Hirdetés

Platformcsapda - Intel



|

Nagy csend után felpörög az Intel takarító gépezete és újabb platform érkezik, hogy kiszorítsa a régebbit. Mit érdemes most választani?

Hirdetés

Az Intel ébredezik téli álmából, sőt, mondhatni, felriadt és hirtelen mindent be akar vezetni a piacra. Ha kicsit visszapörgetjük a történteket, jól látszik, hogy legutóbb az LGA2011-3 platformot kaptuk Intel oldalról, de ez speciálisan a felső párezer játékszere és nem is minden felhasználónak van rá szüksége, akár játékos, akár „power user”.

Hirdetés


Broadwell-ígéret

Az LGA1150-nel kapcsolatban tavaly még sok volt az ígéret és hihető is volt: például ahogy rávették a népet, hogy a H97/Z97 lapokat válasszák, amik amúgy csak néhány apróságban tértek el a H87/Z87 modellektől. az ígéret az volt, hogy ezek a lapok kezelik a Broadwell CPU-kat, amelyek Haswell belsővel, de 14 nm-en majd sokkal jobb teljesítményt kínálnak még alacsonyabb fogyasztás mellett. Nos, a Broadwell egyszerűen nem jelent meg tavaly karácsonykor, sőt, januárban és tavasszal sem. Miközben a mobil piacra megérkeztek az alacsony fogyasztású modellek, a teljes értékű mobil, illetve az asztali Broadwellek egyszerűen nem jöttek. Aztán jött a hír, hogy majd a Computexen megkapjuk, a Skylake pedig karácsonykor érkezik. Már ez is nagyon kicsi ablak az asztali Broadwellnek, de még mindig több, mint a semmi. Aztán a Computex is eltelt nagyobb hírverés nélkül az Intel oldaláról és most ott tartunk, hogy bármelyik nap megérkezhet az a pár asztali Broadwell, amit beígértek. Oké, hogy kapunk több esetben is Iris Pro grafikus vezérlőt saját, dedikált gyorsítótárral (eDRAM), de ennél többet, például a sokak által titokban remélt 5 GHz-et nem kapjuk meg. Sőt, a Broadwell sorsa még ennél is mostohább.


Skylake-expressz

Július végén megérkeznek hát a boltokba a Broadwellek, lesz tehát 14 nm-es CPU asztali PC-be is erős integrált VGA-val, de ehhez megfelelő, H97/Z97 lap is kell. Ha a lapunk már adott, az egyben azt is jelenti, hogy már van egy Haswell vagy Haswell-refresh CPU-nk, amit nem igazán lesz értelme leváltani. Marad tehát az a forgatókönyv, hogy új gépet szeretnénk, és ehhez választjuk a 9-es chipkészletet, illetve egy Broadwell CPU-t. Nos, ez logikus, de nem javasoljuk. Azért nem, mert karácsony helyett augusztusban érkeznek a Skylake processzorok és alaplapok. Itt már lesz DDR4, magas órajel, sok-sok újdonság architekturálisan és platformszinten is, miközben az árak nem igazán változnak (remélhetőleg).


És még akkor sem biztos, hogy mindenkinek megéri majd rávetnie magát az új Intel-platformra, mert a Haswell (sőt, az Ivy Bridge szintén) még mindig kellően erős a legtöbb feladathoz, és akinek gyengébb, Pentium vagy Core i3-as CPU-ja van, még mindig előreléphet majd kisebb befektetéssel Core i5/i7-re mondjuk jövőre akár egy 8-as szériás lappal is (például B85, H87/Z87).

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.