Hirdetés

Platformcsapda - AMD



|

Sok a platform, nagy a kínálat, van átfedés is, de melyikbe érdemes beleugrani és mit tartogat a jövő? Az AMD kínálatában vágunk rendet.

Hirdetés

A legnagyobb hiba, amit PC-választáskor elkövethetünk, ha kikukázzuk a lehetséges választások közül az AMD-t. Lehet, hogy az Intel LGA2011-gyel nem versenyezhet és a fogyasztás sem mindig szuperalacsony, de árban igen jó ajánlatokat találunk több, fejlett AMD platformon is. A gond azonban az, hogy nagyon sok platform van a piacon AMD CPU-val vagy APU-val, amelyek között nehéz dönteni, ahogy a jövő sem mindig kristálytiszta.

Hirdetés


AM1, FM2+

Nem titok, hogy a belépőszinten találjuk a legerősebb AMD ajánlatokat, melyek különösen GPU-teljesítményben körözik le az Intel megoldásait. Az AM1 olcsó platform, ráadásul olyan, többmagos APU-t kapunk, amely keveset fogyaszt és csendben hűthető, ugyanakkor a bővíthetőség, feljebb lépés erősen limitált és a teljesítmény sem túl acélos.


Ennél sokkal szélesebb skálán választhatunk processzort FM2+ platformon, ahol már 10 ezer forint környékén kapunk alapszintű APU modellt. Amennyiben ennél többre van szükségünk, de játékból beérjük a szimpla címekkel is HD felbontásban, már 20-30 ezer forint között kapunk olyan A8/A10-es modellt, amelyben mindehhez kellően erős GPU-t is találunk. Mindezt még egy olcsó Radeonnal tovább bővíthetjük, így az integrált Radeon és a diszkrét videokártya összekapcsolódnak és jelentősen növelik a 3D-teljesítményt, ami belépőszintű PC-től szép teljesítmény.


AM3+

A fő AMD platform az AM3+, amelybe szintén kapunk már egészen olcsón is processzort. Itt integrált grafikus vezérlőt nem fogunk találni, ellenben a processzorok szépen skálázódnak, ahogy az áruk növekszik. Már 30 ezer forint magasságában 6-magos CPU-t kapunk, amit nem sokkal feljebb, 40 ezer forintnál követ a 8-magos modell. Efelett magas órajelű és nagyobb fogyasztású CPU-k következnek, de azt is fontos tudni, hogy itt a hőtermelés is jelentősen megugrik. AM3+ platformon a tuning sincsen kizárva, érdemes megpróbálkozni vele, mert sokat nyerhetünk – persze csak akkor, ha megfelelő tápegységünk és hűtőnk van hozzá.


2015-2016, vagyis a közeljövő

Az első félév nem volt valami fényes az AMD-nek, ezt be kell látnunk. A folytatásra éppen ezért sokkal jobban fókuszál a cég és ezért újra is gondolta stratégiáját. Jól látható, mire kíván még inkább odafigyelni az AMD: játék, adatközpontok, IPC-mutató (Instructions per Clock) növelése, 2,5/3D felépítés stb. Az ARM/x86 hibrid Skybridge ötlete a kukában landolt, ahogy az okostelefonokra, IoT eszközökre és egyedi gyártási megoldásokra sem kíván erőforrást vesztegetni a cég.


Ami hamarosan érkezik az néhány új processzor FM2+ ás AM3+ platformokra, de ezt követően váltás jön, méghozzá AM4 foglalatra. Ez nagyon fontos lépés, és ha minden a tervek szerint alakul, itt egyesül az APU-k és CPU-k (FM2+ és AM3+) világa.


Itt találkozunk majd a következő microarchitektúrális lépéssel: ez a Zen mag, ahol alapjaiban változik a CPU – SMT-felépítés, 14 nm, megnövelt IPC, DDR4, GCN-alapú grafikus vezérlő, 95 W TDP. Annak nagyon örülnénk, ha beigazolódna a pletyka, miszerint ez a Summit Ridge 2016-ban biztosan megérkezik, és az új generációs AMD CPU is AM4-es lenne (erre minden esély megvan). Az Intel rákapcsolt, itt van hát az ideje, hogy az AMD is megmutassa, még mindig képes nagyon jó processzorokat készíteni, amivel telibe trafálja a felhasználók igényeit.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.