Hirdetés

Öt dolog, amit tudnod kell az új Intel CPU-ról



|

Megteltek a boltok polcai az új Intel CPU-kal, alaplappal Dunát lehetne rekeszteni, de mi a legfontosabb, amit tudni kell a forradalmiként beállított platformról?

Hirdetés

A Broadwell mintha meg sem jelent volna - a legfontosabb mozzanata a Core M-ként megismert családnál volt, de egyéb notebookokban még mindig nem dominál, az asztali PC-k világába pedig mindössze két, drága és nem túl népszerű modell jutott. Helyette máris itt a Skylake, amely nagyon új, nagyon forradalmi és sok-sok változást hoz - legalábbis az Intel ezt állítja. Összeszedtük, mire kell odafigyelni, mit kell végiggondolni, mielőtt a váltás mellett döntenénk.

Hirdetés


1) Teljes platformváltás

A Skylake szép, új, még ropog, de a váltás fájdalmas. Az új processzorok nem csupán drágábbak, a processzor mellett új, szintén feljebb árazott alaplapra is szükségünk lesz. Emellett a memóriánkat sem tarthatjuk meg. Ugyan léteznek DDR3-as LGA1151 alaplapok, az igazi megoldás a DDR4, amelyhez megfelelő, a DDR3-nál drágább modulokat is vásárolnunk kell - méghozzá kettesével. A jó hír, hogy a videokártyát, tápegységet és processzorhűtőt nem kell cserélni az új géphez.


2) Hasznos szolgáltatások

A legjobb szolgáltatások közé kifejezetten a chipkészlet nyújtotta újdonságokat sorolnánk. Kiemelhető a PCIe 3.0 szabvány, amelyből a PCH alaplapi chip immáron 20 vonalat biztosít, a CPU-hoz pedig DMI 3.0-n kapcsolódik, ami dupla sávszélességet ad az előző generációhoz képest. Ennek köszönhetően az M.2 szabvány is kinőheti magát és a közép- felsőkategóriás alaplapokon immáron akár két darab, teljes sávszélességű M.2 foglalat is lehet. Ezek RAID 0-ba kötve, kombináltan 32+32 Gb/s sávszélességet biztosítanak, ami már bőven elegendő a jövőre érkező SSD-khez is.


3) Alacsonyabb fogyasztás

A Skylake egyik fő erénye, hogy kevesebbet fogyaszt, akár nyugalmi, akár maximális terhelésről van szó. Ezek közül persze előbbi a fontos, mivel legtöbbet ebben a módban fut a processzor. Asztali platformon ez nem rossz hír, kevesebb a hőtermelés, viszont igazán csak mobilban fog számítani, ahol a Skylake-gépeknél ismét érezhető előre lépésre számítunk üzemidőben (vagy kisebb akku mellett csökkenő méretben).


4) Alig jobb számítási teljesítmény

Szép, új, sokkal gyorsabb memóriát kapott, de tény, hogy a Skylake számítási teljesítménye nem nőtt látványosan a Haswell-szériához képest. Ahol komolyabb gyorsulásra számíthatunk, az az integrált grafikus vezérlő, de azért itt még nem értünk el odáig, hogy a videokártyák és a diszkrét GPU-k piaca veszélybe kerüljön.


5) Két évig marad

Az LGA1151 foglalat sok újdonságot hozott az Intel CPU-k világába és jó hír, hogy teljesen új processzorok is érkeztek. Aki most vásárol egy Core i3/i5 CPU-t, az később, akár 2-3 év múlva könnyedén válthat majd például egy Core i7-6700K-ra, vagy, ami még jobb hír, az őt követő CPU-generációra, amely az Intel ígérete szerint foglalatszinten és alaplapi chipkészletben is kompatibilis lesz a mostani H/Z170-es platformmal. Ez azt jelenti, hogy jó esetben 4-5 évig biztosított az egyszerű és zökkenőmentes processzorfejlesztés anélkül, hogy alaplapot vagy CPU-hűtőt, vagy memóriát kéne váltanunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.