Hirdetés

Panasonic Toughbook CF-31



|

A Panasonic Toughbook CF-31 sejthető, hogy a legmostohább körülmények között is megállja a helyét, de megnéztük, hogy egyáltalán zavarba lehet-e hozni.

Hirdetés

Nem is olyan régen a Panasonic hazai képviseletének a jóvoltából, lehetőségünk nyílt, hogy egy Land Roverrel vihessük rázós talajra a Panasonic páncélos notebookjait, köztük a széria csúcsával, a CF-31-el. A gép külseje már magában erőt és tartósságot sugároz. Látszik, hogy a Panasonic mérnökei alapos munkát végeztek. A forma a katonai holmik kedvelői számára biztos siker és a magnéziumötvözet ház a forma oltárán a funkcionlitást nem áldozza fel. A portokat és az egéyb bővítőhelyeket védő fedők 6H keménységűek. A kijelzőt masszív borítás takarja, úgy, hogy eközben az érintőfunkció nem csorbul. Az anyagválasztásnál a mérnökök arra is fokozottan figyeltek, hogy a különböző PH értékű folyadékok, mint például az emberi izzadtság ne kezdhesse ki a burkolatát annak a páncélos "aktatáskának", melynek minden porcikája a legutolsó csavarig a helyén van.

 

 

 

A CF-31 ugyan rendelkezik egy fogantyúval, de nem a hordozhatóság az, ami miatt emlékezetes marad. Hosszú távon 4 kilót nem szívesen húzgál magával az ember, annyi szent. Emelgetni sem fogjuk gyakran. Lerakjuk egy praktikusnak tűnő helyre és az ultrabookokhoz szokott csukló meglepetéseinek elkerülése végett vélhetőleg azzal a későbbiekben meg is elégszünk majd. Felnyitjuk a két erős, vaskos zsanéron található fedelet és nekilátunk a munkának.

 

 

 

 

A CF-31 billentyűzetének az erős vízsugár meg sem kottyan. Nekünk azonban kell e türelem, mert némi időre szükségünk lesz, hogy megszokhassuk azt, mert a gombok például igen csak keményen járnak. Emellett a billentyűzet kiosztás sem a megszokott. Pár pillanatig eltarthat, mire ráakadunk mondjuk a Del-re. A gép méretéhez képest a billentyűzet meglehetősen picike. Ettől azonban csak a touchpad a kisebb. Idegesítően aprócska. Használat során gyakran "korlátokba" ütközött az ujjunk. A két vízhatlan gomb se lopta be magát a szívünkbe. A mérnököknek biztos megvoltak az okai, hogy a kisebb méretet kultiválták. Na, meg ott az érintőkijelző, ott is nyugodtan elbogarászhatunk.

 

Ha már pedig itt tartunk mindenképpen meg kell említenünk, hogy a kijelző odakint nagyon jól olvasható. Habár a védőréteg kissé csillogóvá, szellemképessé teszi a képet, az 1200 cd/m²-nek hála egyetlen részlet sem marad észrevétlen a közvetlen fényben sem. A 16:9, illetve a 16:10-es oldalarányú készülékek korában furcsán festhet a 4:3, de egyértelmű, hogy a gép nem konkrétan filmnézésre lett kitalálva. Ez az oldalarány egyébként egyrészt azért maradt, hogy a régebbi dokkolókkal kompatibilis maradjon az eszköz, valamint a 1024 × 768 XGA felbontású kijelző miatt a programokat sem kell átírni. Érthetők hát az indokok, azonban manapság ez a felbontás nem feltétlenül elég. Az érintőképernyő a Toughbookok esetében már jó ideje nem számít extrának, mint a korábbi modelleknél és ha már hozzájuk mértük a CF-31-et, közös pontként említhető, hogy továbbra is rezisztív panel végzi a munkát.

 

 

A por és vízálló burkolat mélyére összeállítástól függően Intel Core i5-540M-től kezdve akár Intel Core i7-2640M is elmerészkedhetünk. Tárhely szempontjából szintén nyitottak a lehetőségek. Eldönthetjük, hogy 128 vagy 256 GB-os SSD-t vagy 250, 320, illetve 500 GB-os rázkódásvédelemmel felszerelt merevlemezt kérünk. A memória mérete minimum 2 GB és 8 GB-ig bővíthető. Az integrált GPU mellett egy ATI Radeon HD 6750M kártya segítheti a grafikus feladatok elvégzését. Az utóbbi a játékokkal is megbírkózik, bár a gép célcsoportját nézve az általános grafikai feladatok gyors ellátása fontosabb. A fő komponenseken túl a gépet szinte minden aspektusból az igényeink szerint alakíthatjuk. Eldönthetjük, hogy kérünk-e optikai meghajtót, Wi-Fi modult, WWAN-t, GPS-t, kártyaolvasót, ujjlenyomat olvasót, kamerát, második LAN-t, FireWire-t vagy modemet, de még a billentyűzet kialakításáról is dönthetünk.

 

 

Munka közben a CF-31 egyáltalán nem melegedett, a processzor által termelt hőt egy hibrid hűtési megoldás oszlatja el hatékonyan. Ez annyit jelent, hogy a hőcsöveken egy ventilátor veri keresztül a meleg levegőt. Még mielőtt világvége hangulatba kerülnénk, elmondanánk, hogy a venti a vízzel és a sáros homokkal is könnyen elbánna, már ha a gondosan szigetelt hűtőnyillások beszivárogna közülük bármi is. Ez megtörténhet ugyan, de nem valószínű. Kinti használat során igazán csak a lerakódott szennyeződés okozhat kellemetlen pillanatokat. A takaróelemek és a fogantyú kavicsos közegben megmakacsolhatja magát. Amennyiben a gépünk nem gumi billentyűzetet kap az apróbb szennyeződések hamar belophatják magukat a gombok alá. Ennek az lesz a következménye, hogy a billenytűk alá rekedő apró kavicskák, az egyes gombokat a következő alapos takarításig kivonják a forgalomból. Ez pedig probléma. Más szempontból azonban nem hozható zavarba a méretes masina. Ha ilyet kap az ember, hamarosan kipróbálja mit is bír egy ilyen páncélos Panasonic. A nálunk járt darab ezért meglehetősen sokszor esett, ugráltunk rajta, vadul elgázoltuk biciklivel, meglátogatta a szerkesztőség fagyasztóját, majd kitettük a forró napra is. Extrém próbáknak ugyan nem vetettük alá, de már a fentiekből is sejthető, hogy nem véletlenül kapott katonai MIL-STD-810G és IP65 minősítést a notebook.

 

Cégünk értékes adatai fizikailag tehát védettek, de mi a helyzet akkor, ha emberi mulasztásból kifolyólag vélhetőleg nemkívánt kezekbe kerül egy ilyen gép. Az esetleges veszélyre a Toughbookot fel lehet készíteni. Egyrészt célszerű az ujjlenyomat olvasó használata, a Core i5-ös processzorok TPM 1.2 mikro vezérlőjével és egy segédprogrammal kódolhatjuk az emailjeinket, a BIOS biztonsági szekciójában ugyanezt tehetjük a merevlemezzel, de a gép eltűnését legegyszerűbben egy Kensington kábellel akadályozhatjuk meg.

 

 

A Toughbookot az Intel vPro technológiájának hála távolról biztonságosan vezérelhető. Felkelthetjük, lefuttathatjuk a feladatot és máris mehet vissza aludni, hogy spóroljunk az energiával. Arra pedig adott esetben szükségünk is lesz, hiszen a gép grafikus kártyáját aktiválva, a fényerőt maxra kitolva körülbelül 3-4 órán át képes működőképes maradni. Az akkumulátor üzemideje, így általánosnak mondható. Terepre ezért érdemes dokkolóval kivinni, vagy ha nincs, akkor valamilyen egyéb áramforrásról gondoskodni. Pláne azért is, mert így nem feltétlenül kell nekünk is kimennünk. Elég, ha kollégánk kiviszi a masinát, mi pedig az irodából a kényelmes fotelből végeztethetünk feladatokat vele. Hogyan? Az Intel vPro technológiáját használva, mellyel a gépet LAN-on keresztül életre lehet kelteni és további feladatokat lehet rábízni. A távoli elérés, a menedzselés, a megfigyelés és a rendszer karbantartás szigorú biztonsági intézkedések mellett történik, mely sokkal jobban megfelel egy céges környezet számára, mint mondjuk a VNC-hez hasonló távoli elérést biztosító programok. A vPro egy teljes platform, mely más Intel technológiákat is tartalmaz. Része az Intel AMT (Active Management Technology), az Intel Virtualization Technology, az Intel TXT (Trusted Execution Technology) és a hálózati kapcsolat. A vPro-val akkor is bejelentkezhetünk a rendszerbe, ha az operációs rendszer korrumpálódott, hiszen a motorja alacsony rendszerszintet igényel.

 


A Toughbook CF-31 a notebookok teljesen más szintjét képviseli, de még a megerősített kivitelű gépektől is messze jobb. Maga a rendszer nem a legerősebb, ám a célnak tökéletesen megfelel. A furótornyok mellett nem valószínű, hogy a mérnökök munkaidőben a Battlefield 3-mal szeretnék elütni a monitorozás idejét. Ez a gép a kinti felhasználásra, munkára lett kitalálva és váza úgy lett kialakítva, hogy a lehető legtöbb behatás ellen megóvja a cégek bizalmas adatait. Lehet panaszkodni a 13,1 hüvelykes kijelző alacsony felbontására, a rezisztív panelra, a kis tapipadra és billentyűzetre, de ez a gép akkor is képes elvégzi a dolgát, ha mondjuk a kezelője a kanyarban sincs. A szennyeződés a felhasználóknak okozhat kezdeti kellemetlenséget, ami idegesítő is lehet, de ezt egy alapos takarítással fel lehet számolni.

 

Hogy beruháznánk-e vagy bérelnénk-e egy ilyen gépet, ha kinti közvetítésre, vagy mérésekre megyünk? A válasz egyértelműen igen. Nem kellene azon aggódnunk, hogy tönkre megy a gép, baja lesz a merevlemeznek és eközben a munka is zavartalanul folytatható. A nagy fényerejű kijelzőt a közvetlen fény nem hozza zavarba és nekünk sem kell árnyék után rohangálnunk a géppel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.