. Az F7000 Edge-lit megvilágítást kapott, azaz a dinamikus kontraszt nem állítható zónánként, inkább vízszintes sávokból gazdálkodhat a rendszer. Ehhez képest jól teljesít, de ezzel együtt is érdemes alacsony szintre állítani a dinamikus kontrasztot. Általában elégedettek voltunk a képminőségével, beleértve a standard anyagok felskálázását is. Hiányoltuk viszont a gyárilag beállított THX sablont, ami állítgatás nélkül biztosítana jól beállított képet.
Minél nagyobb egy tévé, annál könnyebb dolga van a hangrendszer tervezőjének, ám ezúttal a panel csak 30 mm vastag, ami korlátozó tényező. Ehhez képest jó sikerül a beépített sztereó hangszóró rendszer, teljes hangerő mellett sem rezonál be a tévé és a torzítás elfogadható. Ha zene hang sablonra váltunk, akkor meglepően kellemes élményt nyújt a tévé, a képernyőt pedig ki lehet kapcsolni, így vagy 100 wattot takaríthatunk meg amikor csak zenelejátszásra használjuk a készüléket. A film hangsablon nagyon túlzó lett, de egyébiránt a jobban sikerült hangrendszerek egyikével dicsekedhet az F7000.

 

 

Távirányító helyett kéz és száj

Egy közepes méretű távirányító jár a készülékhez, háttérvilágítás nélkül, de ennek szerepe vissza is szorul a tapipados távvezérlő, a hangvezérlés valamint gesztusvezérlés árnyékában. A Bluetooth kapcsolaton lógó tapipad egy gombnyomással párosítható a tévéhez, szépen követi ujjmozdulatainkat, de olykor egyszerűen nem reagál. Már írtunk az első Jedi tévével kapcsolatban az integetős élményről, ami hozzávetőlegesen ugyanaz maradt. Úgy éreztük, hogy kicsit jobb lett a szövegértés (illetve parancs értés), de továbbra is hiányzik a vezérlésre használható természetes nyelvek listájáról a magyar. Még így is a Hi TV!-re fülelő hangvezérlés tűnt a legegyszerűbbnek, ha alapvető műveleteket akarunk végezni (csatornaváltás, kikapcsolás, hangerő), nagyon üzembiztosan vette magyar akcentusunkat a tévé UK English beállítások mellett. Médialejátszáshoz az alap távirányítót, a Smart eszközök kezeléséhez a mutogatást vagy a tapipados távvezérlőt éreztük legalkalmasabbnak. Minden van a dobozban és a Wi-Fi adapter is gyárilag szerepel a tévében, így azonnal neki lehet állni az internetes lehetőségek kiaknázásának.

 

Körítés és okosságok

A SmartHUB platform most is az egyik legfejlettebb az okostévék világában, az alkalmazások száma és a magyar nyelvű források mennyisége is számottevő. A beépített kamerát nem csak a felhasználókezeléshez és szülői zárhoz, hanem a Skype alkalmazáshoz is használhatjuk. Számos videós forrást találunk, ott a 3D Explore, ha ki akarnánk próbálni 3D Blu-ray hiányában a mellékelt szemüvegeket és a térhatást. Az aktív képzáras rendszer valódi Full HD képet ad, részletességével nem lesz gond és a képfrissítés elég magas frekvenciájú ahhoz, hogy legtöbben ne érezzük vibrálónak, ugyanakkor stabilitásban a passzív 3D képernyők azért persze jobbak.


A médialejátszó a szokásosan erős, szinte mindenevő darab, AVI, MKV és külső-belső felirat és belső hangsáv támogatással. A DTS Premium Audio 5.1 támogatás is adott, ami filmeknél sokszor megkövetelt.

 

Akár TimeShift-et, akár PVR-t (azaz videofelvevőt) használnánk, külső merevlemezre lesz szükségünk. Az EPG révén nem nehéz felvételeket beállítani, persze azok más tévén vagy PC-n nem lesznek visszajátszhatók.

 

Kinek testhezálló?

Ebben a súly (illetve méret) csoportban már jelentősebb összegeket kérhetnek egy-egy jó okostévéért és persze ezért extrát is adnak bőven. Nem kérdés, hogy a mintegy hétszázezer forintos Samsung modell rengeteget nyújt a legtöbb konkurenshez képest, ugyanakkor elég vastagon is fogott a marketingosztály ceruzája. Ha pusztán egy jó képminőségű LED LCD tévére vágyunk, akkor kevesebb, mint fele ennyiből is megúszhatjuk, a Samsung berkein belül is, ha kiegyezünk 400 Hz-es képfrissítéssel. Ha tényleg adunk a képminőségre és az okostévé funkciókra, akkor megcélozhatjuk az előző évi felső kategóriás modelleket, és 100-200 ezer forinttal kevesebbet mutat majd a pénztárgép. Ha azonban mindenképp kellenek az újdonságok, a továbbfejlesztett okos funkciók és az alap tartozékok, akkor az F7000 egy nagyon csábító falat.

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.