Hirdetés

OkosTV-médialejátszó: van jobb megoldásunk



|

Hirtelen nagyon okos lett minden tévé és a médialejátszók is mindent akarnak egyszerre, de valami mindig rosszul sül el. Van egy atombiztos tippünk a szenvedés helyett.

Hirdetés

Az okostévék nagyon vonzók és könnyű elcsábulni – egyetlen távirányítóval elérhető a szokásos tévés szórakozás, de amint megnyomunk egy gombot, máris appokat kapunk, böngészőt és jó néhány online szolgáltatást is elérünk. Ehhez jön még a DLNA és hálózatos lejátszás, így PC-nken, NAS-unkon tárolt tartalmakat is lejátszik tévénk – igazán jól hangzik. De miért van akkor még mindig értelme HTPC-t használni?

 

Hirdetés

Korlátolt készülékek

Az okostévék nagyon gyorsan fejlődnek, de ha valaki tényleg szeretne sok mindent elvégezni vele, pontosabban sokféle szolgáltatást elérni, csalódni fog. Elsőként itt a gond, hogy a legjobb okostévé platformon is szegényes az app kínálat. A beszerezhető appok számából ez nem következik, de az 500-5000 appnak nagyjából a 90 százaléka hulladék, vagy komplett átverés. A hasznos és jó szolgáltatások és appok sem feltétlenül tökéletesek. Például nem mindig kapunk magyar kezelőfelületet, néhány funkció nem működik az adott szolgáltatásban, és sokszor előfordul az is, hogy a szolgáltatást üzemeltető valamit változtat, amire az okostévé appja csak hetekkel később reagál – addig meg kapjuk a hibaüzeneteket.

 

 

Mindehhez jön még a lassúság, a nehézkes kezelés, szóval ha tényleg használni szeretnénk okostévénk „okos” részét, készüljünk fel rá, hogy nem minden fog tökéletesen működni, vagy legalábbis meg kell majd küzdenünk vele. És még az is előfordulhat, hogy éppen kedvenc szolgáltatásunkhoz nincsen dedikált app az adott platformon, a böngésző pedig korlátozott és így sem érjük el.

 

 

HTPC

Elcsépelt szó már a Home Theater PC vagyis házimozi számítógép, de az elmúlt időszakban rengeteget változott. Például sokkal olcsóbb, csendesebb és gyorsabb lett. Például egy miniatűr, néma csendben dolgozó, celeronos vagy pentiumos gépet már 70-80 ezer forintból felépíthetünk kompletten, sőt, akár a tévé mögé is elrejthetjük. Erre aztán mehet Windows vagy az ingyenes, Linux-alapú Kodi (az XBMC utóda). Mivel PC-ről van szó, egyszerűen nincsen olyan szolgáltatás, webes tartalom, amit ne érnénk el. A funkcionalitás, a kimenetek, a gép teljesítménye is csak rajtunk múlik, ráadásul amint kinőjük, szimplán bővíthetjük a gépet. A hálózatos szolgáltatásokkal, feliratokkal, táveléréssel, tartalommegosztással sem lesz gondunk – minden ilyesmit tökéletesen kezel egy ilyen mini PC, sőt, ha egy kicsit többet szánunk rá, már játékkonzolnak is használható. Az irányítás módját is igényeinkhez szabhatjuk. Lehet hagyományos távirányító infra porton, használhatunk mobilos appot a vezérlésre de az ölben használható Bluetooth billentyűzet+tapipad hibridek is kényelmesek a tévé előtt ülve. Ha játszunk is, egy Xbox 360 kontrollert azonnal felismer a SteamOS vagy a Windows és máris indulhat a játék. Sőt, itt előny, hogy Steam fiókunkat itt beállítva ott folytathatjuk a játékot tévénk előtt ülve, ahol a PC-n abbahagytuk.

 

 

Ennyi funkciót, ilyen sebességet, de legfőképpen ekkora rugalmasságot a legdrágább okostévék sem kínálnak (egyelőre). Vannak már kezdeményezések, hogy egységesítsék ezt a felületet, hogy szabványokat fejlesszenek ki, de ezek még gyerekcipőben járnak, és a cégek jelentős része a saját megoldását erőlteti.

Ezen felbuzdulva jövő héten össze is rakunk 1-2 házimozi PC-t, amivel már felokosíthatunk bármilyen PC-t, sőt, mutatunk egy különleges megoldást is erre a problémára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.