Hirdetés

PCTV-tunerkártyák telepítése



|

Hirdetés

Nagy népszerűségnek örvend a Pinnacle PCTV családja, amely méltán híres jó képminőségéről. Sajnos a hozzá adott vagy az internetről letölthető programcsomagok telepítésével meggyűlhet a bajunk. Ebben szeretnénk segíteni az alábbi összeállításban.Sok PCTV-tulajdonos retteg az újratelepítéstől, attól tartva, hogy az igen kényes hardver ezt követően működésképtelenné válik. Bármilyen furcsa, de ugyanabban a konfigurációban ugyanazt az eszközmeghajtót nem lehet kétszer ugyanúgy telepíteni. Ennek az az oka, hogy a Pinnacle által fémjelzett vevőkártyák már legalább a negyedik generációjukat élik. Mindaddig, amíg a cég ki nem ad egy olyan meghajtót, amely minden esetben az összes PCTV-verzión jól működik, addig inkább arra törekedjünk, hogy minél kevesebb hiba lépjen fel a telepítés során. Lássuk a szükséges előkészületeket és trükköket:

1. Ebben az esetben is gondoskodjunk arról, hogy a kártya kizárólagos megszakítással (IRQ) rendelkező PCI-aljzatba kerüljön. Ennek az alaplap leírásában nézhetünk utána a PCI-aljzatok tulajdonságainál. A megosztott megszakítás problémákhoz vezethet, rosszabb esetben "kártyapartit" kell rendeznünk a számítógépházon belül. A Windows ettől függetlenül kioszthatja ugyanazt a megszakítást, de a lényeg, hogy a BIOS külön IRQ-t adjon neki.

2. Már a kártya behelyezése előtt telepíthetjük a legutolsó (9b-s verziójú) DirectX-et. Ez szükséges a tunerek működéséhez.

3. A Windows elindulása után ne helyezzük be a telepítő CD-t! A rendszer ismerkedni próbál a kártyával, de ismeretlen eszköznek fogja minősíteni. Amennyiben nem rendelkezünk telepítőlemezzel, töltsük le a legfrissebb eszközmeghajtót.

4. Új telepítés esetén érdemes a kártya mellé adott lemezt használni. Ha régebbi kiadású (4.02 előtti), akkor töltsük le valamelyik 5-ös sorozatú csomagot a Pinnacle honlapjáról http://www.pinnaclesys.com , majd csomagoljuk ki egy külön mappába. PCTV Pro-tulajdonosok számára szomorú hír, hogy bár kártyájuk rádió- és sztereó adások vételére is alkalmas, az internetről letöltött meghajtóval nem tudnak majd több módban rögzíteni, sem pedig a speciális funkciókat kihasználni.

5. Frissítés esetén egy eddig meglévő 5-ös meghajtót cserélünk újabbra. A kézirat leadásakor a legutolsó változat az 5.50-es. Először töltsük le, majd a PCTV eltávolítójával szedjük le a régebbi verziót a gépről, amelyre egyébként figyelmeztet is az új változat, ha megpróbálnánk elindítani. Indítsuk újra a gépet, és elinduláskor hagyjuk a Windowst ismerkedni, ne telepítsük még fel a meghajtóprogramot!

6. Innentől a kétféle telepítési mód egy szálon fut tovább: indítsuk el a telepítőt, és Custom módban tegyük fel a szükséges komponenseket. A művelet végén megint újraindítás következik, majd bejelentkezéskor egy varázsló fogad bennünket. Amennyiben valamelyik lépésnél lefagyna, akkor gyanakodjunk a videokártya szoftverére, esetleg egy előzőleg feltelepített kodekcsomagra. Ha rendben lefut a varázsló, akkor indítsuk el a PCTV-t. Első indításkor észreveszi a csatornák hiányát, és felkínálja azok beállítását. Ez kábelhálózatonként változhat, de mivel magyarországi beállítása még a régi SECAM-os rendszert keresi, ezért inkább a Germanyt (Németországot) válasszuk. Mielőtt még elindítanánk a hangolást, engedélyezzük a csatornák ismétlését, és töröljük a pipát a gyorskeresés elől is. PCTV Pro-tulajdonosok esetében a rádióállomások beállítása is megtörténhet.

A hosszú ideig tartó művelet végén (valószínűleg) egy jól beállított, megbízható eszközzel leszünk gazdagabbak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.