Hirdetés

Prestigio MultiPad Visconte Quad - A megfizethető Windows 8.1 tablet



|

Egyre szorosabb a Windows 8.1-es tabletek versenye, amiből mi, felhasználók profitálhatjuk a legtöbbet. Csak tudni kell jól választani.

Hirdetés

A nagyobb gyártók - köztük az Acer, ASUS, a Dell és a Lenovo is - jó ideje már a piacon vannak a maguk Windows 8.1-es tableteivel. Ezek viszont általában a 60-70, nem ritka esetben pedig akár 100 ezer forint környékén is mozoghatnak. Mostani tesztalanyunk, a ciprusi Prestigio viszont azoknak kínál 8 hüvelykes Windows táblát, akik nem akarnak, vagy egész egyszerűen nem tudnak ennyit költeni, nem kellenek az extrák, a sallangok, az érintőceruza, ellenben szükségük van egy 50 ezer forint alatti, teljes értékű Windows 8.1-es táblagépre.

 

Hirdetés

Vékony és egész könnyű
 

Megnyerő fizikai tulajdonságok

A Prestigio az utóbbi időben elkezdett felzárkózni a nagyokhoz, a legutóbb nálunk járt MultiPad Color bár nem volt tökéletes, egész jól sikerült a kategóriáján belül. Kíváncsian vártuk, hogy az új Visconte Quad modell mit tud letenni az asztalra. Minőséget tekintve nem csalódtunk, a 8 hüvelykes gép nagyon tisztességes kialakítást kapott. A készülék fekete megjelenése visszafogott, lekerekített élei miatt kényelmes és ergonomikus a használata. Különösen tetszett, hogy ezúttal nem csak egy sima műanyag hátlapot kapunk a pénzünkért, hanem egy igen kellemes, gumírozott felületet. Emiatt talán stabilabban lehet tabletezni, nem kell azon aggódni, hogy véletlenül kicsúszik a gép a tenyerünkből. Az összeszerelés minősége is rendben van, nem recseg-ropog a műanyag, összességében minden nagyon patent. Ha nem látnánk a Prestigio logót, simán összekeverhetnénk a gépet egy drágább modellel. A 370 grammos készülékház mérete elfogadható, és bár a tablet nem pici, nem lehet középen sem meghajlítani. A fizikai gombok nem lötyögnek, így valószínűleg sok nyomkodást elviselnek majd.

Ilyen a gumival borított hátlap - nem csúszik, kényelmes a fogása
 

Kezelőszerveket tekintve a szokásos receptet kapjuk. A tableten legfelül találjuk a bekapcsoló gombot, oldalt a hangerő állítást, alul pedig a hangszórót, ami méretéhez képest egész komoly hangerővel képes megszólaltatni a filmeket, zenéket. A legfelül található fejhallgató kimenet mellett beépített mikrofon, plusz egy takarófedél nélküli microSD foglalat található, valamint itt kapott helyet a micro USB 2.0 port is, amin keresztül megoldható a töltés és az adatátvitel. A dobozban egy USB eszközök csatlakoztatására szolgáló OTG (On-The-Go) átalakító kábel, egy töltő, valamint egy kb. 60 centis USB madzag lapul.

microSD, micro USB, mikrofon és fejhallgató csatlakozó
 

A készülék hátlapján egy 2 megapixeles kamera található, az előlapján pedig egy 1,3 megapixeles változat kapott helyet. Igazából egyik sem csúcsminőségű, ha kifejezetten fotózásra nem is ajánljuk, Skype-ra és netes kommunikációra megfelelő lehet. Ahogy azt manapság megszokhattuk, itt is kapunk Bluetooth 4.0 adaptert, b/g/n szabványú Wi-Fi kapcsolatot, giroszkópot, gyorsulásmérőt, digitális iránytűt, egyedül a GPS szolgáltatás az, ami hiányzik számunkra.

 

Windows útközben?

Ahogy említettük, a Prestigio MultiPad Visconte Quad a 8 hüvelykes készülékek táborát erősíti, meglátásunk szerint pont ez az a méret, amit még könnyen lehet szállítani táskában, vagy nagyobb kabátzsebben is. A 7 col túl kicsi, a 10 már túl nagy, a 8 sokak számára lesz ideális. Az alkalmazott IPS panel minőségére nem lehet panaszkodni, az olcsóbb gépekkel ellentétben oldalról is teljesen jól látható a kijelző tartalma, a fényerő is rendben van. A felbontás 1280 x 800 pixel, ami megfelel a kategóriának, ennél több pixelt csak a nagyobb, 100 ezer fölötti gépeknél kaphatunk.

Oldalról is jól látható az IPS kijelző
 

A Windows 8.1 esetében felbontástól függetlenül érdemes azzal indítani, hogy 100%-ról, 125%-ra állítjuk az asztal felbontását. Így már élvezhetőbb a kijelző és útközben is könnyebb a gép ujjal történő kezelése. A Modern UI-nál ez kevésbé probléma, hiszen táblamódra lett kitalálva, az asztal kezelése az, amihez kell egy kis kézügyesség. Mondjuk ennél azért kényelmesebb megoldás is létezik, ha van nálunk egy pici Bluetooth egér, vagy egy tapipaddal kombinált apró billentyűzet. Ezekkel akár egy Word dokumentum megszerkesztése is jelentősen gyorsabban mehet. A gép egyetlen csatlakoztatási hibája, hogy nem tartalmaz beépített HDMI kimenetet.

 

Itt bizony kelleni fog egy komolyabb microSD kártya is
 

Használat előtt érdemes arra is felkészülni, hogy a tablet összesen 16 GB tárhelyet kínál. Mit is jelent ez egy Windows 8.1-gyel szerelt gépnél? A tárhely egy része, egész pontosan 3,5 gigabájt a biztonsági mentés számára van elkülönítve, rejtett partíció formájában. A Windows pedig frissítések nélkül is több, mint 5 GB-ot foglal el. Összesen tehát 5,13 GB szabad helyünk marad, ami nem túl sok. Kis trükkel persze megoldható az is, hogy átmentsük a biztonsági partíciót egy külső tárolóra és ezt a helyet felszabadítsuk. Hosszútávú megoldás itt is az lesz, ha beszerzünk magunknak egy kellő kapacitású, maximum 32 GB-os microSD kártyát. Érdemes ezen tárolni a szükséges filmeket, fényképeket, folyamatosan szükséges fájlokat, minden más kevésbé fontos adatot a felhőben célszerű feltölteni, a belső, gyors elérésű eMMC-t pedig hagyjuk meg a programok futtatására.

Alig melegszik, terhelés alatt csak a hátlap felső része lesz meleg

 

Hardveres kiépítés, tapasztalatok, mérések

A rendszeren már első bootoláskor látszik, hogy gyors. Az olcsóbb androidos tabletekhez képest jelentősen gyorsabban teszi a dolgát, a Windows csempéit lapozgatva sem tapasztaltunk akadást. Ez részben annak köszönhető, hogy az alkalmazott hardverek egész tisztességesek. Ennél az olcsóbb modellnél is nagyjából azt kapjuk, amit a legtöbb belépő szintű Windows tablet kínál. Processzorból ezúttal is Intel (Bay Trail) került terítékre, a Z3735G olcsó és ehhez mérten megfelelő választás ennél a modellnél. A négymagos változat összesen négy szálon képes tevékenykedni, a 2,2 W TDP is egész jól hangzik. A korábbi Z3740-es szériához képest persze valamivel gyengébb ez a típus, főkén azért, mert memóriából csak egycsatornás módot ismer, és maximum 1 GB-ot képes kezelni.

 

Modern UI - útközben így kényelmes használni
 

A CPU-ba integrált Intel HD Graphics nem egy szélvész, az alap 311 MHz-es órajel viszont 646 MHz-ig is felkúszhat, ha játékokkal terheljük. Játékok alatt persze nem Far Cry 4-et kell érteni, ellenben néhány régebbi PC-s cím, vagy akár kedvenc flash játékaink is simán elfuttathatók rajta. A négymagos, 1,33 GHz-es CPU órajele 1,83 GHz-re is képes, ami elég lesz a legtöbb, tableten is ésszerű alkalmazás kiszolgálásához. A gép alapjáraton nem melegszik, szinte teljesen hideg a készülékház. Ellenben 3D-s terhelés után már a felső részen is érezhető válik, hogy a processzor környékén megindul a komolyabb hőtermelés.

A hangszórót alul találjuk
 

Geekbench 3 alatt 531 pontot kaptunk a single teszt eredményeképpen, és 1536 pontot mértünk multi core esetében. Ez teljesen megfelel a processzor és az 1 GB által nyújtott lehetőségeknek. Csak összehasonlításképpen, egy majdnem dupla ennyibe kerülő, 2 GB-os, Intel Z2740-nel szerelt tabletnél 790 és 2600 körül alakulnak ugyanezen tesztek pontszámai.

Korrekt a sebessége
 

A HD Tune Pro segítségével megvizsgáltuk a beépített flash tároló sebességét is, itt az átlagnál picit jobb átviteli sebességet mértünk. Mérési eredmények: minimum 74,8 MB/s, maximum 110,1 MB/s, az átlag pedig 101,7 MB/s lett, amihez 0,34 ms elérési idő társul. A beépített 4000 mAh kapacitású akkumulátor a gyári értékek szerint egész napos munkavégzést tesz lehetővé, ami nagyban függ a gép terheltségi szintjétől. A 6 órás filmlejátszási idő a valóságban inkább 5 óra körül alakul, ami két teljes estés film megtekintését teszi lehetővé, míg kikapcsolt WiFi mellett, pl. szöveget olvasva, szerkesztve akár egy egész műszakot is túlélhetünk töltés nélkül.

 

Nagy a választék

A piacot vizsgálva azt láthatjuk, hogy 8 hüvelykes, Windows 8.1-es tabletek igen széles skálán mozognak. A kínálat igen komoly, már az 50-70 ezer közötti szórásban is hatalmasak lehetnek a különbségek. Vásárlás előtt mindenképpen el kell döntenünk, hogy mire keresünk gépet, mi a fontos számunkra. Első lépésként vizsgáljuk meg, hogy milyen processzor található az adott gépben, milyen az alkalmazott SoC és a memória csatornák száma is épp oly fontos, mint a memória mennyisége. 1 GB elég lehet az alapműveletekhez, de például komolyabb felhasználásra, multitaskingra 2 GB, vagy akár még több memóriára is szükség lehet. Emellett pedig feltétlenül nézzük meg, hogy mennyi háttértárat kapunk a pénzünkért, a 16 GB belépőszint a Windows 8.1-eseknél. A biztonsági mentés miatt kevés lesz a tárhely és biztosan microSD kártyához kell nyúlnunk, amit érdemes eleve a vételárhoz kalkulálni. Ilyen szempontból pedig lehet, hogy egy eleve 32 vagy 64 GB-os modell a jobb vétel.

 

 A Prestigio MultiPad Visconte Quad bruttó 49 990 forintba kerül, ami Window 8.1-gyel és előre telepített Office 365-tel értendő, valamint 1 TB online tárhellyel, és havi 60 perc ingyenes Skype (vonalas) hívás lehetőséggel. Ezek az extrák nagyon rendben vannak, ezeket a Microsoft jóvoltából minden Windows 8.1-es gépnél megkapunk. A készülék minőségileg rendben van, jó az anyaghasználat, korrekt a kialakítás, kategóriájához képest megnyerő a kijelzője is. A piac egyik legolcsóbb gépe, ami miatt érthető, hogy egy-két dologban kompromisszumot kell kötnünk. Az 1 GB memória nem sok, a 16 GB háttértár is csak trükközéssel lesz elég, de szerencsére ez orvosolható is. Az akkumulátoros üzemideje viszont jó a gépnek, egy hosszabb utazás során sem kell lemondanunk az 1080p filmjeinkről vagy játékainkról, így összességében megéri a készülék az árát, főleg, ha csak ennyi pénzt szánunk Windows 8.1-es tabletre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.