Hirdetés

Októberi előzetes - HTPC szoftverek



|

A HTPC-ről már sokan hallottak, és többen is eljátszottak már a gondolattal, hogy összeállítanak egy ilyet, de akadályokba ütköztek. Mi magunk is többször írtunk a hardvereiről, ám a szoftveres oldalról csak ritkán esett szó.

Hirdetés

A felhasználóknak valójában a médiacenter-szoftver okozza a fejtörést: egyik felük még egyáltalán nem ismer ilyen alkalmazást, míg a próbálkozók másik fele a bőség zavarától szenvedve nem tudja eldönteni, vajon melyik lenne számára az ideális választás. AZ októberi számunkban ezen próbálunk meg segíteni -- oly módon, hogy bemutatunk néhány népszerű médiacenter-alkalmazást, amelyeknek sem a telepítése, sem pedig az alapfokú konfigurálása nem igényel komolyabb felhasználói ismereteket, mégis maradéktalanul megfelelnek korunk elvárásainak. Egy házimozi PC építése korántsem oly ördöngösség, mint gondolnánk. A benne rejlő lehetőségek kiaknázásának alapfeltételei: egy számítógép, kábeltévé és szélessávú internet-kapcsolat, amelyek nélkül sokunk már most sem tudná elképzelni a hétköznapokat. Alig akad olyan városi háztartás, ahol ne lenne kábeltévé, rengeteg család rendelkezik számítógéppel -- többek között a Sulinet Expressnek köszönhetően --, és ma már az otthoni ADSL is egyre kevésbé számít luxusnak, a komoly áresés, valamint a szakadatlan akciók jóvoltából. Nyugodtan kijelenthetjük tehát, hogy az alapfeltételek nagyjából adottak -- finomításra persze még számtalan opció kínálkozik --, így most már csak össze kell hangolnunk ezeket, hogy új távlatok nyílhassanak meg előttünk.



Alapozás
A médiacenter-programokat két kategóriába sorolhatjuk: vannak az alapszintűek, viszonylag szűk szolgáltatásválasztékkal, és vannak a profibb megoldások, amelyek számos további felhasználási lehetőséget kínálnak, főként a különböző beépülőmoduloknak köszönhetően.
Az alapszoftverek elsősorban tévézésre, filmnézésre vannak kihegyezve, ebből adódóan csupán öt-hat opcióval szolgálnak. Segítségükkel nézhetünk tévét, és természetesen rögzíthetjük is az adásokat. Az igényesebben kialakított szoftverek a Windows Media Playerhez hasonlóan az aktuális zenéhez/filmhez kapcsolódó webes többletinformációval is ellátnak.
Szintén a televíziózáshoz kapcsolódó szolgáltatás az EPG (Electronic Program Guide), amely megjelenésével új alapokra helyezte a műsorrögzítést. Az elektronikus műsorújság olyan webes szolgáltatás, amely több egyszerű programajánlónál, hiszen számos többletfunkciót kínál. Leghasznosabb lehetőség a keresés, amelynek révén címek, szereplők és műfajok szerint rendezhetjük a műsorokat, sőt az egyes adások leírásában is kutakodhatunk egy-egy kulcsszó után. Az EPG a rögzítésben is segítségünkre lesz: a kiválasztott műsort pár kattintással a felveendő adások listájához adhatjuk; a felvétel kezdete, vége, valamint az összes szükséges paraméter beállítása a médiaközpont-szoftverre marad, amely ezeket az információkat mind ki tudja olvasni az EPG adatbázisából. Számos szoftver rendelkezik EPG-funkcióval, ám közülük csak kevés használható hazánkban is. E területről jó példa a tv.animare.hu. Ezt a teljesen személyre szabható, remekül átgondolt, jól működő weboldalt azoknak is bátran ajánljuk, akik egyébként nem rendelkeznek HTPC-vel, csak egy jól használható netes műsorújságot keresnek. Hasonló módon használható a port.hu tévéújságja is.

A komolyabb szoftverek alig tudnak többet már bemutatott társaiknál, rendszerint integrált webböngészőt vagy hírcsatorna-olvasót kínálnak pluszban -- az igazi többletet azonban a világháló adta lehetőségek kiaknázása jelenti, ami többnyire a különböző beépülőmodulok segítségével valósul meg.
Általánosságban elmondható, hogy szinte minden médiacenter-szoftverhez találni ilyen-olyan kiegészítőt, ám e területen az ingyenes szoftverek előnye megkérdőjelezhetetlen. Az ok igen egyszerű: az ingyenes szoftverek sok esetben nyílt forráskódúak, illetve fejlesztőik lehetővé teszik a felhasználó számára saját modulok készítését, így a hozzáértők olyan alkalmazásokat fejlesztenek, amelyek teljes mértékben a saját kívánalmaiknak felelnek meg. Szerencsére ezek a kreatívabb felhasználók az esetek többségében megosztják alkotásaikat a nagyközönséggel, tehát nyilvánvalóan mindenki jól jár.
A cikk teljes terjedelmében az október 6-án megjelenő számunkban olvasható.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.