Hirdetés

Padlógáz - GeForce GTX 285 és 295 bemutató



|

Az AMD hosszú ideje birtokolja a leggyorsabb VGA címet, de megérkeztek a trónövetelők: a zöld sarokban az új GTX-ek, a pirosban pedig a Radeon HD 4870X2.

Hirdetés

Már kezdtük azt hinni, hogy az NVIDIA sosem készül el az AMD Radeon 4870 X2 vetélytársával, pedig az újdonság menetrendszerűen érkezett. Minden bizonnyal az NVIDIA öltönyösei sokat törték a fejüket a Santa Claraban található székhelyen, hiszen az AMD RV770 architektúra párban nem csak szupererősnek bizonyult, de tudásához mérten és vetélytársához viszonyítva is kedvező árcédulát aggattak rá -- persze hazai pénztárcával nézve egyáltalán nem olcsó.

 

 

chart.png
 

 

 

Térjünk rögtön a lényegre és vizsgáljuk meg a G200b maggal szerelt GTX285/295 adatlapját. Távol álljon tőlünk, hogy lefitymáljuk az új kártyák tudását, de az NVIDIA kitalálhatott volna valami újat is. Egyrészt az architektúrában nem történt változás, csupán a gyártástechnológiában léptek előre, így az AMD-hez hasonlóan az új GTX-ek is 55 nanométeren készülnek a TSMC gyárában. Ez pont elég volt ahhoz, hogy a GTX 285 órajeleit megemeljék, ennek megfelelően egy alaposan túlhajtott GTX 280-nak tűnik. Valóban erről van szó, hiszen a két mag minden egyéb paraméterét (tranzisztorok száma, shader feldolgozók és raszter egységek száma, memóriavezérlő stb.) figyelembe véve teljesen egyforma, leszámítva a mag méretét, ami a gyártástechnológiából következik. 

 

 

asus_gtx285_k.jpg

 

ASUS GTX285 - Nagyítható!

 

A dupla 55 nanométeres lapkával szerelt GTX 295 egy sokkal érdekesebb fejlesztés, habár itt is vannak hasonlóságok a régi szériával. A NYÁK-ra két olyan mag került, amelyeken (egyenként) a Shader feldolgozók és a textúrázók száma megegyezik a GTX 280/285 sorozattal, ugyanakkor a raszter egységek, az órajelek, a memória mérete és a memóriabusz a második generációs (216 shader processzoros) GTX 260-nal egyezik meg.

 

 

gigabyte_gtx285_k.jpg

 

Gigabyte GTX285 - Nagyítható!

 

Egy szó, mint száz, sok változás nem történt, de az NVIDIA nem is készült világmegváltó ötletekkel előrukkolni, nem véletlenül G200b a GPU neve: ebből is jól kivehető, hogy egy felújított, úgynevezett ráncfelvarrt GT200-ról van szó és nem egy teljesen új GPU-ról, melyben már új architektúra dolgozik. Ennek ellenére a dupla GPU-s GTX 295 figyelemre méltó, bár az NVIDIA előbb is kihozhatott volna egy dupla magos kártyát a korábbi szériából, habár valószínűsíthetően ennek fizikai (hőtermelés, áramfelvétel, kártyaméret) és költségeket érintő korlátai voltak, amik a GT200b esetében már jóval kedvezőbb mutatókkal bírnak. A gyártástechnológiát érintő fejlesztés szó szerint kézzel fogható és hallható: a GTX 285 53 wattal kevesebbet vesz fel, ennek hála sokkal hűvösebb és halkabb, mint a 236 wattot "zabáló" GTX 280. Ennek megfelelően a 285-ös hűtése picit leegyszerűsödött és immáron megelégszik két darab 6-tűs PCI-Express tápcsatlakozóval az eddigi alkalmazott 6+8 helyett.

 

 

gtx295..jpg

 

A GTX295 "robbantott" ábrája - A kép illusztráció, az MSI kártyája még nem járt tesztlaborunkban!

 

A GTX 295 -- a "Tégla" -- egy sokkal nehezebb és méretesebb darab, mint a GTX 285, ami természetes a két GPU-ból kifolyólag. Sajnos a két mag a 9800GX2-höz hasonlóan még mindig két egymással szembefordított és összedrótozott NYÁK-on helyezkedik el, tehát ezen a téren még mindig nem sikerült utolérni a 4870X2-t, ahol a két RV770-es lapka egymás tőszomszédságában helyezkedik el. A komplett egységet egy dupla magas lyukacsos burkolatba rejtették, a hűtésről pedig továbbra is egyetlen ventilátor gondoskodik.  Meglepő módon a 289 wattot disszipáló kártya nem hangos, de a 6+8 tűs PCI-Express tápcsatlakozók megléte az üzembe helyezés alapfeltétele.

 


Tesztkonfiguráció:

  • Gigabyte EX58-UD5
  • Intel Core i7 965 Extreme - 3,2 GHz
  • ThermalRight Ultra-120 eXtreme-1366
  • 6×1GB TakeMS DDR3 1333 MHz
  • 1×160GB Maxtor SATA HDD, 1×320GB WD SATA HDD
  • Tagan 2ForceII 1100W
  • BenQ E2200HDA
  • Gigabyte GeForce GTX 285
  • ASUS ENGTX285 Geforce GTX 285
  • ASUS ENGTX295 GeForce GTX 295
  • ASUS HD4870 X2 Radeon HD4870X2

 

Tesztprogramok:

  • 3DMark Vantage
  • Unreal Tournament 3
  • Crysis
  • Far Cry 2
  • World in Conflict
  • Call of Juarez
  • Devil May Cry 4
  • Lost Planet Colonies


Fogyasztás:

 

 

geforce_watt_k.png

 

 

 


 

 

geforce_3dmark_k.png

 

 

A 3DMark méréseket a gyártók előszeretettel befolyásolják erősen optimalizált a meghajtóprogramokkal, ám a program előnye, hogy rendkívül jól skálázódik több mag esetében. Az SLI kiépítésben üzemeltetett GTX 285 győzelméhez kétség sem férhet, míg a korosodó Radeon HD 4870X2 még tartja a lépést az újoncokkal.

 

 

geforce_crysis_k.png

 

 

geforce_farcry2_k.png

 

 

 

A Crysis és a Far Cry 2 esetében hasonló az állás, mint amit a Vantage esetében láttunk. Talán ez utóbbiban az NVIDIA picit erősebbnek tűnik az AMD-nél, bár NVIDIA orientált játék esetén ezen nem lepődünk meg.

 

 

geforce_ut3_k.png
 

 

Egyenletes, azaz inkább limitált eredményeket hozott az Unreal Tournament teszt.

 

 

 

 

geforce_coj_k.png

 

A CoJ teszt mindig közelebb állt az ATI/AMD kártyákhoz és ez nem változott. 

 

 

geforce_wic_k.png

 

geforce_lost_k.png

 

A papírforma érvényesül a World in Conflict és Lost Planet esetében.

 

 

 

geforce_dmc4_k.png

 

 

Az 4870 X2 azonos vagy hibahatáron belüli eltéréssel van egy szinten a GTX 295-tel, ami szép eredmény az olcsóbb Radeon kártyától.

 

 

A végső eredményt a kapott eredményeket az árak függvényében kell felállítani. Akármennyire elégedetlennek tűntünk a bevezetőben, az új NVIDIA kártyák jól sikerültek. A Gigabyte GTX 285-ös 110 ezer forint alatt megvásárolható, míg a 295-öst ennél drágábban mérik: az ASUS kártyája valamivel 140 ezer forint felett várható. A viszonyítási alapként kezelt AMD Radeon HD 4870X2 legolcsóbb változata 133-135 ezer forint, ami nem sokkal kevesebb, mint a szintén kétmagos GTX 295 vételára.

 

Átlagolva a teszteredményeket azt kapjuk, hogy a GTX 295 majdnem 11 százalékkal előzi meg az X2-t, ami mintegy 20 százalékkal gyorsabb a GTX 285-nél.Ez azt jelenti, hogy az ár/teljesítmény arányt vizsgálva a három kártya nagyjából egy szinten teljesít, tehát ebből a szempontból egyik kártya sem jobb a másiknál.

De! Ettől a számítástól eltekintve a GTX 295 a leggyorsabb kártya a piacon, letaszítva ezzel a trónjáról az eddig uralkodó AMD Radeon HD4870 X2-t. Nos, az NVIDIA egy gyártástechnológiai manőverrel kisajtolta a GT200 tartalékait, kíváncsian várjuk, mit lép erre az AMD -- bár a vöröseknek nincs okuk kapkodásra, az X2 ettől függetlenül továbbra is remekül megállja a helyét.

 

 

         
dijak_2009_ajanlat_k.png
                                 
dijak_2008_leggyorsabb_k.png
Gigabyte GTX 285 / ASUS GTX 285                            ASUS GTX 295

 

 

A Gigabyte GeForce GTX 285 kártyát a Gigabyte, az ASUS kártyákat az ASUS Magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre. A teszthez használt Tagan tápegységet a Maxpoint GmbH biztosította.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.