Hirdetés

PS4 HDD-csere házilag

|

500 GB semmire sem elég, ha elkezdünk játékokat telepíteni konzolunkra és ténylegesen kihasználni azt. Megmutatjuk, hogy 4x-ezd meg a tárhelyet.

Hirdetés

A PlayStation 4 vs. Xbox One harcba most nem állnánk bele, mert csúnya vallási vita lenne belőle, de néhány dolog mindkét játékkonzolra igaz, amit még a PC-hívők is elismernek. Egyfelől könnyű velük játszani, mármint kezelni őket, ugyanakkor hiába az 500 GB-os hirdetett tárhely, ez már néhány játék után, PSN vagy Xbox Live Gold előfizetéssel édeskevés. Ha a tárhely betelik, nincs mit tenni, le kell törölnünk néhány játékot, melyek amúgy akár 20-50 GB tárhelyet is képesek felemészteni. És ez még nem minden: a rendszer is innen fut, ezért Xbox One esetében első bekapcsolástól nagyjából 362 GB, Sony PS4-nél pedig 407 GB tárhellyel gazdálkodhatunk. Szerencsére van megoldás a gondra, a szerelés és újratelepítés sem nehézkes, nem is kell őrülten nagy kiadásra számítani és a garancia sem vész el. Mi megcsináltuk, megmutatjuk, hogyan tedd meg te is.

 

Hirdetés

Microsoft Xbox One

Az egyszerűbb megoldással kezdjük, melyet ezúttal a Microsoft szállított. Nem mindig volt így, de a mostani firmware már lehetőséget biztosít arra, hogy bővítsük a beépített tárhelyet. A gyárilag szerelt, 500 GB-os HDD-t lecserélni nem igazán lehet, vagyis nincsen akadálya, de a garanciánk elvész és némi nem hivatalos trükközésre is szükség van, ezért nem javasoljuk. Van ennél sokkal egyszerűbb megoldás, mégpedig egy kellően gyors, USB 3.0 dobozba szerelt külső merevlemez, melyet egyszerűen csatlakoztassunk az Xbox One-hoz és telepítésnél válasszuk ezt tárhelyként. Ilyen egyszerű. Ez a HDD lehet akár 2,5 colos, csendes és miniatűr változat, mi mégis inkább a 3,5 colos, saját tápegységgel ellátott megoldást javasoljuk. Egyrészt a méret itt úgysem számít annyira, másrészt ez gyorsabb és olcsóbb, arról nem is beszélve, hogy 4 TB-os tárolót is választhatunk. Persze egy 2 TB-os, 2,5 colos USB 3.0 HDD is jó választás lehet.

Arra figyelnünk kell, hogy a külső tároló üres legyen, mivel ezt a konzol le fogja formattálni használat előtt. Ezt követően az Xbox One tökéletesen kezeli a másodlagos tárolót, rendszerszinten, kezelésileg egybeolvad a belső tárhellyel, így egyáltalában nem komplikált a két tárolós megoldás.

 

 

Sony PlayStation 4

A Sony sajnos nem könnyítette meg ennyire a dolgunkat a firmware frissítések során, viszont arra ügyelt, hogy a belső HDD leváltásával ne vesszen el a garanciánk és a szerelés se legyen bonyolult vagy veszélyes. Itt mindenképpen 2,5 colos HDD-re lesz szükségünk, sőt, arra is figyelnünk kell, hogy ez maximálisan 9,5 mm-es lehet – a vastagabb modellek nem férnek a keretbe. A legjobb választás itt a Samsung 2 TB-os notebook merevlemeze, mely olcsó és kellően gyors. SSD-ről szándékosan nem szólunk ezúttal, mert a tesztek kimutatták, hogy egyik konzolnál sem érünk el olyan mértékű gyorsulást, hogy megérje az extra SSD-felárat kifizetni.

 

 
 
 

A PS4 teljes kikapcsolása és áramtalanítása előtt mentsük le profilunkat USB kulcsra vagy a felhőbe. Ha ezzel megvagyunk, a kikapcsolt PS4- bal oldalát csúsztassuk, pattintsuk le óvatosan, majd a konzol bal alsó sarkában látható, PS jelekkel díszített csavart csavarozzuk ki. Szereljük ki a keretből a HDD-t és csavarozzuk be az új, immáron 2 TB-os modellt. A visszacsavarozás és a burkolat felhelyezése után úgy még ne kapcsoljuk be a konzolt, előbb készítsük el a rendszer-visszaállító USB kulcsot. Ez minimum 1 GB-os legyen FAT32-re formattálva. Itt készítsünk egy PS4, majd ezen belül egy UPDATE könyvtárat, ahol minden betű nagy legyen. Ebbe az alkönyvtárba másoljuk be a http://www.playstation.com/en-us/support/system-updates/ps4/#newinstallation címről letöltött komplett rendszerfrissítést. Jelenleg a 2.03-as a legfrissebb kiadás, ez található meg ezen az oldalon is.

 

 

Kapcsoljuk be a PlayStation 4-et oly módon, hogy legalább 7 másodpercig nyomva tartjuk a bekapcsoló gombot. A megjelenő menüben válasszuk a legalsó pontot (Reinstall System Software), majd várjuk meg a párperces telepítési folyamatot, majd állítsuk be konzolunkat éppen úgy, mint amikor elsőként indítottuk be. A mentett profilt ezután tudjuk visszaállítani USB kulcsról vagy a felhőből.

2 TB-os HDD mellett sikerült a kb. 400 GB-os tárhelyet megnégyszereznünk, így elértük az 1,77 TB-os PlayStation 4-et egyszerűen, gyorsan és olcsón.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A Project029 Magyarország Kft. közleménye
Bezár