Hirdetés

Panasonic 3D házimozi teszt



|

Az otthoni Full HD 3D technológia csúcskategóriás készletét tesztelhettük, a Panasonic készülékei nem csak árban és 3D megjelenítésben, de egyéb 2D extrákban is jeleskednek.

Hirdetés

Nagy a pezsgés a 3D fronton, különféle technológiákra alapuló megoldásokkal lépnek fel a gyártók. Egyelőre ugyan a 3D film kínálat minimális, de folyamatosan gyarapszik, így nem árt már a 3D házimozi korszak elején felérni, hogy milyen megoldásoktól mit is várhatunk. Ennek jegyében folytatjuk a különféle rendszerek tesztelését, a Panasonic legfejlettebb lejátszója és felső kategóriás plazma megjelenítője járt nálunk.

 

Hogyan is áll össze a 3D látvány?


Térérzékelésünk gerincét részét az adja, hogy bal és jobb szemünk kis mértékben eltérő szögben látja a dolgokat, az eltérésekből pedig az agy összeállítja a mélységérzetet. A 3D-s filmeket dupla kamera rendszerrel vették fel, ahol a két lencserendszer távolsága megegyezik az átlagos emberi szempár optikai tengelyeinek távolságával (rajzfilmek esetén a leképezés ennek megfelelő). Lejátszáskor biztosítani kell, hogy bal és jobb szemünk csak a nekik szánt képet lássa, erre a legmodernebb otthon is elképzelhető áron alkalmazható módszer az infra vezérelt LCD szmüvegekkel maszkolt frame sequential (váltott teljes képkockás) technika, ezt alkalmazzák az idén megjelent Full HD 3D televíziók.

 

3D elve
3D elve

 

A váltott teljes képkockás módban - amit a 3D Blu-ray albumok is alkalmaznak - a megjelenítő 100 illetve 120 Hz gyakorisággal váltogatja a bal és jobb szemnek szánt képeket, így mindkét szem teljes felontású képhez jut, végeredményben 50 illetve 60 Hz képismétléssel, ami már bőven elég a folyamatos mozgásérzethez. A 3D szemüveg a megjelenítő (esetünkben a televízió) adta infravörös ütemjelekre hangolva takarja a bal és jobb szem elől a nem neki szánt képet. Az agy - fittyet hányva a szemek számára biztosított képek közti 1/100 illetve 1/120 másodperces időeltérésnek - zseniálisan összeállítja a látványt.

 

Miért NeoPDP?


Lapunkban bemutattunk már Full HD 3D televíziót, mely ledes háttérvilágításra épült. A Panasonic azonban a lehető legjobb minőségre hivatkozva egyelőre csak a legújabb, 13. generációs plazma alapokon ad ki 3D-s megjelenítőt, ennek a generációnak képviselője a műhelyünkben járt Panasonic TX-P50VT20 is.

 

Panasonic TX-P50VT20
Panasonic TX-P50VT20


A plazma alapok egyik fő előnye a 2D és 3D megjelenítésben is a nagyon magas, esetünkben natív 5 000 000:1 kontraszt arány. Az LCD esetében a képpontok blokkolják a háttérvilágítás fényét, de erre nem képesek tökéletesen, így a fekete sosem igazán lesz fekete, ezért igyekeznek a háttérvilágíás szabályzásával (dinamikus kontraszt) igazodni az éppen megjelenített kép fényviszonyaihoz, esetleg sok zónás LED háttérvilágítással dolgoznak. A plazma esetében erre semmi szükség, minden egyes képpont egy külön fényforrás és a pixelek közti áthallás ma már elhanyagolható. A 3D megjelenítés esetében viszont számottevő probléma volt a régebbi rendszerekben a képkockák közötti áthallás (crosstalk), ami szellemképessé, gyengén kontúrossá tette a képet. A NeoPDP plazmacellákban egy újfajta foszfort használnak, ami jelentősen lerövidíti a képpontok lecsengésének időtartamát, ezért a 3D követelte igen gyors képváltáskor sem zavarhat be az előző képkocka maradványa. A plazmára úgy általában régebben a beégés miatt volt panasz, ami a modern konstrukciókban már nem jellemző, illetve a magas áramfogyasztást kifogásolták, az új generációban ezt is sikerült az LCD-s modellek szintjére leszorítani.

 

 

Pudingpóba 2D és 3D


A legfejlettebb mozgásjavító technológiák és persze maga az igen erős NeoPDP alap együtt két dimenzióban is jelenleg felülmúlhatatlan képminőséget biztosít. Ehhez jön még a hibrid (analóg, DVB-T és DVB-C) tuner, amivel elvileg kábeles digitális adások is foghatók (dekóder foglalat adott). Rengeteg bemenet és kimenet áll rendelkezésre. Ha nem lenne kéznél HDMI 1.4-es kábel (ez kell a Full HD 3D-hez), akkor két HDMI 1.3 osztályú összeköttetéssel (Twin HDMI) is megoldható a kép- és hangátvitel. Lényegesebb extra, hogy DLNA lejátszó is a készülék és az SDHC/SDXC kártyaolvasóról is visszaadja akár az AVCHD videókat is. Az internet kapcsolat Ethernet vagy Wi-Fi révén kiépíthető és könnyen üzembe is helyezhető. A Viera Cast kínálatában rengeteg videós tartalom található, de akár híreket is böngészhetünk vele illetve megnézhetünk Picasa fotóalbumokat is. (Kártyáról és netről nem csak a tévé, hanem a Blu-ray egység maga is képes lejátszani.)

 

Panasonic Wi-Fi
Panasonic Wi-Fi

 

Tapasztalataink szerint az 50 hüvelykes kép egyszerűen tökéletes, minőségében túllép az eddig látott rendszerekén. Ez igaz a két dimenziós és 3 dimenziós megjelenítésre is, utóbbit egyelőre a gyártó demo 3D Blu-ray albumával próbálhattuk ki. A képélesség, részletesség, mozgás visszaadás 3D-ben is olyan szinten mozog, mint ami síkban megszokhattunk és a kép örökli az igen magas kontrasztot illetve a mély feketéket is. 2D műsorok felkonvertálására más gyártónál már láttunk megoldást, erre itt nem építettek be áramkört, valószínűleg minőségi aggályok miatt.

 

DMP-BDT300 Blu-ray
DMP-BDT300 Blu-ray

 

Mit tagadjuk, nagyon sok pénzt kell összespórolni egy ilyen szett megvásárlásához, ám nem sokkal többet, mint más gyártók hasonló teljesítményű rendszereinek esetében. A legújabb megjelenítő technológiák biztosította egyértelmű minőségelőny, a két mellékelt szemüveg és a rengeteg kiforrott extra miatt azonban nem kérdés, hogy jelenleg a Panasonic megoldását érdemes választani, ha 3D-ben és felső árkategóriában gondolkodunk.

 

Névjegy

Termék: Panasonic TX-P50VT20
Forgalmazó: Panasonic South-East Kft.
Ár: 699 999 Ft

 

Adatok

- 50 hüvelykes (127 cm) képátló, 13. generációs NeoPDP plazma megjelenítő
- Full HD 3D (1920×1080 képont)
- Analóg (PAL), DVB-T és DVB-C tunerek
- 5 000 000:1 tényleges kontraszt arány
- 600 Hz-es részfélképmeghajtó Intelligent Frame Creation Pro technológiával
- 24p filmlejátszás, 2 db 10 wattos hangszóró, Dolba Digital Plus hang kimenet
- 4 HDMI, 2 USB, VGA, kompozit, 3 Scart, LAN, fejhallgató (RCA és jack) csatlakozók
- Infinite Black technológia, THX tanúsítvány (a kijelzőre)
- DLNA képességek, honosított menürendszer, SDHC/SDXC kártyaolvasó
- Átlagos teljesíményfelvétel 175 Watt (0,4 Watt standby)
- VIERA CAST internetes video tartalmak lejátszása
- VIERA Képnézegető (fotó és videó számára)
- Wi-Fi USB modul és két 3D szemüveg mellékelve

 

Értékelés

Panasonic TX-P50VT20
Előny: Kimagasló képminőség 2D-ben és 3D-ben is
Hátrány: Az ár is felsőkategóriás
Teljesítmény: 5
Szolgáltatás: 5
Ár/Érték: 4

 

 

 

Névjegy

Termék: Panasonic DMP-BDT300
Forgalmazó: Panasonic South-East Kft.
Ár: 129 900 Ft

 

Adatok

- BD-ROM, FULL HD 3D BD lejátszás (BD-RE / BD-RE DL kompatibilis)
- DVD, MP3 és JPEG lejátszás DVD-ROM, DVD-RAM, DVD-VR, DVD-R/DVD-RW/DVD-R DL, DVD+R/ +R DL/ +RW médiáról, CD és CD-R/RW lejátszás
- 2 HDMI, komponens, kompozit kimenetek
- SDHC/SDXC kártyaolvasó, 2 USB aljzat, Ethernet
- AVCHD lejátszás lemezről és kártyaolvasóról is
- P4HD képjavítás, 1080/24p lejátszás
- Teljes Dolby Digital Plus/ Dolby TrueHD és DTS-HD Master Audio Essential/ DTS-HD High Resolution Audio kompatibilitás
- Digitális hang kimenet (optikai és koax), analóg 7.1 csatornás hang kimenet

 

Értékelés

Panasonic DMP-BDT300
Előny: Felső kategóriás képjavítás 3D Blu-ray lejátszóba építve, Viera Cast és DLNA funkciók
Hátrány: Nem olcsó
Teljesítmény: 5
Szolgáltatás: 4
Ár/Érték: 3,5

 

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.