Hirdetés

Olcsó Intel X58-as alaplap az MSI-től



|

Az MSI X58-as alaplap családjának legújabb tagja 200 dollár alatti ajánlott áron érkezik a boltok polcaira.

Hirdetés

Tavaly októberben egy előzetes formájában mutattuk be az MSI X58-as szériájának első darabját, mely az Eclipse SLI nevet kapta. A PCWorld tesztlaborját is megjárta az egyik korai tesztpéldány, ám sem szoftveresen, sem pedig hardveresen nem mutatkozott elég stabilnak a Core i7-es processzorokat kezelő jószág. Azóta történt egy s más a gyártó háza táján, az Eclipse új BIOS-okat kapott, a termékvonal pedig újabb tagokkal bővült. Az X58 Platinum rögtön kétféle változatban is piacra került, a két variáns között azonban mindössze az SLI licenc megléte jelenteti az egyetlen különbséget. Kiszivárgott hírekben láthattuk az Eclipse-nél is felszereltebb csúcsmodellt is, ám az újabb hivatalos bejelentés nem e lappal kapcsolatban érkezett. A zászlóshajóra tehát várni kell, cserébe viszont itt van nekünk az X58 Pro, mely elsősorban árával próbálja platformcserére rávenni a felhasználókat.

 

msi_x58_pro_board_01.jpg
 
Az alap paraméterek természetesen nem változtak/változhattak, a család többi tagjához hasonlóan az X58+ICH10R lapkakészlet kapott helyet a nyomtatott áramkörön. Az LGA1366-os CPU-foglalatba az Intel Core i7-es központi egységei illenek, melyek az integrált memóriavezérlőnek hála, közvetlen adatkapcsolaton keresztül érik el a 6 darab DIMM-foglalatba helyezhető DDR3-as memóriákat. A maximálisan telepíthető méret 24 GB, míg az üzemfrekvencia pedig 1600 MHz-ig támogatott, illetve természetesen a háromcsatornás memóriakezelésre is fel van készítve a lap. Költségcsökkentés áldozatául esett viszont a processzor tápellátó részlege, az X58 Pro mindössze 5 fázissal várja a Core i7-es CPU-kat. A lapra került hőcsöves hűtés megegyezik a Platinum típusokon látottakkal.

 

msi_x58_pro_board_02.jpg

 

 
Meglepő, de a grafikus kártyák kezelésében a Pro többet ad a felhasználóknak, mint bármelyik Platinum lap. A PCI Express ×16-os bővítőhelyekből ugyanis három darab került a NYÁK-ra, így a hármas CrossFireX és a 3-way SLI technológiák sem ismeretlenek a termék számára. A grafikus trió kiépítésénél viszont érdemes észben tartani, hogy a harmadik slot csupán négyszeres sebességen működik. Az egyéb bővítőkártyákat a két-két darab PCI és PCIe ×1 várja. Az ICH10R 6 darab SATA 3.0 Gbps portja mellé csupán egy extra aljzat fért, melyet a JMicron JMB363 lapkája vezérel. Jó hír viszont, hogy ugyanezen chip jóvoltából egy eSATA is található az X58 Pro hátlapján. A gigabites hálózati vezérlő és a nyolccsatornás hangkodek a Realtek gyárából származik, a FireWire lapkát viszont ismét a JMicronnak köszönhetjük.

 

msi_x58_pro_board_03.jpg
 
Tuningosoknak jöhetnek jól a nyomtatott áramkörre integrált kapcsolók, melyek nemcsak a rendszer életre keltésében segédkeznek, hanem a processzor túlhajtását is elvégezhetjük általuk. A BIOS felépítése teljes mértékben megegyezik a felsőbb kategóriás társak vezérlőszoftverével, a rendkívül hasznos CPU-Z és Memory-Z információs panelek, illetve a BIOS-frissítést megkönnyítő M-Flash nem maradt ki az X58 Pro repertoárjából sem.


A lap hazánkban való megjelenése egyelőre várat magára, a külföldi webáruházakban azonban már leadhatjuk a rendeléseket. Igen csábító árcédulával indul az MSI X58 Pro, a Zipzoomfly például 189,99 dolláros árat szabott az újdonságnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.