Hirdetés

Probléma a Western Digital Caviar Green merevlemezekkel



|

A WD egyik legnépszerűbb szériája olyan energiatakarékos próbál lenni, hogy az a HDD-k rovására mehet.

Hirdetés

A napokban derült fény a piacvezető Western Digitalnél arra, hogy az egyik legnépszerűbb szériája, méghozzá a zöld "színekben" induló Caviar Green sorozat kritikus tervezési hibától szenved, ami akár a HDD-k abnormális viselkedéséhez és csökkent teljesítményéhez, lerövidült élettartamához is vezethet, rossz esetben.

 

A tervezési hiba az úgynevezett Intellipark megoldásban gyökerezik (Idle 3 mód), amely az energiamegtakarításért felelős, és túl agresszív beállításokkal rendelkezik. A fogyasztást ugyanis úgy csökkenti, hogy egy bizonyos idejű, méghozzá a Caviar Green esetében 8 másodperces tétlenség után a meghajtó fejét parkolóállásba helyezi és néhány felesleges elektronikát is lekapcsol.

 

Bizonyos szoftverek és operációs rendszerek inkompatibilisek ezzel a beállítással, emiatt az Intellipark állandóan ide-oda mozgatja a meghajtó fejét, a HDD pedig egyfolytában a tétlen és a használatban lévő állapotok között váltogat. Ez rossz esetben abnormális viselkedést okozhat, például hangos kattogó hangokat, rövidebb élettartamot és gyengült teljesítményt is előidézhet a túlzottan agresszív beállítás.

 

 

A Western Digital tisztában van a hibajelenséggel, és kiadott egy DOS-alapú eszközt, amely képes a meghajtót úgy beállítani, hogy az Intellipark ne kapcsoljon be túl hamar. A hibában érintett merevlemezek típusai egyébként a következők: D20EADS, WD20EARS, WD15EADS, WD15EARS, WD10EADS, WD10EARS, WD8000AARS, WD7500AADS, WD7500AARS, WD6400AADS, WD6400AARS, WD5000AADS, WD5000AARS, WD1000FYPS, WD7500AYPS és WD7501AYPS.

 

Aki tapasztalja a fent említett hibát, a következőket kell tennie. Le kell tölteni ezt az ISO képfájlt, majd kiírni egy CD-re vagy DVD-re. Az alaplap SATA vezérlőjét át kell állítani IDE módba, kizárólag ezután lehet a CD-ről vagy DVD-ről bootolni. Amint a DOS-os eszköz betöltött, a felhasználónak idézőjelek nélkül a következőt kell beírnia: "wdidle3 /S300". A sikeres módosítást a "wdidle3 /R" utasítással ellenőrizhetjük. A módosítás következtében az Intellipark nem 8, hanem 300 másodperc után kapcsol be.

 

Kapcsolódó fórumtémák:

Furcsán viselkedő merevlemez

Merevlemez-vásárlás

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.