Hirdetés

Olvassunk Androidon!



|

A választék még akkor is nagy, ha ingyenes könyvekre vágyunk - ráadásul nemcsak klasszikusokból szemezgethetünk!

Hirdetés

Már a legelején igazat adunk a kétkedőknek: az androidos telefonokat valóban nem arra tervezték, hogy éjt nappallá téve olvassunk rajtuk többkötetes regényeket. A mobilok kijelzőjének felbontása és technológiája változó, de egyik sem alkalmas arra, amire az e-inkes megjelenítőjű e-readerek: a hosszú olvasásra. Egy idő után elkezdhet szúrni a szemünk, kicsi a képernyő, tehát a negatívumokkal tisztában vagyunk. Ám ha alapjáraton a papírkönyveket kedveljük, nem tervezünk e-readert venni, viszont néha-néha be merjük vállalni egy-egy e-book elolvasását, akkor Androidra is remek alkalmazásokat vehetünk igénybe ezekhez. Nagy örömre szolgál az az ok is, hogy rengeteg ingyenes regényt érhetünk el legálisan, ráadásul nemcsak klasszikusokat, hanem nemrégiben megjelent alkotásokat is.

 

Borders


A Kobo a Kindle mellett az egyik legismertebb e-reader márka, emellett ezé a cégé a Borders nevű honlap is, amelyen több száz e-book között böngészhetünk. Az Androidra is elérhető egy program, amellyel ehhez a honlaphoz csatlakozva tölthetünk le magunknak regényeket, majd olvashatunk a mobilunkon. Az Android Marketből való installálás után a szoftver megengedi, hogy böngésszünk a különböző regények között, viszont azok letöltéséhez már regisztrációra lesz szükség. Rossz pont a szoftvernek, hogy lehetetlen mobilról regisztrálni (nem látszik, hogy hová kell beírni az adatainkat, csak az üres, kitöltendő form ásítozik felénk), viszont interneten gyors a folyamat.

 

 

 


Sajnos kevés ingyenes e-book érhető el rá, és azok is főként a ponyva témakörébe tartoznak, viszont aki többek között ingyenes Star Wars-regényekre vagy romantikus alkotásokra vágyakozik angolul, annak a Borders ingyenes könyvkínálata jelentheti a megoldást. Maga az olvasó szoftver áttekinthető felületet nyújt, a lapozás gyors, átállítható benne a betűtípus és a betűk nagysága, illetve nappali/éjjeli mód között is váltogathatunk (a nappali módban fehér háttéren jelennek meg fekete betűk, éjjeli módban pont fordítva). A kiválasztott könyveinket kétféle módon is áttekinthetjük: egy kissé elméretezett stílusú „könyvespolcon” és listanézetben.

 

Aldiko 2.0


Minimál felület, könyvespolcos nézet: ez fogad minket, amikor megnyitjuk az Aldikót. A kezelőfelület mentes minden sallangtól, egy fa könyvespolcot idéző rendszeren tárolhatjuk a letöltött könyveinket. Jack Londontól a Fehér agyar című könyvet kapjuk meg installálás után (angol nyelven), ezután pedig számtalan könyvtárban keresgélhetünk.

 

 

 


Első indítás után minden további elindításkor a szoftver használatkönnyítő tippekkel örvendeztet meg minket. Az induló képernyő felső részén válogathatunk a lehetőségek közül az ikonok segítségével, a házikó ikonja értelemszerűen visszavisz a kezdőoldalra, ha elnavigáltunk, valamint ennek a segítségével nézegethetjük a gyűjteményünket az SD-kártyán stb. A bevásárlókocsi alatt lapul a letöltőfelület. Sajnos csak egy ingyenes e-bookokat tartalmazó honlaphoz csatlakozhatunk, ez a Feedboks.com, viszont aggodalomra semmi ok, itt is széles a választék: akár nemrégiben írt sci-fiket is letölthetünk többek között Cory Doctorow tollából.

 

 

 

Laputa


Mintha csak az Aldiko klónja lenne: ugyanaz a faborítású könyvespolcos nézet mosolyog ránk, amikor megnyitjuk, mint az előbb bemutatott alkalmazásban – szerencsére nincs másolásról szó, mindössze véletlen lehet a hasonlóság. A szoftvere egy előretelepített könyvvel, a Bibliával indul (persze angolul), a polcokat már magunknak kell betöltenünk.

 

 

 


A navigáció könnyű: három lapozható felületet használhatunk (a felső sávban található nyilakkal navigálhatunk), a középső a My Shelf, azaz Könyvespolcom nézet, balra tőle található a My Library nézet, amelyben a letöltött regényeinket rendezgethetjük, a My Shelftől jobbra pedig maga a keresőfelület leledzik. A Laputa legnagyobb pozitívuma, hogy sokkal több könyvtárból válogathatunk, mint az összes többi olvasó program esetében. Böngészhetünk a méltán híres Gutenberg Projekt gyűjteményében, a FeedBooksban, több száz regény áll rendelkezésünkre, ráadásul mobilos e-readerek között egyedülálló módon megtalálható a szoftverben egy kínai nyelvű könyvtár is. Sajnos a My Shelf elég hektikusan jeleníti meg a könyvek borítóját, így néha a memóriánkra kell hagyatkoznunk egyes regények esetében; James Joyce Gutenberg Projektből letöltött Ulyssesét például pg4300 név alatt találtam meg a felületen.

 

 

 


Az e-reader olvasófelülete nem hagy maga után kívánalmakat, meglehetősen gyors, alul kis pöttyökkel jelzi, hol tartunk az olvasásban, a lapozás során pedig ügyesen animálták a folyamatot: amikor végigsimítjuk a mobil kijelzőjét, attól függően, hogy ezt hol tesszük, a lapozóanimáció aktív lesz.

 

FBReader

Végre egy szoftver, ami magyarul is tud! Ráadásul nemcsak ennyi a pozitívuma, hanem emellett egy nagyon használható és jól összerakott programról van szó az esetében. A felületét nem bonyolították túl, nem olyan dizájnos, mint a fent bemutatott alkalmazásoké, hanem egyszerű listanézetben láthatjuk, milyen alkotásokat töltöttünk le eddig.

 

 

 


Regényolvasáskor itt is rendelkezésünkre áll éjszakai nézet, amely fekete alapon fehér betűket jelenít meg; az alap, nappali nézet fekete betűkkel operál ugyan, de papírt idéző felületen láthatjuk az aktuális olvasmányunkat. A lapok alján láthatjuk az olvasás közbeni legfontosabb információkat: azt, hogy mennyi az idő, hol tartunk a könyvben, oldalszám szerint is, illetve a sávot még aszerint is felosztották, hogy például egy novelláskötetben hány novella olvasható.

 

 

 


Két könyvtárból tölthetünk le magunknak olvasnivalót, a ManyBooks kínálatából és a már untig ismert Feedbooksból.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.