Hirdetés

Panasonic 3D házimozi teszt

|

Az otthoni Full HD 3D technológia csúcskategóriás készletét tesztelhettük, a Panasonic készülékei nem csak árban és 3D megjelenítésben, de egyéb 2D extrákban is jeleskednek.

Hirdetés

Nagy a pezsgés a 3D fronton, különféle technológiákra alapuló megoldásokkal lépnek fel a gyártók. Egyelőre ugyan a 3D film kínálat minimális, de folyamatosan gyarapszik, így nem árt már a 3D házimozi korszak elején felérni, hogy milyen megoldásoktól mit is várhatunk. Ennek jegyében folytatjuk a különféle rendszerek tesztelését, a Panasonic legfejlettebb lejátszója és felső kategóriás plazma megjelenítője járt nálunk.

 

Hogyan is áll össze a 3D látvány?


Térérzékelésünk gerincét részét az adja, hogy bal és jobb szemünk kis mértékben eltérő szögben látja a dolgokat, az eltérésekből pedig az agy összeállítja a mélységérzetet. A 3D-s filmeket dupla kamera rendszerrel vették fel, ahol a két lencserendszer távolsága megegyezik az átlagos emberi szempár optikai tengelyeinek távolságával (rajzfilmek esetén a leképezés ennek megfelelő). Lejátszáskor biztosítani kell, hogy bal és jobb szemünk csak a nekik szánt képet lássa, erre a legmodernebb otthon is elképzelhető áron alkalmazható módszer az infra vezérelt LCD szmüvegekkel maszkolt frame sequential (váltott teljes képkockás) technika, ezt alkalmazzák az idén megjelent Full HD 3D televíziók.

 

3D elve

 

A váltott teljes képkockás módban - amit a 3D Blu-ray albumok is alkalmaznak - a megjelenítő 100 illetve 120 Hz gyakorisággal váltogatja a bal és jobb szemnek szánt képeket, így mindkét szem teljes felontású képhez jut, végeredményben 50 illetve 60 Hz képismétléssel, ami már bőven elég a folyamatos mozgásérzethez. A 3D szemüveg a megjelenítő (esetünkben a televízió) adta infravörös ütemjelekre hangolva takarja a bal és jobb szem elől a nem neki szánt képet. Az agy - fittyet hányva a szemek számára biztosított képek közti 1/100 illetve 1/120 másodperces időeltérésnek - zseniálisan összeállítja a látványt.

 

Miért NeoPDP?


Lapunkban bemutattunk már Full HD 3D televíziót, mely ledes háttérvilágításra épült. A Panasonic azonban a lehető legjobb minőségre hivatkozva egyelőre csak a legújabb, 13. generációs plazma alapokon ad ki 3D-s megjelenítőt, ennek a generációnak képviselője a műhelyünkben járt Panasonic TX-P50VT20 is.

 

Panasonic TX-P50VT20


A plazma alapok egyik fő előnye a 2D és 3D megjelenítésben is a nagyon magas, esetünkben natív 5 000 000:1 kontraszt arány. Az LCD esetében a képpontok blokkolják a háttérvilágítás fényét, de erre nem képesek tökéletesen, így a fekete sosem igazán lesz fekete, ezért igyekeznek a háttérvilágíás szabályzásával (dinamikus kontraszt) igazodni az éppen megjelenített kép fényviszonyaihoz, esetleg sok zónás LED háttérvilágítással dolgoznak. A plazma esetében erre semmi szükség, minden egyes képpont egy külön fényforrás és a pixelek közti áthallás ma már elhanyagolható. A 3D megjelenítés esetében viszont számottevő probléma volt a régebbi rendszerekben a képkockák közötti áthallás (crosstalk), ami szellemképessé, gyengén kontúrossá tette a képet. A NeoPDP plazmacellákban egy újfajta foszfort használnak, ami jelentősen lerövidíti a képpontok lecsengésének időtartamát, ezért a 3D követelte igen gyors képváltáskor sem zavarhat be az előző képkocka maradványa. A plazmára úgy általában régebben a beégés miatt volt panasz, ami a modern konstrukciókban már nem jellemző, illetve a magas áramfogyasztást kifogásolták, az új generációban ezt is sikerült az LCD-s modellek szintjére leszorítani.

 

 

Pudingpóba 2D és 3D


A legfejlettebb mozgásjavító technológiák és persze maga az igen erős NeoPDP alap együtt két dimenzióban is jelenleg felülmúlhatatlan képminőséget biztosít. Ehhez jön még a hibrid (analóg, DVB-T és DVB-C) tuner, amivel elvileg kábeles digitális adások is foghatók (dekóder foglalat adott). Rengeteg bemenet és kimenet áll rendelkezésre. Ha nem lenne kéznél HDMI 1.4-es kábel (ez kell a Full HD 3D-hez), akkor két HDMI 1.3 osztályú összeköttetéssel (Twin HDMI) is megoldható a kép- és hangátvitel. Lényegesebb extra, hogy DLNA lejátszó is a készülék és az SDHC/SDXC kártyaolvasóról is visszaadja akár az AVCHD videókat is. Az internet kapcsolat Ethernet vagy Wi-Fi révén kiépíthető és könnyen üzembe is helyezhető. A Viera Cast kínálatában rengeteg videós tartalom található, de akár híreket is böngészhetünk vele illetve megnézhetünk Picasa fotóalbumokat is. (Kártyáról és netről nem csak a tévé, hanem a Blu-ray egység maga is képes lejátszani.)

 

Panasonic Wi-Fi

 

Tapasztalataink szerint az 50 hüvelykes kép egyszerűen tökéletes, minőségében túllép az eddig látott rendszerekén. Ez igaz a két dimenziós és 3 dimenziós megjelenítésre is, utóbbit egyelőre a gyártó demo 3D Blu-ray albumával próbálhattuk ki. A képélesség, részletesség, mozgás visszaadás 3D-ben is olyan szinten mozog, mint ami síkban megszokhattunk és a kép örökli az igen magas kontrasztot illetve a mély feketéket is. 2D műsorok felkonvertálására más gyártónál már láttunk megoldást, erre itt nem építettek be áramkört, valószínűleg minőségi aggályok miatt.

 

DMP-BDT300 Blu-ray

 

Mit tagadjuk, nagyon sok pénzt kell összespórolni egy ilyen szett megvásárlásához, ám nem sokkal többet, mint más gyártók hasonló teljesítményű rendszereinek esetében. A legújabb megjelenítő technológiák biztosította egyértelmű minőségelőny, a két mellékelt szemüveg és a rengeteg kiforrott extra miatt azonban nem kérdés, hogy jelenleg a Panasonic megoldását érdemes választani, ha 3D-ben és felső árkategóriában gondolkodunk.

 

Névjegy

Termék: Panasonic TX-P50VT20
Forgalmazó: Panasonic South-East Kft.
Ár: 699 999 Ft

 

Adatok

- 50 hüvelykes (127 cm) képátló, 13. generációs NeoPDP plazma megjelenítő
- Full HD 3D (1920×1080 képont)
- Analóg (PAL), DVB-T és DVB-C tunerek
- 5 000 000:1 tényleges kontraszt arány
- 600 Hz-es részfélképmeghajtó Intelligent Frame Creation Pro technológiával
- 24p filmlejátszás, 2 db 10 wattos hangszóró, Dolba Digital Plus hang kimenet
- 4 HDMI, 2 USB, VGA, kompozit, 3 Scart, LAN, fejhallgató (RCA és jack) csatlakozók
- Infinite Black technológia, THX tanúsítvány (a kijelzőre)
- DLNA képességek, honosított menürendszer, SDHC/SDXC kártyaolvasó
- Átlagos teljesíményfelvétel 175 Watt (0,4 Watt standby)
- VIERA CAST internetes video tartalmak lejátszása
- VIERA Képnézegető (fotó és videó számára)
- Wi-Fi USB modul és két 3D szemüveg mellékelve

 

Értékelés

Panasonic TX-P50VT20
Előny: Kimagasló képminőség 2D-ben és 3D-ben is
Hátrány: Az ár is felsőkategóriás
Teljesítmény: 5
Szolgáltatás: 5
Ár/Érték: 4

 

 

 

Névjegy

Termék: Panasonic DMP-BDT300
Forgalmazó: Panasonic South-East Kft.
Ár: 129 900 Ft

 

Adatok

- BD-ROM, FULL HD 3D BD lejátszás (BD-RE / BD-RE DL kompatibilis)
- DVD, MP3 és JPEG lejátszás DVD-ROM, DVD-RAM, DVD-VR, DVD-R/DVD-RW/DVD-R DL, DVD+R/ +R DL/ +RW médiáról, CD és CD-R/RW lejátszás
- 2 HDMI, komponens, kompozit kimenetek
- SDHC/SDXC kártyaolvasó, 2 USB aljzat, Ethernet
- AVCHD lejátszás lemezről és kártyaolvasóról is
- P4HD képjavítás, 1080/24p lejátszás
- Teljes Dolby Digital Plus/ Dolby TrueHD és DTS-HD Master Audio Essential/ DTS-HD High Resolution Audio kompatibilitás
- Digitális hang kimenet (optikai és koax), analóg 7.1 csatornás hang kimenet

 

Értékelés

Panasonic DMP-BDT300
Előny: Felső kategóriás képjavítás 3D Blu-ray lejátszóba építve, Viera Cast és DLNA funkciók
Hátrány: Nem olcsó
Teljesítmény: 5
Szolgáltatás: 4
Ár/Érték: 3,5

 

 

 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.