Hirdetés

Prolimatech Super Mega és GlacialTech Igloo 5751 processzorhűtők: felsőkategóriás tajvani versenyzők a nyári hőségben



|

A két tajvani gyártó vadonatúj processzorhűtői megfontolandó ajánlatnak tűnnek a nyári melegben komolyabb hűtési megoldást keresők számára. A behemót Prolimatech Super Mega két tömbben, torony-szerűen elhelyezkedő hűtőbordáival, míg a fele akkora súlyú GlacialTech Igloo 5751 talapzatának lamelláival, és speciális légáramlási rendszerével emelkedik ki a tömegből.

Hirdetés

A végre hazánkban is beköszöntött nyári melegben nem árt odafigyelni processzoraink megfelelő hűtésére, és érdemes elgondolkodni a referencia hűtőknél nagyobb teljesítményű darabok beszerzésén. Ezúttal két, mifelénk kevésbé ismert tajvani gyártó, a Prolimatech és a GlacialTech újdonságait szeretnénk olvasóink figyelmébe ajánlani. A két termék közös jellemzője, hogy mindketten a felsőkategóriában versenyeznek, és valamennyi aktuális processzorra ráilleszthetők, ám a Prolimatech közel 1 kilogramm tömegű monstruma mellett kimondottan kicsinek tűnik a GlacialTech 550 grammot nyomó processzorhűtője. A két hűtő teljesítménye éppen ezért nem mérhető össze teljesen.

A Prolimatech találóan Super Mega névre keresztelt eszköze 130 x 74 x 158,7 mm-es mérettel és tekintélyes, 945,3 grammos súllyal rendelkezik, hűtőbordái pedig a gyártó korábbi Megahalems modelljéhez hasonlóan, két tömbben, torony-szerűen helyezkednek el. A Super Mega alumínium lamellái között azonban rézből készülteket is találunk, amelyek beékelése a mérnökök szerint nagyban növelte a hatékonyságot.

A vaskos tornyokhoz hat darab 6 milliméteres, nikkelezett réz hőcső juttatja fel az ugyancsak nikkelezett réz talapzatról a felgyülemlett hőt. Az eszköz két oldalára egy-egy 120 vagy 140 milliméter átmérőjű PWM-vezérelt ventilátor szerelhető fel. A Prolimatech Super Mega az Intel és az AMD összes jelenleg kapható processzorával kompatibilis, így az LGA 1156/1366-os, illetve AM2/AM3-as foglalatokra is felszerelhető. A termék ajánlott végfelhasználói ára, és a megjelenés dátuma még nem ismert, ám a komoly teljesítmény és a réz lamellák miatt valószínűleg némi felárral kell számolni.

A GlacialTech Igloo 5751 PWM - ahogy említettük - mindössze 550 grammot nyom, és 100 x 135 x 130 milliméteres méretével is elmarad a Super Mega mögött, ám a gyártó büszkén hirdeti, hogy viszonylag kis mérete és súlya ellenére is képes kiszolgálni a legnagyobb hőt termelő központi adatfeldolgozókat is. A réz talapzat tetejére hőbordák kerültek, melyekről négy darab, speciálisan elhelyezett, nikkelezett réz hőcső vezeti fel a forró levegőt a látványos, arany színű burkolat mögé rejtett alumínium hűtőbordákhoz. Az alacsony profilú lamellák alsó felére egy 92 milliméteres, 800 - 1800 rpm fordulatszámú, felülre pedig egy szintén 92 milliméteres, de percenként maximum 1400-at forgó, PWM vezérlésű ventilátor került.

A friss levegőt a felső légkavaró préseli át a lamellákon, elszállítva ezzel a hőt, míg az alsó ventilátor újra felgyorsítja a légáramlást, és közvetlenül a talapzat bordáira irányítja azt. A mérnökök szerint ez a szokatlan felépítés és légáramlási rendszer teszi lehetővé, hogy az Igloo 5751 PWM méreteit és súlyát meghazudtoló teljesítményre legyen képes. A megoldás eredményességéről majd a tesztek fognak objektív ítéletet mondani. A GlacialTech legújabb CPU-hűtője kompatibilis az Intel LGA 775/1156/1366-os, valamint az AMD Socket 754, 939, 940, AM2, AM2+, és AM3-as tokozású processzoraival. A GlacialTech Igloo 5751 PWM ajánlott végfelhasználói ára, és megjelenésének pontos dátuma egyelőre ismeretlen.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.