Hirdetés

Playstation 3: Nincs több Linux!



|

A legújabb szoftverfrissítéssel megszűnik a Playstation 3 konzol linuxos támogatottsága.

Hirdetés

A Sony Computer Entertainment bejelentette, hogy megszünteti a PlayStation 3 konzol független fejlesztők által készített operációs rendszerek telepítésének lehetőségét és támogatását, köztük a Linux disztribúciókét is. A nem túl rokonszenves lépés a tulajdonosok szemében nem fogja öregbíteni a gyártó hírnevét, ellenben biztosan kivívja a linuxos tábor haragját és azokét, akik pont emiatt a funkció miatt (is) vásárolták meg korábban a Cell processzoros gépet. A PlayStation 3-mal foglalkozó fórumokon már beindult a zúgolódás és sokan hangot adtak felháborodásuknak, ami nem csoda, hiszen nem ez az első funkció, amitől megfosztották a felhasználókat a konzol első megjelenése óta -- gondoljunk a PlayStation 2 programok futtatásának beszüntetésére.


A gyártó közleménye szerint az április 1-én megjelenő 3.21-es szoftverfrissítés biztonsági okokra (kalózkodás, hackelés) hivatkozva letiltja az "Install Other OS" funkciót, amely még a 2009 szeptemberében debütáló "slim" gépek előtti egységeknél tette lehetővé különböző operációs rendszerek telepítését.
A Sony sakk-matt helyzetbe kényszeríti a felhasználókat, mert a frissítés ugyan nem kötelező és ez esetben az Install Other OS funkció továbbra is használható marad, ugyanakkor ez maga után vonja, hogy a Sony PlayStation Network és annak szolgáltatásai (chat, játékok, multiplayer stb), valamint a 3.21-es vagy annál újabb szoftvert igénylő Blu-ray lemezek idővel lejátszhatatlanok, míg és a media szerveren tárolt védett anyagok hozzáférhetetlenné válnak.

 

sony_playstation_3_1.jpeg

 

A gép, ami egyre kevesebbet tud és már sosem lesz a régi...

 


Akik jelenleg használják a jövőben letiltásra kerülő funkciót, de a korlátozás ellenére szeretnének az új szoftverváltozatra frissíteni, azok számára azt javasolja a gyártó, hogy mentsenek le minden adatot a külön feltelepített operációs rendszer  partíciójáról, a frissítéssel ugyanis azok is hozzáférhetetlenné válnak -- valószínűleg a merevlemez kivételével és PC-be való átültetéssel az adatok később is kinyerhetők, de erre vonatkozóan nincs pontos információnk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.