Hirdetés

Öt középkategóriás VGA, amit érdemes megvenni



|

Már olcsó PC-n is lehet játszani, de konzolmegszégyenítő látványhoz legalább középkategóriás VGA szükséges. Összeszedtünk pár jó ajánlatot.

Hirdetés

A jó PC ismérve, hogy kiegyensúlyozott a teljesítménye, vagyis legalább a fő komponensek ereje passzol egymáshoz. Ez az ideális helyzet, ilyenkor képes gépünk a legnagyobb teljesítményt leadni. És aztán ott vagy a játékPC, ahol a felhasználók hajlamosak kicsit torzítani az arany középútnak számító kiegyensúlyozottságon. Nem is kérdéses, hogy ez mit jelent: minél erősebb videokártya – bármi áron. Ez olykor nem is olyan nagy baklövés, mivel már egy Core i3-as CPU képes viszonylag jól kihajtani akár egy erős, 100 ezer forintos videokártyát. Pontosabban fogalmazva Core i7-re váltásnál nyernénk ugyan további 5-15 fps-t, de ha a Core i3-Core i7 váltás összegét inkább jobb VGA-ra fordítjuk, a gyorsulás ennek többszöröse lesz. Ez kb. 40-50 ezer forintot jelent, vagyis éppen annyit, hogy egy amúgy elég jó Radeon R9 270X-et GTX 970-re váltsunk.

 

Hirdetés

Radeon R9 270X

Kezdhettük volna a GeForce GTX 750 Ti-vel, amit mi kifejezetten kedvelünk alacsony fogyasztása miatt, de be kell látnunk, ezzel a kártyával hiú ábránd csupán a full HD, max részletesség minden játék alatt. A Radeon R9 270X már sokkal erősebb és bár itt sem fog minden játék gond nélkül hasítani FHD/max detail beállítások mellett, azért kevés kompromisszummal megússzuk. A 270X-ek előnye továbbá, hogy a legtöbb modell már gyárilag tuningolt és nem kimondottan hangos a hűtésük sem. Arra azonban vigyázzunk, hogy nehogy véletlenül a sima, 270-es modellt adják el nekünk – ez jelentősen gyengébb, mint az R9 270X.

 

 

Radeon R9 280

A jelenlegi középmezőny legfurcsább kártyája az R9 280, amely egészen biztosan okozott néhány álmatlan éjszakát az NVIDIA-soknak. A kezdetben viszonylag drága, és nem túlságosan jó ár/érték arányú modell hamar közönség kedvencé vált, amikor az AMD egy határozott mozdulattal berántotta az árát 80 ezer forintról 55 ezer forintra. Jelenleg nem túl acélos a forint, ezért az árak inkább 60-65 ezer forintnál vannak, de még így is jó vétel a december elején még 52 ezer forintért árult kártya. A GPU ugyan nem a legutóbbi ráncfelvarrásból való, így egy-két extra funkciót nem kapunk meg (mondjuk ezeket amúgy is kevés játék támogatja), azonban nyers erőben utolérhetetlen ebben a mezőnyben. Az erős GPU-hoz szokatlan módon 3 GB RAM csatlakozik, ráadásul kellően széles buszon, így az élsimítás sem terheli meg annyira a videokártyát. Az R9 280 az egyik fő oka annak, hogy nem lett telitalálat a GTX 960.

 

 

GeForce GTX 960

Alig egy hetes a legújabb GeForce, amely tőlünk is vegyes értékelést kapott. Imádjuk, hogy keveset fogyaszt, hogy 2D-ben passzív hűtés is elegendő neki és hogy rengeteg, valóban hasznos és fejlett szolgáltatást kínál, ugyanakkor ez nem egy GTX 460 vagy GeForce4 Ti 4200, amikért jogosan őrültek meg a PC-s játékosok. A GTX 960 nem hoz jobb 3D teljesítményt ebbe a szegmensbe, különösen annak fényében, hogy 70 ezer forinton nyitott. Még szerencse, hogy belső információink vannak arról, hogy hamarosan komolyabb áresés lesz a GTX 960-ak piacán, ami nagyjából 6-10 ezer forinttal csökkenti az árakat. Ez már sokkal jobb ár/érték arány, arról nem is beszélve, hogy a kártyagyártók kiváló hűtéseket és jó gyári tuningot pakoltak a legjobb modellekhez. Persze ehhez még arra is szükség van, hogy elegendő GM206 GPU-t tudjon gyártatni az NVIDIA. Szóval ne írjuk le azonnal a GTX 960-at, mert ahogy az örökké igaz mondás tartja, nincsen rossz VGA, csak rossz árazás.

 

 

Radeon R9 280X

El is érkeztünk a középkategória felső szegmenséhez, ahol ismét egy jó kis Radeont találunk. Ez sem a legfrissebb fejlesztés, de ez nem is olyan szembetűnő akkor, amikor meglátjuk, hogy ez a kártya tényleg mindent kiváló sebességgel tud futtatni. Full HD felbontásban itt már nem lehetetlen a stabil 60 fps elérése sem, legyen szó akár a legújabb játékokról is.

 

 

Radeon R9 285

Ez a kártya elsőre rossz kritikát kapott, mert rosszul árazták be az AMD-nél. Aztán idővel szerencsére sokat javult a megítélése, hiszen a teljesítmény nem túl rossz, a 2 GB is elegendő FHD felbontáshoz és itt minden létező AMD Radeon extrát megkapunk. A Radeon R9 285 jelenleg a GTX 960-nak okoz kellemetlen perceket, hiszen olcsóbb és nagyjából azonos, vagy egy kicsit jobb 3D teljesítményt ad. Az AMD még nem válaszolt megkeresésünkre, de szinte biztosra vesszük, hogy ez az a kártya, amely szépen követni fogja a GTX 960 áreséseit és az AMD azon lesz, hogy az R9 285 mindig egy kicsit jobb 3D teljesítmény/ár mutatóval rendelkezzen, mint az új, középkategóriás GeForce.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.