Hirdetés

Otthoni hálózatfejlesztés okosan



|

Temérdek router közül válogathatunk a szaküzletekben, csak éppen sokan nem teszik, mert a szolgáltató adott egyet ingyen. Kinek éri meg mégis váltani és mire érdemes költeni?

Hirdetés

Milyen kényelmes is otthoni Wi-Fi hálózatot kiépíteni, mióta a szolgáltatók olyan adakozókedvűek lettek és az előfizetés mellé router-funkciókkal felhizlalt kábel- vagy DSL-modemet adnak. Ez nagyon nemes cselekedet tőlük, de az igazság az, hogy ezek a routerek azért még nem a legjobbak sem sebességben, sem szolgáltatásokban. Ha kettőnél több eszközünk csatlakozik a helyi hálózatra, szeretnénk sok videót, zenét streamelni, játszani, másolni, letölteni nagy mennyiségben és a lakás egészen távoli pontján is Wi-Fi-n kapcsolódni, bizony érdemes saját router után nézni. Emellett érdemes a router elé továbbra is bekötött szolgáltatói eszközt alaposan lekorlátozni, mert innentől sok szolgáltatása feleslegessé válik. A Wi-Fi-t, router-funkciókat, DDNS-t, tűzfalat stb. mind lekapcsolhatjuk.


Hirdetés


802.11 ac az alján

Ha már routert vásárolunk, a minimális beugró a Wi-Fi ac szabvány. Ez már nem olyan elérhetetlen, sőt, már 10 ezer forint alatt elindulnak az első termékek. Ezek persze még nagyon egyszerűek, sőt, sok esetben gyengébbek, mint egy jobb Wi-Fi n-es router, nem is beszélve a harmatos központi egységről. Ha idővel komolyabb hálózatra is szeretnénk bővíteni, érdemes nem csak a Wi-Fi ac meglétét ellenőrizni, hanem annak sebességét is. Az AC1200-as modellek már nem rosszak, itt 2,4 GHz-en 300-400 Mbit/s-ot, 5 GHz-en pedig 866 Mbit/s-ot kapunk. A Dual Band üzem is adott, így mindkét frekvencián egyszerre használható a router.



Az ilyen router már sok-sok mobil eszközt képes kiszolgálni és azért alapszintű tűzfal, hozzáférés-korlátozási opciói és egy-két extrája is van. Ha például a TP-Link Archer C50-et választjuk 12 ezer forintért, egy USB 2.0 portot is kapunk külső periféria hálózatba kapcsolásához, illetve két vendég hálózatot is beállíthatunk.


A nem túl elszállt router

Míg 100 ezer forint magasságában is találunk routereket, az ésszerű döntés inkább 30-50 ezer forint magasságában található. Ha 20 ezer forintnál indulunk, az Asus RT-AC1200G+ nem rossz döntés, ráadásul ha gigabites eszközeink is vannak, mindenképpen ilyet kell választanunk. Az új generációs routereknél már nem csupán a LAN, de a WAN is gigabites porton kapcsolódik, hogy 100 Mbit/s-nál gyorsabb netelérésünket se korlátozza feleslegesen a router. Szintén fontos a gigabites hálózat kiépítése, ha külön NAS-t kapcsolunk az otthoni hálózatba.



30-40 ezer forintért kapunk már olyan routert, amely eggyel gyorsabb, mint az olcsó modellek: ezt a sebességet kifejezetten drágább tabletekkel vagy jobb notebook/hibrid PC-kel tudjuk kihasználni. Az AC1750 mellett számíthatunk olyan extrákra, mint a BeamForming, ami sokkal jobb lefedettséget biztosít, illetve az USB port is 3.0-ra vált, hogy a hálózati fájltárolásunk ne legyen kínosan, használhatatlanul lassú.
40 ezer forint körül és felette jelennek meg még nagyon hasznos szolgáltatások. Ezek közül az első a letöltésvezérlő, amely a gépünk, mobilunk lecsatlakozása, kikapcsolása után is üzemel és nagyon kis fogyasztás mellett tölti le a megadott fájlokat, illetve FTP-szerverként is üzemelteti az USB 3.0-n kapcsolt merevlemezt.



50 ezer forint magasságában még megjelenik néhány hasznos tulajdonság, de ezt már csak hardcore felhasználók fogják kihasználni. Például a Synology RT1900-as routere appkezelést kínál, a TP-Link Touch P5 egy érintőkijelzőt - mind hasznos extrák, de csak annak, aki tényleg el tudja magát képzelni, ahogy ezeket ki is használja.



Ami a felső kategóriában még hasznos és jó szolgáltatás lehet, az a MU-MIMO támogatása, amely több wireless kliens esetén is képes tartani a maximális jelerősséget és sávszélességet. Ilyenre képes például a 60 ezer forintos Zyxel Armor Z2, ami egy sportautó elejéhez hasonlít. Ez nem is túlzás, odabent 1,7 GHz-es, duplamagos SoC, 512 MB RAM és 4 GB eMMC osztja le az adatot villámgyorsan úgy, hogy a 4K streaming sem lehet gond akár több kliensre is. Persze ehhez megfelelő, drága kliensekre is szükség lesz és az sem árt, ha internet-kapcsolatunk jó párszáz Mb/s-os.



Néhány gyártó ebben az árkategóriában tartja az okosotthonra felkészített, illetve a DECT központtal ellátott modelljeit, amelyekkel nagyjából már minden szolgáltatást megkapunk, de ezekért ennyit fizetni tényleg csak akkor érdemes, ha mindegyik extrát ki is használjuk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.