Hirdetés

Olympus Stylus Tough TG-3 teszt - Egy kezes kompakt akciófotósoknak



|

Az Olympus kompaktja extrém körülmények között is jó képminőséget és könnyű kezelhetőséget kínál.

Hirdetés

Az Olympus idén márciusban mutatta be legújabb kompakt fényképezőgépét, az Olympus Stylus TOUGH TG-3-at. A készüléket a tavalyi TG-2-höz hasonlóan, elsősorban azoknak szánták, akik kültéren, sportolás, természetjárás közben, esetleg extrém körülmények között is szeretnének jó minőségű felvételeket készíteni – legyen szó terepbiciklizésről, hegymászásról, vadvízi evezésről vagy éppen búvárkodásról.

Hirdetés

Az Olympus új gépe mind kialakítását, mind funkcióit tekintve igazi sportkompakt. A gyári adatok szerint 15 méteres mélységig vízálló, porálló, 100 kilogrammos terhelésig törésálló, - 10 °C fokos hőmérsékletig fagyálló és akár 2,1 méteres magasságból is leejthetjük anélkül, hogy megsérülne.

A TG-3-ba ugyanaz a nagy rekeszes, 4-szeres optikai zoommal ellátott, 25-100 mm-es (35 mm ekvivalens) gyújtótávolságú, 1:2,0 fényerejű objektív került, mint a TG-2-be. A CMOS-szenzort viszont nagyobbra cserélték, így a legújabb modell elődjével ellentétben nem 12, hanem 16 megapixel felbontású fotók és Full HD-videók készítését is lehetővé teszi. A kamera működését kettős optikai képstabilizátor segíti.

Olympus Stylus Tough TG-3: egy igazi sportkompakt

A TG-3 saját GPS- és Wi-Fi-chippet is kapott, így az elkészült képek geotaggelése mellett a megosztásukat is meglepően egyszerűvé vált. A gépet elektronikus iránytűvel, valamint nyomás- és magasságmérő szenzorokkal is felszerelték.

Összeszerelési minőség és kezelhetőség

A 111,5 mm hosszú, 65,9 széles és 31,2 mm vastag, 247 gramm súlyú TG-3 meglehetősen termetes versenyzőnek számít a kompaktok között. Igaz, kiemelkedően masszív is, egyetlen ma kapható versenytársa sem ígér olyan törésállóságot, mint az Olympus atlétája.

Az akkumulátort és a szabványos méretű SD-kártyát, valamint a csatlakozókat dupla záras fedelek védik, elkerülendő, hogy extrém körülmények között – például vízalatti fotózás közben – véletlenül kinyíljanak. A fényképezőgép kezelőszerveit remekül megtervezték: a ki/bekapcsoló és exponáló gomb, a programválasztó tárcsa és a zoom fülecskéje egyaránt „ujjközelben” van és kesztyűben is remekül használható.

Minden kezelőszerv ott van, ahol lennie kell

A kezelőszervekhez hasonlóan a TG-3 menürendszere is nagyon felhasználóbarát. Egyszerű és átlátható, ami nem csak az üzemmódok közötti váltást és a beállításokat könnyíti meg, hanem az olyan funkciók konfigurálását is, mint a GPS vagy a Wi-Fi. A GPS-nek köszönhetően a gép a készítés helyének pontos földrajzi koordinátáit is rögzíti. A rendszer aktiválása igen könnyű – sajnos, néha hosszabb időbe telik, mire műholdat talál, és a sűrűbben beépített területeken az is előfordul, hogy elejti a kapcsolatot.

A Wi-Fi beüzemelése is pofonegyszerű. Ahelyett, hogy manuálisan kellene kiválasztanunk a használni kívánt hotspotot, elég, ha okostelefonunk segítségével beszkenneljük a kamera kijelzőjén megjelenő QR-kódot, és a rendszer automatikusan elvégzi helyettünk a beállításokat. Az Olympus saját fejlesztésű alkalmazása a képek internetes megosztásán kívül azt is lehetővé teszi, hogy a vezeték nélküli hálózaton keresztül, a mobilunkkal irányítsuk a kamerát – ami nagyon jól jöhet például természetfotók készítésénél.

Teljesítmény

Annak ellenére, hogy a TG-3-at elsősorban akciófotók készítésére tervezték, sajnos nem ez a leggyorsabb kamera a mezőnyben: nagyjából két másodperc alatt exponál. Az Olympus autófókusz rendszere viszont meglehetősen jól működik, és akár rossz fényviszonyok között is pillanatok alatt megtalálja az élességet. A fénymérés elsőosztályú – ahogy az automata fehérgyensúly-állítás is, minek köszönhetően képeink szinte mindig színhelyesek lesznek.

A képek minőségére nem lehet panaszunk


Az elkészült fotók minőségére sem lehet sok panaszunk. 400-as vagy az alatti ISO értéknél a 16 megapixeles szenzor igen részletgazdag képeket készít, a színek élénkek és telítettek. Ha távolabbi témát, például tájképet fotózunk, előfordul ugyan, hogy a zajszűrés miatt kicsit „festményszerűek” lesznek a fotóink, de ez csak akkor lehet zavaró, ha 100 százalékos nagyításban nézzük őket. A négyszeres zoomobjektív gyújtótávolságtól függetlenül remekül, minimális torzítással végzi a dolgát. A kivételesen nagy rekesznek köszönhetően meglehetősen gyors záridővel dolgozhatunk.

A TG-3-at egy sor olyan funkcióval is felvértezték, amelyekkel az Instagram-korszak „kreatív fotósainak” szerettek volna a kedvében járni. Az Art Filters üzemmódban hét, különféle stílusokat kínáló „művészi szűrő” közül választhatunk; természetesen a nagy dinamikatartományú képek készítését lehetővé tévő HDR-üzemmód sem hiányozhat a választható opciók közül.

Számos  szűrő közül választhatunk


A tesztelés során az egyetlen igazán kiábrándító élményt a Panoráma üzemmód jelentette a számunkra. A panorámafelvételek sajnos igencsak gyenge minőségűek, nemegyszer szellemképesek lettek, ráadásul maga a képfeldolgozás is fájdalmasan lassú. Szerencsére a TG-3 négyféle beállítási lehetőséget kínáló makró üzemmódja már sokkal jobban működik, segítségével akár egy centiméteres távolságból is kivételesen szép és éles képeket lőhetünk.

Makrózásban nagyon jó


A gép újratervezett, 3 hüvelykes, 460 000 képpontos LCD-kijelzője sajnos nem érintésérzékeny – igaz, nem is lehetne, hiszen a touchscreent nem tudnánk víz alatt használni. Viszont remek betekintési szögeket kínál, meglehetősen színhelyes a képe, és elég fényes ahhoz, hogy napfényben is használható legyen. Az 1350 mAh-os akkumulátor egésunapos üzemidőt ígér, még a folyamatos GPS- és Wi-Fi-használat sem tudja idő előtt lemeríteni.

Az Olympus egy sor különféle kiegészítőt kínál a TG-3-hoz. Vásárolhatunk hozzá makrófényt, 45 méteres mélységig használható búvártokot, szilikon védőtokot, kiegészítő halszem-optikát és a távoli témák fényképezését lehetővé tévő telekonvertert is.

Összegzés

A legtöbb akciókompakt csak papíron bírja az extrém terhelést – ellentétben az Olympus kamerájával, amely valóban bevethető extrém körülmények között is. A TG-3 beépített GPS- és Wi-Fi-chipjének, remekül megtervezett, masszív kialakításának és felhasználóbarát kezelőfelületének köszönhetően a kezdő hobbifotósoknak is kezes és segítőkész társa lehet.

Strapabíró, kezes, és jó minőségű képeket készíthetünk vele
 

A fényképezőgéppel ha nem is kiemelkedő, de mindenképpen kielégítő képminőségű felvételeket készíthetrünk. Minket – viszonylag borsos ára ellenére is – meggyőzött: a kezdő sportfotósok számára remek választás lehet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.