Hirdetés

Olcsó NAS-ok tesztje

|

Kicsi a bors, de gigabites. A legismertebb gyártók legolcsóbb hálózati kis kiszolgálóit vettük sorra tesztünkben.

Hirdetés

Tesztünkben sorra vettük a belépő szintű, jobbára egyrekeszes modelleket, melyek az adott termékcsalád belépő vonalát képviselik. A meglehetősen vegyes mezőnyben igen egyszerűen beállítható és profi felhasználókra váró rendszerek is akadnak.

 

Ma már alapvető a gigabites Ethernet csatlakozás megléte, de ezt nem egyenlő mértékben képesek kihasználni a különféle hardverek, ezért magunk is megmértők az állomásolás sebességét egy mintegy 4 gigabájtos fájl mozgatásával. Közvetlen gigabites összeköttetést használtunk rövid Cat 5e kábellel, Windows XP Professional SP3 alatt és alapbeállításokkal, azaz kikapcsolt Jumbo Frame opcióval. Az általunk kapott eredmény tehát még nem feltétlenül a csúcs, de ezt minden gigabites hálózaton képesek lesznek reprodukálni a masinák.

 

A teljesítmény mellett nagy hangsúlyt fektettünk a sokoldalúságra és kezelhetőségre is, hiszen ma már kevés, ha egy hálózati adattároló pusztán fájl elérést garantál. A rendelkezésre álló kis terjedelemben igyekszünk bemutatni, hogy milyen típusú felhasználó számára és mely feladatokra lehet igazán alkalmas eszköz az adott modell. Minden részt vevő eszközzel megoldható az otthoni vagy kisirodai PC-k mentése, de több modell mutat igazi különlegességeket.

 

Zyxel NSA210

Egyszerűen szerelhető modell a Zyxel NSA-210, egy érmével is kezelhető csavar tartja csupán a hátlapot, a SATA merevlemez igen pontosan illeszkedik a fiókba, beszerelése egy mozdulat. Ennek folyománya, hogy a pontos illeszkedés miatt érdemes mellőznünk a félmagas meghajtókat. A hátoldalon nem csak USB, hanem eSATA csatlakozást is találunk, ennek révén az egyrekeszes kialakítás ellenére üzemeltethetjük RAID 1 tömbként a belső és a külső merevlemezt együtt, vagyis némi extra kiadással hibatűrőbb rendszerre térhetünk át. Az előlapi Copy gomb hosszabb nyomásával szinkronizálást kérhetünk a NAS előlapi USB aljzatába csatlakoztatott meghajtó és egy megadott mappa között.

 

 

 


Szoftver oldalról üzembe helyezéskor egy kis hozzáértést igényel a készülék, igen sok technikai adattal szembesülünk beüzemeléskor (IP címek, firmware frissítés), emiatt abszolút kezdőknek és alap hálózati ismereteket nélkülözőknek nem kifejezetten ajánljuk az NSA210-et illetve csak segítséggel.
Alapbeállításokkal vendég felhasználóként azonnal használatba vehetjük a megosztott mappát, később pedig új felhasználókkal és megosztott mappákkal bővíthetjük a rendszert. Jó ötlet az automatikus YouTube és Flickr feltöltés, a megadott mappák tartalmát automatikusan feltölti helyettünk a NAS. Van letöltőmenedzser is a készülék szolgáltatásai között, azonban tíz feladatnál többet nem képes kezelni, pontosabban a letöltés ugyanazt a közös memóriát foglalja, mint a bedolgozó modul jelleggel telepíthető alkalmazások. Az alkalmazások között megtalálható webszerver, MySQL, Wordpress blogmotor és fotóalbum is, ezekkel jelentősen kibővíthető a készülék tudása, a rendelkezésre álló rendszermemória keretein belül. Kis hozzáértés birtokában nem gond egy házilag üzemeltetett dinamikus weboldal vagy blog talpra állítása. Az eszköz teljesítménye átlagos, házi használtra megfelelő.

 

 


Egészen sokat képes volt kihozni a gyártó a vasból, egy olcsó, sokoldalú hobbi eszköz az NSA210, melyet jól kihasználhatunk a kiegészítő modulok révén, nem mai fejlesztés, de hozzáértőknek még ma is érdekes és olcsó megoldás lehet.

 


D-Link DNS-313

 

Alig nagyobb egy külső 3,5 hüvelykes merevlemeznél a D-Link DNS-313. Érdekessége, hogy a hátoldalon a gigabites Ethernet mellett USB 2.0 csatlakozás is található, így szimpla külső merevlemezként is funkcionál, a rendszer az adatpartíciót NTFS-ként formázza meg. Két terabájtos meghajtót is elfogad a készülék. Nagyon egyszerű a SATA meghajtó beszerelése, még csavarhúzóra sincs hozzá szükség, maga a fiók tartja a merevlemezt (félmagas meghajtók használata emiatt ellenjavallt).

 

 


Példamutatóan barátságos a magyar nyelvű telepítő keretrendszer, mely a hardver összeszerelésétől a formázáson át kézen fogva vezeti a felhasználót az előkészítésben. A rendszer alapértelmezésben felhasználó azonosítás nélkül elérhetővé teszi a publikus mappa tartalmát, később igény szerint mappákat és felhasználókat hozhatunk létre és szigorúbb ellenőrzést gyakorolhatunk. Gyárilag telepítve van a BitTorrent bedolgozó, a gép elég erős ahhoz, hogy jónéhány le- és feltöltést futtasson, de tömeges feltöltésre nem praktikus. A kis eszközben van beépített FTP és dinamikus DNS támogatás is és további modulokkal bővíthető a funkcionalitása. Sajnos a kétrekeszes DNS-323-ben már implementált opportunista fájlzárolást a DNS-313 nem ismeri, ahogy a legtöbb konkurens egyrekeszes NAS sem, ennek hiányában nem tud több felhasználó ugyanazon az állományon dolgozni.

 

 


Le kell mondanunk a külső USB meghajtók és nyomtató megosztásáról, viszont egy igen olcsó alapmegoldáshoz juthatunk a DNS-313-al, mely főleg személyi használatra alkalmas.

 

 

Linksys NMH305 Media Hub

 

A Linksys esetében a belépő megoldás is egy kétrekeszes nas. A Media Hub ráadásul gyárilag egy 500 gigabájtos beépített merevlemezzel érkezik, így nem csoda, hogy tesztmezőnyünk legdrágább masinája lett. A második merevlemez telepítése vagy a meglévő cseréje egyszerű, nincs szükség csavarhúzóra. Két USB csatlakozó található készüléken USB háttértárak megosztásához.


Nagyon lassan töltődik be az angol nyelvű telepítőprogram, ami végigvezeti a tulajdonost az első lépéseken. Előnye, hogy kihangsúlyozza a mentés fontosságát, felajánlva az NTI Shadow telepítését és azt is, hogy a hálózatra telepíti média állományainkat. Alkalmi mentések indítására használatos az előlapi Backup nyomógomb, nem külső adathordozókról való másolásra. Az USB meghajtókat is elérhetjük megosztott mappaként, ám tartalmukat hagyományosan, mondjuk a Windows Intézőből mozgathatjuk.

 

 

 

A kétrekeszes kialakítás egy olyan vonás, mely inkább kisvállalati NAS-okra jellemző és sokat adhat a biztonsághoz, hiszen az egyik lemez kiesése mellett is megmaradnak adataink. Ugyanakkor a látványos, médiaböngészésre kihegyezett kezelőfelületen - ahogy a termék elnevezésén is - látszik, hogy kifejezetten házi felhasználásra szánták. (Flash alapú, ezért az átlagosnál jobban terheli a böngészőt.) Egyszerűsített a felhasználókezelés, csak vendég és adminisztrátor jelszó adható meg, nem vehetünk fel felhasználókat, így jogosultsági rendszer kiépítésére nincs mód. Teljesítménye nem kiemelkedő, otthoni felhasználásra megfelelő.

 

 


Nem osztja meg a nyomtatót, webszervert és általában irodai szempontból semmi extrát nem tud a Media Hub, viszont médiakiszolgálója az ismert video formátumok tekintetében többet nyújt, mint más készülékek, ismeri a H.264-et és az MKV-t is és egy időben akár 3 standard médiafolyammal is terhelhető (vagy 2 Full HD minőségű anyaggal). Egy médialejátszóval párba állítva jó szolgálatot tehet és o tthoni, az átlagosnál jóval biztonságosabb médiagyűjtőként szolgálhat az MNH300. Merevlemez nélkül mintegy 15 ezer forinttal olcsóbban beszerezhető.

 

Synology DS110j Disk Station


Egyetlen SATA merevlemezt szerelhetünk az átlagos külső merevlemezt méreteiben kissé túlhaladó készülékbe. A fehér színű gépház előlapján is találunk USB csatlakozást, az ide illesztett meghajtó tartalmát egy erre a célra rendszeresített mappába másolhatjuk az előlapi gomb megnyomással. A hátoldali két USB aljzatba külső merevlemezt, nyomtatót vagy USB-n menedzselhető szünetmentes áramforrást érdemes illeszteni.

 

 

 


Ugyan csak egyrekeszes kiszolgáló a DS110j, mégis sok tekintetben kiemelkedik a mezőnyből. Kategóriájában szokatlanul nagy teljesítményű, 800 MHz-es Marvell processzorral rendelkezik, de fogyasztását sikerült 25 Watt alatt tartani. Az erőteljes hardver a mezőny legjobb teljesítményét vonja maga után, az olvasási sebesség Jumbo Frame beállításával megfelelő környezetben 75 MB/s-ig is emelkedhet a gyártó szerint. Emellett igen kiemelkedő funkcionalitással dicsekedhet alapállapotban is, külön telepítés nélkül áll rendelkezésre szinte minden elképzelhető NAS funkció, magyar kezelőfelületen. A ma már alapszolgáltatásnak számító, MKV lejátszást is támogató médiakiszolgáló mellett webszerver, MySQL motor, fotóalbum, blogmotor, beépített webes állománykezelő, nyomtatószerver és megfigyelő állomás is része az alapkészletnek. Akár 5 IP kamerával elbánik a NAS, igaz, csak egy kamera használatához jár licenc, a többit meg kell vásárolnunk. Távoli célra és külső USB meghajtóra is készíthetünk mentéseket, így enyhítendő a második rekesz hiányát. A fotó és állománykezelő webalkalmazások iPhone, Windows Mobile és Symbian alapú mobilkészülékek alól is elérhetők. A Logitech médialejátszók kiszolgálására hivatott SqueezeCenter nem része az alapkiépítésnek, de szükség esetén rengeteg más kiegészítő modullal együtt könnyen telepíthető.

 

 

 


Mivel merevlemezt nem tartalmaz, meglehetősen drágának számít a DS110j, viszont mindent tud, amit egy egyrekeszes NAS tudhat és teljesítmény előnye túláradó. Kezdők is könynen használatba vehetik, de akár speciális alkalmazásokhoz vagy akár kisebb iroda mindenes kiszolgálójául is el tudjuk képzelni.

Érdekesség, hogy létezik a gyártónak négy rekeszes, csak mobil (2,5 hülvelykes) SATA lemezekkel feltölthető NAS modellje is.

 

Adattáblázat

 

 

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.