Hirdetés

PS3: játék + 17 GB szemét!



|

A Blu-ray lemez kapacitásának nagy része a játék helyett felesleges helykitöltőt hordoz

Hirdetés

Akik például megveszik a Resistance: Fall of Man c. játékot, nem is sejtik, hogy a korong mintegy 22 gigabájtos tartalmának nagy része – majdnem 18 gigabájt – mindössze értéktelen szemét, a játékban semmilyen szerepe sincs. A játék aktív, azaz hasznos része nagyjából elfér egy hagyományos egyrétegű DVD-n. Miért van akkor a többi?

 

A lemezt lemásolók ellen! Mivel jelenleg a Blu-ray írók igencsak drága dolgok, ezért nem igazán terjedtek el, a játékot emiatt a felhasználók többsége nem tudja lemásolni, csak az egészen jól felszerelt kalózok. Legalábbis eddig így történt, mivel pont egy kalóz banda jött rá arra, hogy viszonylag egyszerű megszabadítani a játékot a felesleges ballaszttól. A felesleg kisöprése még jót is tett a játéknak, hiszen az olvasófejnek nem kell állandóan a szemét közt szétszórt valós adatok közt mozogni, ezzel gyorsabbak lettek a lemezműveletek.

 

A lemezek kapacitásának másolásvédelemre való elpazarlása nem új találmány. Anno, amikor még a CD-ROM-ok tartalma megközelítette, vagy meg is haladta az átlagos merevlemezek kapacitását, itthon is voltak olyan CD-ről futó alkalmazások, melyek így próbálták megakadályozni a program terjedését – mondjuk a merevlemezre való átmásolást.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.