Hirdetés

Olcsóbb lesz az újratervezett NVIDIA GeForce GTX 260



|

Az NVIDIA újratervezi a 260-as számot viselő GeForce GTX vezérlő nyomtatott áramköri lapját, hogy csökkentse az előállítási költséget, így a végtermék árát is.

Hirdetés

Az új GTX kártyák révén ismét az NVIDIA birtokolja a leggyorsabbnak járó címet, ám mindez nem történhetett volna meg az új 55 nanométeres G200b grafikus mag bevezetése nélkül, aminek első változatai titokban a GeForce 260GTX kártyákon tűntek fel. A gyártó legnagyobb problémája, hogy nehezen veszi fel a versenyt a hasonló kategóriában fellelhető ATI/AMD termékek árával, aminek oka a bonyolult felépítés és az ezzel járó magas előállítási költségek.


Az NVIDIA most újratervezte a GeForce 260 GTX NYÁK-lapját, hogy az egyszerűbb felépítéssel és olcsóbb alkatrészek felhasználásával kártyánként mintegy 15 dollárt faraghassanak a kártya árából. Ez a kivitel lesz a harmadik változat, ami a 260-as kártyát szolgálja ki, ugyanis a G200b GPU bevezetésével egyidőben már egyszer újratervezték az áramköri lapot (átcsoportosították a memóriákat és újratervezték a tápellátó áramkör területét), ám most jóval összetettebb változtatásra készül a gyártó.


Talán a legfontosabb újítás, hogy az új változat alapja már nem 10-rétegű lesz, hanem csak 8 rétegű NYÁK-ra épül. Ismét változtatnak a tápellátókon: az FBVDDQ áramkör két fázisát egy fázisra csökkentik, míg az LFPAK tokozású MOSFET tranzisztorokat DPAK típusúra cserélik. Ugyanitt kell megemlíteni, hogy a 4+2 fázisú NVVDD az új terv szerint ADP4100 feszültségszabályozó IC-t kap, ami azt jelenti, hogy nincs I2C interfész, aminek híján jóval körülményesebb lesz a feszültség szabályzása, mint a mostani kártyák esetében.


A változtatások érintik a kártya méretét is: a hosszúság nem változik, de a magasságon faragtak néhány millimétert. végül pedig két érdekesség: a most használt 1 megabit kapacitású BIOS EEPROM chipeket fél megabitesre cserélik, illetve a kimenetre olcsóbb DVI csatlakozókat szerelnek -- szemmel láthatóan ezeken már nem lesz EMI véldelem gyanánt szolgáló fémburkolat.


Az új NYÁK február harmadik hetében lesz elérhető a partnerek számára, tehát ezt követően már számíthatunk rá, hogy felbukkannak az első "nagygenerálon" átesett GeForce 260 GTX vezérlők a szakboltok polcain.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.