Hirdetés

Olcsó(bba)n is frissítheted gépedet!



|

Megérkezett az új Intel processzorcsalád, de a platform nem túl olcsó. Azért remény van, például olcsóbb alaplapok formájában.

Hirdetés

Az Intel Z170-es platformvezérlő chippel (PCH) minden lehetséges Intel extra szolgáltatást megkapunk, de erre az arzenálra koránt sincsen szüksége minden felhasználónak. Osztható PCI Express vonalak a processzorba drótozva, extra 20 PCIe 3.0 vonal a PCH-ból, 10 USB 3.0, három monitorkimenet egyidejű vezérlése és mindenféle RAID-konfigurálás. Ezek nagyon jól hangzanak, de igazából nagyon kevés PC-ben használják ki bármelyiket is, olyat meg, hogy mindegyiket kihasználnák, nagyon ritkán lehet látni.

Hirdetés


H170, H110

Ahogy azt már megszokhattuk, az Intel gondolt az olcsóbb konfigurációkat építő felhasználókra is, akik beérik kevesebb extra szolgáltatással, cserébe szeretnének előnyösebb áron hozzájutni alaplapjukhoz. A Z170 mellett két új chipkészlet érkezett, a H170 és a H110. A középső testvér, a H170 esetében a tuningról (legalábbis az extrém túlpörgetésről) le kell mondanunk, valamint kevesebb a PCI Express vonalak száma (20 helyett 16), USB 3.0-ból is csak nyolcat kapunk, valamint az SLI/CrossFireX-hez szükséges PCIe-osztás is kimaradt.


A H170 nyirbálása nem különösebben fájdalmas, ezzel szemben a legolcsóbb, H110-es PCH-t alaposan megcsonkították, így pedig már látatlanban azt javasoljuk, nem igazán fogja megérni a spórolás. A H110-nél kevesebb a kezelt monitorok száma (kettő), csak feleannyi, két darab DIMM foglalatot használhatunk, nincsen RAID, nincsen Smart Response technológia, így nem telepíthetjük rendszerünket teljes sebességű M.2 SSD-re sem. A PCIe vezérlő 20 helyett csak hat vonalat kínál és azokat is PCIe 2.0 szabvánnyal, de jelentősen kevesebb az USB 3.0-k száma (négy darab) és két SATA6G portról is le kell mondanunk.


B150 - a titkos befutó?

A B85 közönség kedvenc és nem véletlenül - ugyan a Broadwellt nem kezeli, de ez összesen két darab, igen ritka és nem túl jól árazott CPU-t jelent. Cserébe éppen elegendő vezérlőt és szolgáltatást kínál egy átlagosan jó géphez a B85, az alaplapgyártók pedig kínálnak egyaránt nagyon olcsó és prémium vezérlőkkel felszerelt, továbbra is megfizethető B85 lapokat.


A B150 logikusan a soron következő, titkos befutó lehetne Skylake processzorokhoz, de paramétereit elnézve azért látszik, hogy az Intel nem volt túlzottan kíméletes a nyirbálásban. Jó hír, hogy kapunk 6 SATA6G-t és 6 USB 3.0-t, a PCH-ban is meghagytak 8 darab PCIe vonalat és a 3.0-s szabvány is maradt, Intel RST, RAID sincsen, vPro, Smart Response azonban nincsen és SLI/CFX PCIe-leosztás is kimaradt, ahogy a tuning sem került előtérbe. Jó hír, hogy a 8 PCIe 3.0 vonal elegendő egy teljes értékű M.2 SSD-hez.


Nagyon várjuk, mi lesz az ára a B150-es lapoknak (eredetileg ez a chipkészlet üzleti gépekbe készült), mert megfelelő árazás mellett, akár DDR3, akár DDR4 RAM-mal befutó lehet az olcsó és okosan összeépített gépek világában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.