Hirdetés

Panasonic: 3D a jelen és a jövő



|

A Panasonic Convention központi témája idén is a 3D, de megjelent egy új irány is. A gyártó másik fő célja, hogy az otthonok információs központjává tegye okostévéit. Idén 60 újabb 3D Blu-ray album megjelenésére számíthatunk.

Hirdetés

A rendezvényen számos látványos bemutatón csodálhattuk meg az új technológiákat, továbbfejlesztett minőségű és fogyasztású plazma televíziókat, videokamerákat, fényképezőgépeket. Mi több, egy zárt körű interjú keretében Laurent Abadie-től, a Panasonic európai szintű vezérigazgatójától érdeklődhettünk az aktuális trendeket illetően.

 

 

 

 

PCW: Az utóbbi év legnagyobb eredménye kétségtelenül a 3D elindítása volt. Miként értékeli az átállás folyamatát, hova szeretnének eljutni ebben az évben és a következőben?

L.A.: A 3D gyorsabban terjed, mint ahogy arra számítottunk. 2010-ben háromszor annyit adtunk el 3D televízióból, mint amennyit az előzetes üzleti tervünk meghatározott. 2011-ben már a tévépalettánk fele 3D kompatibilis, 2012-ben a kínálatunk 80 százaléka lesz az. A 3d bevezetése jobb képminőséget követelt meg, minek következtében 2D-s üzemmódban is szebb képet kapunk. Növekedésünk 2010-ben a válság ellenére is két számjegyű maradt, egyértelműen jól haladunk.

 

 

 

 

PCW: Hogy állunk a tartalom kérdésével?

L.A.: Jelenleg inkább a tartalom és nem a hardver a nagyobb kérdés. A tavalyi évben mintegy 20 3D Blu-ray film volt kapható, idén pedig 60 újabb jelenik meg, azaz e téren is jelentős a növekedés. Ugyanez elmondható a 3D Gaming és a 3D tévéadások oldaláról. Számos különféle nyelven jelennek meg Blu-ray albumok, így a szinkronizált 3D filmek elterjedése is fokozatosan várható.

 

PCW: Miért választották az idei Panasonic rendezvény helyszínéül épp Londont?

L.A.: A következő évi Londoni Olimpia, július 27-től igen jelentős esemény lesz minden tekintetben és arra is itt, Londonban kerül majd sor. A Panasonic általában is nagyon érdekelt az olimpiákban, mint partner, így jövőre is szinte itthon fogjuk érezni magunkat a nyári olimpián. Nagyon erősen koncentrálunk majd a 3D-re, valamennyi eseményt a lehető legjobb 3D minőségben rögzítünk illetve közvetítünk majd.
Természetesen úgy gondoljuk, hogy bármely más típusú mozgóképes tartalomhoz is ideális a 3D, de a sport az a terület, ami ebből erőteljesen profitál. Sokat egyeztetünk sportcsatornák képviselőivel de más tévécsatornákkal is és természetesen a filmipar képviselőivel kezdettől fogva. Rendezvényünk egyik mai vendégelőadója szerint a felnőtt tartalmak adhatják majd a 3D legerőteljesebben húzó ágát. Ez nem annyira meglepő, hiszen annak idején a VHS és az internet elterjedésében és megerősödésében is ez játszott kulcs szerepet. Rengeteg professzionális 3D videokamerát adunk el és nyilván ezekből bőven vásárolnak a filmes és tévés tartalom előállítás minden területén dolgozó stúdiók.

 

PCW: Mit vár a Panasonic a TV alkalmazásoktól?

L.A.: A mobil eszközök (okostelefonok, táblagépek) mellett az otthoni okostévé platform szerintünk a másik igen lényeges alkalmazásfuttató eszköz. Egy nagy ablak, egyre nagyobb, ahol bármilyen fajta alkalmazás megjelenhet, szórakoztatásra, oktatásra, bármire használható. A most bejelentett VieraConnect okostévé nyílt platformunk a VieraCast továbbfejlesztése pontosan erre épít, az otthoni szórakoztatás, tájékozódás, kommunikáció központja kíván lenni.

 

 

 


PCW: A Panasonic a VieraConnect bevezetésével már nem csak hardver gyártó, hanem szoftvergyártó és tartalomszolgáltató is lesz, hogy fog ezzel megbirkózni?

L.A.: Elég nagy változás ez számunkra. A tisztán hardverrel foglalkozó gyártóból egy újfajta, ECO-solution jellegű vállalattá alakulunk, azaz hardvert, szoftvert és szolgáltatásokat egyben kínálunk. Nem könnyű ez, épp ezért a VieraConnect egy nyílt platform, amihez bármely tartalom szolgáltató csatlakozhat és készíthet alkalmazást, ami összekapcsolja őt a fogyasztóval.

 

PCW: Látva az IP alapú tartalomszolgáltatás térhódítását mit jósolna, eljöhet-e az az idő, mikor a tévékben csak internet csatlakozás lesz, tuner pedig nem, azaz minden tévé tisztán IPTV lesz?

L.A.: Jelenleg a készülékeinkben van szatellit, DVB-T és digitális kábeles (DVB-C) tuner valamint hálózati (IP) csatlakozás is. Az IP aránya nőhet, talán a műholdas kapcsolatok is szolgálhatnak IP összeköttetés forrásául, de egyelőre jó ideig nem tűnnek el a tunerek. Full HD minőségi tartalom átviteléhez az internet kapcsolatok sávszélessége általában még eléggé korlátozott, így nagyrészt a másik három lehetséges forrásra kell támaszkodnunk, tehát a tunerek még jó ideig kellenek, talán mindig is kelleni fognak.

 

PCW: Mennyit kell még várnunk szemüveg nélküli 3D tévékre?

L.A.: Elég sokat. Vannak persze próbálkozások, láthatunk kis méretű, mobil kategóriájú kijelzőket, melyek szemüveg nélkül biztosítanak térhatást, de nem nyújtanak jó minőséget. Ha olyan kijelzőkre várunk, melyek nagy méretben képesek Full HD felbontású, minőségi 3D képet adni szemüveg nélkül is, akkor még akár 3-5 évet is várhatunk a fejlesztésekre. Jelenleg még egyetlen prototípus sem képes erre, valamennyi fejlesztői darab hiányos térhatást és minőséget ad, sokszor csak a képernyő közepe előtt állva érvényesül a 3D hatás, a fogyasztó számára ez így még nem igazi 3D. Egyelőre nem áll rendelkezésre a megfelelő technológia.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.