Hirdetés

Összeraktunk egy rossz gépet, hogy neked ne kelljen



|

Sajnos túl sok olyan PC van, amit bűn volt összerakni és kínzás használni. Ha ilyennel sodor össze a balsors, menekülj vagy alakítsd át.

Hirdetés

Tipikusan olyan helyekről, olyan emberek keze alól szabadulnak ki bűn rossz konfigurációk, akik vallják, hogy a PC összeállítása és összeszerelése nem több 3 perc kattintgatásnál és 5 perc csavarozásnál. Aztán ott a másik kategória is, akik néhány óra kattintgatás és néhány haveri beszélgetés után úgy érzik, bizony ők már nagyon tudják, milyen a tuti gép, ami ráadásul sokkal olcsóbb, mint amit a szaküzletben kínálnak neki, ezért majd inkább ő összeállítja a konfigurációt és otthon majd össze is szereli inkább – csavarhúzója neki is van, akkor meg minek fizessen érte.
 

Hirdetés


Összeállítás

A rossz szerelés a legtöbbször még javítható, de az összeállításnál olyan komoly hibákat lehet elkövetni, amelyek csak komplett cserével oldhatók meg. Rossz alaplap, helytelen platformválasztás, kiegyensúlyozatlan rendszer, hiányzó szolgáltatások és bővíthetetlen felépítés. Persze a hűtésre sem érdemes költeni, így az igazán rossz gépek általában hangosak is, méghozzá zavaróan.


A bűn rossz PC

Képzeletbeli hősünk természetesen játszani, netezni, chatelni és néha-néha tanulni/dolgozni szeretne, így szuper gépre van szüksége. Az anyagi keret nem túl nagy, de azt mindenképpen szeretné kimaxolni és nem lemaradni semmilyen, hangzatos és szupernek titulált megoldásról. Vallja, hogy költeni nem kell sem házra, sem hűtésre, a szerelés pedig pár csavar becsavarása.
 


Az alap fontos kérdés, ezt már hallotta valahol, de 20-30 ezer forintot nem költene, amikor 10 ezerért is van „működő” modell. Gyors körbepillantás után ki is szúrja a H61-es alaplapot, ami 11 ezer forint és rajta van, amire szükség lesz: hang, LAN, PCIe és DIMM foglalatok. Ebbe processzor is kell, ezért jöhet az LGA-1155 lista, ahol egy Celeron bőven elegendő 9500 forintért. Ez a G1610-es modell szuper, hiszen 2,6 GHz-en „száguld”, duplamagos és még hűtő is jár hozzá – kell ennél több?


A RAM feleslegesen túllihegett téma, ezért 2 GB-tal beéri, hiszen a „szupergyors” telefonjában ennek a fele is elegendő, abból is az egy modul a legolcsóbb, természetesen hűtés nélkül.


A Green, 5400 rpm-es HDD-k szuperek, mert nagyon halkan működnek és olcsók is, 320 GB pedig bőven elegendő, ezért erről fut majd minden.


A videokártya nem maradhat el, ahol ugyebár az mutatja, hogy mennyire jó a kártya, hogy mennyi memóriát szereltek rá. Persze sok pénz nincsen, ezért a GPU-nál csak az a fontos, hogy GeForce legyen, hiszen mindenkinek az van a házban. Itt különösen résen van hősünk, ezért tájékozódik és meghallja, hogy a 4 GB manapság az igazán menő, ezért gyorsan rá is akad a 4 GB-os GeForce GT730-ra 25 ezer forintért – szuper vétel!
 


A ház egy tökéletesen felesleges dolog, a tápegységnél sem kell agyalni, ezért az árlisták legelejéről választ: 6500 ezer forintért meg is találja a szuper „dizájnos” házat, amelyben egy 400 wattos tápegység is ott van már.


Windowsra, szoftverre nem költ, monitort vesz használtan, egér+billentyűzetnél nem megy 2000 forint fölé, a kábelelvezetéssel és házhűtéssel pedig húzza más a drága idejét. Így nem is érti, miért költenek el egyesek feleslegesen egy halom pénzt PC-re, amikor ő összerakta a tutit mindössze 70 ezer forintból.


Hibák

A „borzalom-konfig” hemzseg a hibáktól, de nézzük a legnagyobbakat: a H61 lefojtott, elavult chipkészlet (nincsen USB 3.0 és SATA6G!), az LGA1155 pedig elavult platform. A Celeron G1610 harmatgyenge, semmire sem lesz elegendő, a gyári hűtő zajos. A 2 GB RAM ma már kevés, főleg játékra, és egycsatornás kivitelben lassú is. A háttértár kiskapacitású és nagyon-nagyon lassú – vánszorogni fog a Windows és a programok. A GT730 játékra még HD felbontásnál is túl gyenge, a 4 GB RAM egyrészt lassú, másrészt semmi szükség nincsen rá. A filléres ház és tápegység egyszerűen rosszak, szellőzésük, szerelhetőségük is gyenge, a tápegység megbízhatatlan, a ráírt teljesítményt pedig nem képes leadni. Végül a szoftverek: ezekre illik költeni, mindenki tudja, miért.


(Nyitókép: Mrs. Gemstone)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.