Hirdetés

Promise SuperTrak EX8350 hardveres RAID kártya



|

A Promise hardveres RAID kártyája saját processzorral és memóriával rendelkezik, ezáltal gyors és biztonságos.

Hirdetés

Ez azt jelenti, hogy ezek a típusok a gép központi processzorára támaszkodnak, így a lemezműveletek a processzort és a sínrendszert terhelik. Ezzel szemben a hardveres kártyáknak saját processzoruk és memóriájuk van, ezért a lemezműveletek sokkal kevésbé fogják vissza a gépet. A Promise SuperTrak EX8350 vezérlőn is ilyen, 128 megabájtos DDR gyorsítótár kapott helyet, ennek köszönhetően több merevlemez esetén sem okoz jelentős teljesítménycsökkenést az adatok torlódása. Fontos megjegyezni, hogy a RAID-kártyákon alkalmazott memórialapkák  hibajavítással, azaz ECC-vel vannak felvértezve, ami még tovább növeli a teljesítményt, mivel az esetleg előforduló hibás adatok miatt nem kell újra a vezérlőtől lekérdezni.

 

Számos funkciót kínál a felhasználó (vagy rendszergazda) számára az EX8350. Az első és legfontosabb a RAID-kötetek folyamatos elérhetőségének biztosítása, illetve a biztonság megőrzése. Mesterfogás cikkünkben említettük, hogy a meghibásodott merevlemezeket kikapcsolás nélkül manuálisan kicserélhetjük a Hot Swap módszerrel, vagy egy másik merevlemezt Hot Spare üzemmódra állíthatunk, ami azonnal és automatikusan kicseréli a tömbben meghibásodott lemezt. A Promise vezérlője mindkét módszert ismeri, szemben az alaplapi és az olcsóbb kiegészítő kártyás vezérlőkkel, amelyek a Hot Spare-t nem támogatják. RAID-módokból nincs hiány, a RAID 0,1,5,6,10 és 50 a mai igényeket bőven kielégíti.

 

promise_1.jpg
 

 

A kártya természetesen saját BIOS-szoftverén keresztül konfigurálható közvetlenül a betöltődési folyamat közben. Ez semmivel sem bonyolultabb, mint az olcsóbb vezérlők beállítása, itt azonban több kötet kiépítését egy menetben is elvégezhetjük, illetve amíg a vezérlő a paritáskódokat számolja, addig a háttérben foglalkozhatunk a többi beállítással is.

A Promise SuperTrak EX8350 PCI Express ×4 csatolófelületen kommunikál az alaplappal, amely sajnos nem mindegyik alaplapon található meg, így az otthoni felhasználók némi hátrányban vannak. Árából azonban kiderül, hogy a nyolc SATA-merevlemez meghajtására képes vezérlő valójában nem is őket célozza meg, hanem a kisebb szerverek üzemeltetőit.

 

Mivel a kiszolgálók általában szerverparkban helyezkednek el, hiba esetén rendkívül nagy szükség van a távoli konfigurálásra, illetve menedzselésre. A Promise vezérlőprogramjának telepítése után webes felületen keresztül – akár titkosítva is - minden beállítást elérhetünk, amelyet a BIOS-ban, sőt akár felhasználói profilokat is kialakíthatunk.

 


A SuperTrack EX8350-et otthoni felhasználóknak – ára miatt - nem javasoljuk, kisebb fájlszerverekbe azonban mindenképpen ajánlott, ugyanis használatával az alaplapi vezérlőkhöz képest óriási javulást fogunk tapasztalni.

 

Adatok:

- Intel IOP333 XScale 500 megahertzes processzor

- 128 megabájt ECC DDR memória

- PCI Express ×4 csatolófelület

- 8 darab SATA-eszköz támogatása

- RAID 0,1,5,6,10,50 és JBOD támogatása

- Windows- és Linux-kompatibilis

 

Ár: 102000 Ft

 


Értékelés:

Előny: könnyű konfigurálás, saját memória és processzor

Hátrány: kicsit magas ár

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.