Hirdetés

Pentiumokból épít GPU-t az Intel



|

Az Intel ős-Pentium magokból építi fel a Larrabee grafikus chipet.

Hirdetés

Egy német technológiai weboldalnak mostanában adott interjút Pat Gelsinger, aki információkkal szolgált az Intel Larrabee kódnevű GPU-járól. A Larrabee-t legalább két éve emlegetik az iparágon belül, és azt találgatják, hogy integrált vagy diszkrét megoldásként lát majd napvilágot. Amit az Intel vezető alelnöke elárult, több mint meglepő és többé így már nem kérdés, hogy az Intel diszkrét GPU-n dolgozik: a Larrabee magja igazándiból egy kupac Intel P54C, azaz MMX kiterjesztés nélküli, ős-Pentium processzormag!


A Larrabee-ben való felhasználáshoz persze átöltöztették a jó öreg P54C magot. Kapott egy csomó vektoros lebegőpontos számítási kiegészítést, és természetesen többet is összekapcsoltak belőle, hogy flexibilis, x86-alapú GPU-t képezzenek.

 

0709intel.jpg
 


Felmerül a kérdés, hogy miért pont a P54C-re, és miért nem mondjuk a már MMX képességekkel is felruházott P55-re esett az Intel választása. Ennek oka több mint meglepő: amikor a Pentium már túlhaladottnak számított, az Intel átadta a CPU terveit a Pentagonnak, így a fegyveres erők saját létesítményeiben a katonai alkalmazások számára kis szériában tovább gyárthatták a processzor elektromágneses sugárzással szemben ellenálló változatát.


Az atomtöltetek felrobbantásának egyik velejárója egy elektromágneses impulzus... >>>

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.