Hirdetés

Öngyilkossággal fenyegetőznek egy Xbox 360 gyár dolgozói



|

Nem túl kellemes PR, de a Foxconn kínai gyárában 300 dolgozó tömeges öngyilkossággal fenyegetőzött, mivel a munkások nem kapták meg a nekik ígért pénzt. A Microsoft komolyan veszi a problémát.

Hirdetés

2010 eleje óta 16 kínai munkás lett öngyilkos a Foxconn alkalmazottak közül a híresen rossz munkakörülmények és az alacsony bérek miatt. Január elején az Xbox 360 konzolokat gyártó cég bejelentette, hogy nem ad fizetésemelést (a jól bevált üzleti modell ugyebár), tehát lehet maradni alacsony bérezés mellett, vagy végkielégítéssel távozni. Sokan felmondtak, de az ígért pénzt sosem kapták meg. Ekkor jött a kétségbeesett ötlet, hogy a gyár tetején összegyűlve fenyegessék meg a Foxconn vezetőségét: vagy megkapják a végkielégítést, vagy ugranak. Wuhan polgármestere beszélte le őket a tragikus akcióról, de a fenyegetettség nem múlt el.

Erre már a Microsoftnak is reagálnia kellett, hiszen a Foxconn miatt elég kellemetlen helyzetbe is kerülhetnek (bár az Apple sem nagyon rokkan bele a számtalan botrányba, ami a gyártás körül robban ki rendszeresen, mintha az embereket nem érdekelné az ilyesmi, amíg jó áron kapható az iPad). A cég közleményében leszögezte, hogy minden megtesznek a dolgozókkal való korrekt bánásmód érdekében, és folyamatban van az ügy kivizsgálása. Állítólag már több dolgozót áthelyeztek, új munkát ajánlottak neki, de többen visszatértek dolgozni is, erről egyelőre hivatalosan nem lehet többet tudni.

A Foxconn közben azt is pedzegeti, hogy bizonyos munkakörökben hamarosan robotok helyettesítik majd az embereket a gyártósoron, így is csökkenthető lesz az a stresszfaktor, amely jelenleg a kínai munkásokat terheli. Több kínai gyárban is egyébként már hálókat feszítettek ki az épületek köré, olyan sokan vetették már le magukat a tetőről.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.