Hirdetés

PowerColor Vortex HD 5770: állítható magasságú hűtő a nagyobb hatékonyságért



|

A különleges, egyedi megoldásairól ismert PowerColor egy speciális, állítható magasságú hűtőrendszert épített az ATI jól ismert középkategóriás grafikus gyorsítója fölé. A legmagasabb állásában három bővítőhelyet is elfoglaló kártya halkabb és hűvösebb üzemet ígér konkurenseinél.

Hirdetés

A különböző gyártók általában meglehetősen hasonló termékekkel szoktat megjelenni a videokártyák piacán, és csak kevesek térnek el jelentősen az NVIDIA vagy az ATI által megadott referenciától. Ez utóbbi körbe tartozik a PowerColor, amelytől már megszokhattuk, hogy rendszeresen állnak elő különleges, innovatív megoldásaikkal. A júniusi Computex vásárra egyedi grafikus kártyáik mellett egy Vortex névre keresztelt speciális hűtési rendszert is elvittek, ám akkor még videokártya nélkül állították ki, és csak annyit árultak el róla, hogy halkabb és hatékonyabb lesz konkurenseinél.

 

 

A napokban azonban végre minden fontos részlet napvilágra került, ugyanis a gyártó bemutatta legújabb középkategóriás grafikus gyorsítóját, a Vortex HD 5770-es modellt, melyet a titokzatos hűtővel szereltek fel. A hűtőrendszer különlegessége abban áll, hogy a vaskos alumínium hűtőbordák, és a fölöttük elhelyezett 8 centiméteres ventilátor közötti távolságot a légkavaró megemelésével vagy lesüllyesztésévél, kézzel szabályozhatjuk. A megemelt ventilátornak köszönhetően nagyobb felületet, így több alkatrészt érhet el a légáramlás, ezáltal hatékonyabbá válik a hűtés, a kisebb légellenállás miatt pedig a zajszint is alacsonyabb lehet.

 

A jobb hatékonyság ára a nagyobb helyigény, mivel az átlagosnak számító két slot helyett hármat is elfoglal a Vortex hűtés, ám a halkabb és hűvösebb üzem kedvéért érdemes megfontolni még egy bővítőhely feláldozását. Az állítható hűtő alkalmazása egy CrossFireX rendszer kiépítésekor is jól jöhet, de ebben az esetben igazán nagy számítógépházzal kell rendelkeznünk.

 

 

A PowerColor adós maradt ugyan a kártya pontos specifikációival, ám a megnövekedett hűtési teljesítmény, és a Vortex rendszer különlegessége miatt valószínűleg a 25 MHz-cel megemelt mag- és memória órajelen ketyegő, gyárilag túlhajtott 5770 PCS+, vagy annak módosított változata kerülhetett a NYÁK-ra. A Radeon HD 5770 az ATI negyven nanométeres csíkszélességgel készülő Juniper magjára épül, DirectX 11 kompatibilis, 800 stream processzort tartalmaz, és 1 GB GDDR5-ös fedélzeti memóriával rendelkezik, amely 128 bit széles adatsínen keresztül kapcsolódik a GPU-hoz. A képek alapján az újdonság hátlapi kivezetései is megegyeznek az 5770 PCS+-szal, ez alapján tehát DVI-D, HDMI és DisplayPort kimenetekre, valamint ATI Eyefinity támogatásra lehet számítani.

 

Az egyszerű, mégis érdekes és hasznos megoldás mindenképpen jó iránynak tekinthető, hiszen a mérnököknek a zajszint és az energiafogyasztás megemelkedése nélkül sikerült komolyabb hűtési teljesítményt nyújtaniuk az egyre nagyobb hőt termelő videokártyák számára. A PowerColor Vortex HD 5770 ajánlott végfelhasználói ára, és pontos megjelenési dátuma még nem ismert, de a legfrissebb információk szerint néhány héten belül megjelenhet a boltok kínálatában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.