Hirdetés

RAID 1 hálózati tárolók tesztje



|

Egy lemez nem lemez - NAS-nagytesztünkben a még megfizethető kétrekeszes készülékeket vettük alaposabban szemügyre az otthoni-kisirodai árkategóriában.

Hirdetés

A növekvő közműszámlák korát éljük, miközben a számítástechnikai cikkek ára inkább stagnál vagy csökken, ezért egyre kevesebben alakítják át régi, kiszolgált PC-jüket házi kiszolgálóvá. Ha mégis így döntünk, akkor ugyan szinte ingyen jutunk a hardverhez, de ez a vas több száz wattot fogyaszt majd működés közben, miközben nem folyamatos üzemre tervezték. Ráadásul értenünk is kell hozzá, magunknak kell megfelelő operációs rendszert és/vagy kiszolgáló programokat biztosítani, esetleg vírusirtót is. Ezzel szemben a NAS vagy 20 wattot fogyaszt, csendesebb, kisebb és biztonságosabb is, persze pénzt kell kiadnunk érte.

 

 


Elsősorban azt várnánk egy NAS-tól, hogy a hálózatra kötve megbízhatóan tárolja és visszaadja adatainkat. Ezért is választottunk ezúttal olyan készülékeket, amelyek két merevlemez fogadására képesek, és támogatják a biztonságos RAID 1-tömbök létrehozását, amelyek az egyik merevlemez kiesése esetén is épségben őrzik az adatainkat. Már évekkel ezelőtt rendelkezésre álltak ilyen tárolók, de most áruk az 50 000 forintos határ alá csökkent, sőt tesztünkben találunk bruttó negyven ezer forintos vételárú darabot is, ráadásul nem is rossz szolgáltatásokkal.

Ezzel párhuzamosan az olcsóbb egychipes (SOC) rendszerek magasabb teljesítményre is képesek, a merevlemezek ára a nevetségesség szintjéig csökkent, így egyre jobb vétel egy NAS. Ráadásul a meghajtók áresése miatt talán jobban megéri a pazarlóbb RAID 1-be beruházni, mint a legalább három meghajtót igénylő RAID 5-be: utóbbi ugyan az összkapacitás harmadából képes megoldani a redundáns adattárolást, de a 3-4 rekeszes készülékek ára aránytalanul magasabb.

Mi kell otthonra?

A gigabájtos videók korában olyan tárhely kell otthonra, ami megfelelő sebességgel el is érhető. A kapacitás ma már nem olyan korlátozott, a 2 TB-os meghajtók támogatása általános, sőt lassan minden készülék kezeli a 3 terabájtos winchestereket is.

Alapvető a gigabites hozzáférés, hiszen a hagyományosan elterjedtnek számító 100 megabites hálózatok 8-9 MB/s környékén rögzítik az állománymozgatás sebességét. Ha ezen túl szeretnénk lépni, akkor a hálózat minden eleme – útválasztók, átkapcsolók, kliensek (a PC), maga a NAS és a kábelezés – meg kell feleljen a gigabites Ethernet-rendszerek támasztotta követelményeknek, ha valamelyik komponens nem megfelelő, akkor a hálózat teljesítménye elmarad a várttól. Szinte minden ma kapható NAS gigabites adapterrel rendelkezik, ami az alaplapoknál és noteszgépeknél is gyakori, azonban még mindig akár 10 ezer forintos többletköltséget jelenthet egy márkán belül, ha az útválasztóból gigabiteset szeretnénk. A kábelezést is érdemes átnézni: ahhoz, hogy normál körülmények között (szokványos otthoni vagy irodai környezetben) jó eredményt kapjunk, Cat5e jelű kábelekkel kell dolgoznunk.

Már évek óta gigabitesek a NAS-ok, de a régi modellekben dolgozó gyenge processzor sokszor szűk keresztmetszetnek bizonyult, és nem engedte meg, hogy jelentősen túllépjünk a 100 megabites hálózat lehetőségein. Ma ez már nem gond, a legtöbb készülékben 1–1,2 GHz-es SOC (System on Chip) rendszer dolgozik, ami képes kielégíteni az igényeket.

Színház az egész világ

Ma már sok tévében, házimozi-rendszerben van médialejátszó, ha pedig mégsem, akkor is kaphatunk egy újabb dobozt a régi készlethez, amely gondoskodik a hálózati médiakliens-funkciókról. A legtöbb kliens fájlszinten képes böngészni a hálózaton megosztott mappákban, ahhoz hasonlóan, ahogy a Windows Intézőben láthatjuk a forrásokat, emellett képesek a kiválasztott hang- és videoállományok lejátszására.

 

 

 



A DLNA-kompatibilis készülékek médiakiszolgálókhoz kapcsolódva rendszerezetten fel tudják kínálni a tartalmakat, megkönnyítve a keresést és használatot. Tesztünkben minden NAS-ban találtunk DLNA-kiszolgálót, a Twonky Media Server használata általános. Emellett alapszolgáltatásnak számít az iTunes kiszolgáló is, persze csak ha Apple eszközöket használunk. Akár egy éve is még különlegességnek számított, ha egy NAS ezeken felül még a Logitech eszközeivel kompatibilitást biztosító SqueezeCenter szolgáltatást is nyújtotta – ma már a mezőny fele biztosít erre lehetőséget.

Ne feledkezzünk meg a letöltésmenedzserekről sem; majd' minden készülék kezeli legalább a BitTorrent-kapcsolatokat, így egy hosszabb letöltésért nem kell a sokat fogyasztó PC-t bekapcsolva hagyni.

 

 

A cikk a következő oldalon folytatódik!

A vállalat más pálya

Otthon is, de munkahelyen még inkább hasznos lehet, ha a NAS egyben a megfigyelőrendszer központjaként is szolgál. Az IP-kamerás megfigyelésből származó felvételek tárolását csak a drágább kiszolgálók támogatják, és ha többkamerás biztonságra vágyunk, akkor bizony erőteljes kiszolgálóra is lesz szükségünk.

Szintén otthon és munkában is előnyt jelenthetnek a webkiszolgálós extrák, több készülék tartalmaz PHP-, MySQL- és direkt Wordpress-támogatást. Néhány kattintással bármelyik készüléken üzembe helyezhetünk egy saját vagy kisvállalati blogot, amelynek bővítőmoduljai között ott szerepel a Wordpress vagy Joomla (esetleg más blogmotor) neve.

 

 



Ha munkahelyre keresünk megoldást, akkor általában olyan rendszert kell választanunk, amely ActiveDirectory-támogatással bír, azaz képes illeszkedni a meglévő címtárrendszerhez, illetve -tartományhoz. Ha már van a cégnél modern storage rendszer, akkor annak kapacitását az Ethernet-hálózaton keresztül az iSCSI funkcióval használhatjuk ki, ha pedig olyan NAS-t szeretnénk, ami saját kapacitását képes felajánlani a vállalati rendszer számára, akkor az iSCSI target funkcióhoz kell ragaszkodnunk.

A vállalati szolgáltatások megléte persze még nem teszi minden tekintetben jó választássá az adott készüléket, a választást egyeztetnünk kell a várható terheléssel is, amiben nagy szerepe van annak, hogy egy időben hányan veszik majd igénybe a különféle szolgáltatásokat.

Hogyan teszteltünk?

Természetesen gigabites hálózaton, egy D-Link DIR-655 fullextrás útválasztó közvetlen környezetében próbáltuk ki a meghajtókat. Nem az volt a célunk, hogy a lehető legnagyobb mérőszámokat húzzuk ki a gépekből, inkább az, hogy megmutassuk, hogy egy erőteljesebb számítógépről használva – a tesztgépünkben négy magos AMD Phenom 9350e processzor dolgozott – mire számíthatunk majd. (Ennél sokkal többre is képes némelyik NAS, ha kihegyezett konfigurációval és környezetben használjuk.)

 



Az eszközök között Cat5e kábelezést használtunk, amely általánosan megfelelő nagy sebességű otthoni és kisirodai hálózatokhoz. Látható, hogy érezhető eltérések mutatkoznak ugyan az állománymásolás sebességében, de minden hardver megütötte azt a szintet, ami egy otthoni kiszolgáló (és médiakiszolgáló) szenvedésmentes használatához kell. Az irodai használat esetében persze a felhasználói létszám növekedésével egyre inkább előtérbe kerül a teljesítmény, de otthon vagy egy személyi irodában sokkal fontosabb, hogy meglegyenek a biztonságos és kényelmes üzemeléshez szükséges szolgáltatások. Ezért aztán leginkább az ár-érték arányt díjaztuk, ha a készülék szolgáltatásokban megütötte a minimumot, aztán a szolgáltatásokat éreztük fontosnak és csak utolsósorban a teljesítményt.

Thecus N2200 Plus

A Plus a gyártó alapmodelljéhez, az N2200-hoz képest kínál némi extrát. Dupla hálózati csatlakozást építettek ki a kétrekeszes fémház hátoldalán, az egyik kifejezetten a szélessávú internethez, a másik a helyi hálózathoz hivatott kapcsolódni. A merevlemezfiókok könnyen cserélhetők, ám a látszat ellenére akkor is csavarozni kell, ha 3,5 hüvelykes meghajtókat szerelünk be (szintén csavarozással 2,5 hüvelykes merevlemezek is használhatók). Összesen csak két USB-aljzat áll rendelkezésre, a homloklapiról másolást is kezdeményezhetünk egy nyomógombbal, nyomtatót köthetünk a rendszerre, azonban UPS-t már nem tud menedzselni.

 

 

 

 



Alapbeállításokkal és a gyári firmware-rel hosszas sípolással reagál a készülék például arra, ha egy lemezzel próbáljuk használni és nem hagyja lebontani a meghajtón vélt RAID 1-tömböt. Legelső dolgunk legyen az új firmware telepítése, sajnos állománykijelölgetéssel, mert menübe beépített frissítő mechanizmust nem készített a gyártó. Az alkalmazások telepítését azonban már automatikusan kérhetjük az AJAX-alapú webes felületen; a listán Rsync, USB-másoló, Twonky médiakiszolgáló, időzített backup, BitTorrent-kliens és NZBget bináris hírgyűjtő szerepel. USB-webkamerás házi megfigyelőrendszer modul is szerepel a kínálatban, de webkamera kompatibilitási információk sem állnak rendelkezésre.

Ha túlesünk a kezdeti kényelmetlenségeken, akkor otthoni fájl- és médiaközpontnak be tudjuk rendezni a NAS-t, Mac környezetben is. Van használható webes fájlkezelő, képalbum és rendszeres mentés is beállítható és támogatja az Rsync protokollt is, de egyéb vállalati funkciókat nem kínál, a weboldalunkat vagy blogunkat például nem futtathatjuk rajta. Teljesítménye nem túl magas, ugyanakkor ára elég kedvező.

Előny: igen olcsó, az alapfeladatokat ellátja
Hátrány: logikátlan menü, az alap firmware-ben sok a hiba
Szolgáltatás: 2,5
Kezelhetőség: 2,5
Teljesítmény: 3

Zyxel NSA320

Műanyagházat kapott a Zyxel kétrekeszes, főként otthoni használatra szánt tárolója, amely jó merevlemez-támogatásának köszönhetően 6 TB-ig bővíthető. Kiépítése körülbelül a szokásos, elöl egy, hátul két USB várja a meghajtókat, nyomtatókat és az UPS-t. A merevlemezeket négy-négy csavarral kell műanyag vezetősínre rögzíteni és egy külön erre a célra rendszeresített fogantyúval kihúzni. 2,5 hüvelykes HDD-ket sajnos nem lehet megfelelően rögzíteni, melegében nem szabad meghajtót cserélni és kicsit kényelmetlen is a művelet, szerencsére jó esetben csak egyszer lesz szükség a műveletre.

 

 

 



Egy kis angol nyelvtudással könnyen üzembe helyezhető a NAS, a varázsló segít az alapbeállításokban, kötettípust javasol, induló felhasználókat vehetünk fel. Sokat segít a telepítés után a zPilot, e kisalkalmazás segít rendszerezetten az illetékes mappába a NAS-ra költöztetni digitális médiajavainkat. A távoli médiaelérésben a webes kezelőfelületbe épített médialejátszó igen hasznos (Windows Media Player-bedolgozóval). A kezelőfelület ugyan nem honosított, de egyáltalán nem bonyolult, jól rendszerezett. A legfontosabb segédfunkciók modulok formájában elérhetők és letölthetők a kezelőfelületen belül maradva, üzemeltethetünk dinamikus weboldalt (PHP, MySQL), a Wordpress is része a csomagkínálatnak. Nem hiányzik a DLNA-kiszolgáló sem és érdemes megemlíteni a SqueezeCentert, ami Logitech hálózati médialejátszó eszközökhöz nélkülözhetetlen és közel sem minden NAS tartalmazza.

Nem tapasztaltunk átlag feletti teljesítményt az NSA320 esetében, de azt RAID-konfigurációtól függően hozza a rendszer, és képes egy időben több nagy felbontású médiafolyamot szolgáltatni. Drágább valamivel az átlagosnál, de megbízhatóan működik, jól kezelhető és tartalmazza a legfontosabb otthon szükséges opciókat, még weboldalt is futtathatunk rajta.

Előny: hasznos szolgáltatás készlet, kiegyensúlyozott teljesítmény, logikus menü
Hátrány: a szerelés lehetne egyszerűbb, a műanyag ház berezonálhat
Szolgáltatás: 4
Kezelhetőség: 3,5
Teljesítmény: 3,5

D-Link ShareCenter DNS-325

Barátságosra sikeredett a tetszetős fémházba szerelt D-Link NAS, ami nagymértékben köszönhető a honosított üzembe helyezési varázslónak is. A felfelé csúsztatható homloklap mögé helyezhetjük be a 3,5 hüvelykes merevlemezeket, csavarozás nélkül, viszont kisebb, 2,5 hüvelykes meghajtók nem rögzíthetők biztonságosan. Az előlapon csupán a bekapcsoló gombot és néhány jelzőfényt találunk, a hátoldalon is csak egyetlen USB-csatlakozó és a gigabites Ethernet-aljzat foglal helyet. Hátul található az USB-másoló és -leválasztó gomb is, ami nem túl kényelmes.

 

 

 



A webes, grafikus felület egyelőre nem honosított, de legalább igen jól áttekinthető, logikus, emellett segítségünkre van egy RAID-varázsló is az indulásban. Természetesen a szokásos módon lehetőség van a csoportok, felhasználók, mappák és kvóták kezelésére, van távoli és helyi backup, valamint médiakiszolgáló is. Egy kis angoltudás birtokában jó hasznát vehetjük a jobb oldalra kiírt magyarázatoknak, amelyek konkrét leírásokkal segítenek eligazodni a menüben, megtudhatjuk például, hogy mely portokat szükséges a routeren átirányítanunk egyes funkciók használatához. HTTP/FTP, valamint BitTorrent-letöltő is rendelkezésre áll otthoni környezetben legkeresettebb NAS-kiegészítőkként. További csomagokkal bővíthetjük a távolról is menedzselhető készülék tudását, van böngészőben futó állománykezelő, zenestreamer, fotóalbum, blogmotor (egy könnyen frissíthető Wordpress), és a Logitech médiakliensekhez nélkülözhetetlen SqueezeCenter is beüzemelhető.

A DNS-325 teljesítménye nem kimagasló, de otthonra néhány felhasználó számára bőven elegendő. Legtöbbet funkcionalitásban fejlődött a népszerű DNS-320-hoz képest a kiegészítő modulok által, most már magáénak mondhatja drágább konkurensek körében legelterjedtebb funkciókat. Ha ezeken felül nem vágyunk másra, akkor egy kis árelőnnyel juthatunk jól kezelhető otthoni megoldáshoz a DNS-325-tel.

Előny:
jól kezelhető varázslók, masszív fémház
Hátrány: csak egyetlen USB, az is hátoldalon
Szolgáltatás: 4
Kezelhetőség: 4
Teljesítmény: 4

Synology DiskStation DS211j

Alapkiépítésben két 3,5 hüvelykes meghajtót csavarozhatunk a DS211j-be a burkolat szétcsúsztatása után, ha pedig áldozunk rá 1-2 ezer forintot, akkor 2,5 hüvelykes mobil merevlemezekkel is dolgozhatunk. A készülék meglehetősen halkra sikeredett. Hátul kettő, elöl egy USB-aljzat kapott rajta helyet, és a homlokzaton van a másológomb is.

A telepítőtől a kezelőfelületig minden honosított a készülékben, ami nagyban könnyítheti meg kezelését, talán a DSM operációs rendszer feltelepítése – a Synology esetében ez szükséges – lehetne egy kicsit jobban elmagyarázva. Nehéz lenne olyan funkciót mondani, amit a Synology programozók nem tettek elérhetővé ebben a kisirodai-otthoni modellben is. A RAID 1 vagy 0 mellett ugyanazon a két lemezen a maradék területen elhelyezhetünk JBOD-tömböt is, és az sem gond, ha eltérő kapacitású meghajtókat használunk. Akár vállalati SAN-rendszerekbe is illeszthető a készülék, kapacitását (vagy annak egy részét) iSCSI-targetként kínálhatjuk fel illetve igénybe vehetünk iSCSI-kapacitást.

 

 

 



Az egyes mappákat titkosíthatjuk is, és az egész készülék beilleszthető egy tartományba. Az alap webkiszolgáló- és MySQL-funkciók mellett rengeteg alkalmazással bővíthető a készülék tudása: e-mail kiszolgáló, webmail, Wordpress, IP-kamerás megfigyelő állomás és SqueezeCenter is szerepel a kínálatban, emellett egyszerre több weboldalt is szolgáltathatunk. A BitTorrent-kliensben a letöltésből kiválaszthatók a kívánt állományok, emellett fájlonként is kijelölhetjük a letöltendőket egy torrenten belül. Túl sok modul telepítése a korlátozott memóriaméret miatt leterhelheti a készüléket, érdemes mértéktartóan kihasználni a lehetőségeket. USB-hangfallal médialejátszóként is működhet a DS211j.

Könnyen megindokolható a DSJ211j átlag feletti ára kidolgozott, honosított operációs rendszerével és számos alkalmazásával; otthonra vagy kisebb létszámú irodába ideális választás lehet.

Előny: jól kezelhető, honosított felület, halk, precíz és gazdag lehetőségek, akár vállalati felhasználásra
Hátrány: visszafogott memóriaméret
Szolgáltatás: 5
Kezelhetőség: 4,5
Teljesítmény: 4

Qnap TS-219P+

A szokásos kétrekeszes felállást követték a Qnap tervezői: a 3,5 vagy 2,5 hüvelykes meghajtókat csavarokkal kell a sínekbe rögzítenünk, de a cserét akár működés közben is elvégezhetjük, sőt RAID szintet is léphetünk. Ez is utal arra, hogy a készülék nem kifejezetten otthonra, hanem éppúgy kisebb irodák számára készült. Összesen három USB 2.0- és két eSATA-aljzattal dicsekedhet, ami erőteljesen bővíthetővé teszi.

 

 

 



A Qnap mindent tud, amit ebben a műfajban és árkategóriában mutatni lehet. Az alap fájlmegosztás, a házi multimédia-kiszolgáló, letöltőkliens, dinamikus weblap-futtatás, blog (Wordpress és Joomla), több honlap szolgáltatása, iSCSI-támogatás még messze nem meríti ki képességeit, rendelkezésre áll IP-kamerás megfigyelő modul is. Rengeteg QPKG-rendszerben csomagolt alkalmazás letölthető és pár kattintással telepíthető, webáruházak, telefonközpontok és CRM-rendszerek is vannak köztük. Vállalati környezetben az iSCSI mellett sokat nyom a latba a domaintámogatás és az, hogy több mint 2000 felhasználót is kezel a rendszer. Felhőszolgáltatást is építhetünk rá, de ez gyakorlatilag csak azt jelenti, hogy a MyCloudNas.com dinamikus domain alatt kezelhetjük az eszközt.

Az sem mellékes, hogy tesztünk legerőteljesebb képviselője (különösen memóriaméretét illetően), ami teljesítményén is tetten érhető, nem gyengül el egy-két tucat felhasználótól és néhány alkalmazás beindításától. A kezelése alapvetően ugyanolyan egyszerű, mint más jobban sikerült modelleké, ugyanakkor a rengeteg elérhető alkalmazás révén erőteljesen kiterjeszthetők a képességei, ha bírunk egy kis hozzáértéssel. Otthonra talán túl erős – árát tekintve is –, de egy vállalkozás nagy hasznát veheti akár weblap-üzemeltetésre, vagy csupán nagyobb rendszerbe illeszthető tároló modulként.

Előny: kiváló teljesítmény, távoli hozzáférés, precíz és gazdag lehetőségek, akár vállalati felhasználásra
Hátrány: kétrekeszes viszonylatban drága
Szolgáltatás: 5
Kezelhetőség: 4
Teljesítmény: 5

Iomega StorCenter ix2-200

Szálcsiszolt fémházba szerelték az Iomega kétrekeszes hálózati adattárolóját, amely tesztünkben az egyetlen, ami gyárilag két 1 TB-os merevlemezzel és RAID 1-kötettel dolgozik. A készülék hátoldalán gigabites Ethernet-csatlakozóhelyet és két USB-aljzatot találunk, ide célszerű a szünetmentes áramforrás USB-vezérlőcsatlakozását és a nyomtatót kötni. Az előlapi USB melletti gombhoz bármilyen másolási feladatot hozzárendelhetünk, akár az éppen csatlakoztatott USB-meghajtóról.

 

 

 



Inkább vállalati, mint otthoni használatra szánták, de nem kiált rendszergazdáért a StorCenter ix2. Némi angol nyelvismeret birtokában nagyon könnyen kezelhető, illetve a gyárilag telepített merevlemezeknek köszönhetően már az első bekapcsoláskor is némileg kulcsrakész. Támogatja a vállalati környezetben általános Active Directory-t, és csatlakozhat iSCSI-tárolókhoz is. Beállítható mentés távoli célra is és két felhő backup-szolgáltató alkalmazása is szerepel a rendszerben. Az ix2-200 videomegfigyelő állomásként is működhet.

Ez a hardver is csatlakoztatható az Iomega Personal Cloud rendszeréhez, ami nemcsak a távoli bejelentkezés marketing-fedőneve, hanem valódi saját kézben üzemeltethető, akár több eszközből álló felhő. A multiplatformos Iomega Storage Manager telepítésével mindenhonnan elérhetjük meghajtóinkat és adatainkat. Több eszköz használatával vagy külső mentések alkalmazásával megelőzhető, hogy egy tűzeset kompletten feleméssze a vállalkozás informatikai vagyonát.
Az ix2-200 közepes sebességgel kezeli az állományokat a gigabites Ethernet-kapcsolaton. A készülék árban konszolidált, teljesítményében és tudásában is leginkább egy irodába vagy otthonba ajánljuk. Segítségével egy, az átlagnál kicsit tapasztaltabb felhasználó biztonságos irodai-otthoni hálózati infrastruktúrát alakíthat ki akár saját üzemeltetésű felhővel.

Előny: minőségi gépház, vállalati funkciók, valódi saját felhő
Hátrány: weblap-üzemeltetésre nem alkalmas
Szolgáltatás: 4,5
Kezelhetőség: 3
Teljesítmény: 3,5

RaidSonic ICY BOX IB-NAS6220

A RaidSonic kétrekeszes készüléke nem éppen apró, de csinos darab. Kulccsal zárható merevlemez-fiókjaiba csavar nélkül pattinthatunk 3,5 hüvelykes merevlemezeket, a 2,5 hüvelykes meghajtókat csavarozni kell. A rendszer swap partíciót is létrehoz, így működés közben lemezt cserélni nem lenne szerencsés. Néhány erőteljes jelző LED mellett USB-aljzat és másológomb is helyet kapott a homlokzaton.

 

 

 

 

 

Teljesen megújult a készülék szoftvere, operációs rendszere az előző termékgenerációk óta. Egy megjelenésében is egyértelműen a Linux-alapú rendszer került rá, amely böngészőben futó munkaasztalként funkcionál. Van állománykezelő, fotóalbum, videotár és zenetár, így böngészőből tallózgathatjuk az anyagainkat, és némely formátumokat le is játszhatunk. Ma nagyon divatos felhőalapú rendszernek nevezni mindent, és ezt a RaidSonic marketingesei is kihasználják; a felhő elnevezés mögött ezúttal csak annyi rejlik, hogy a sajátnév.maicyboxpro.com címről ugyanúgy elérhetjük a kezelőfelületet, mint a helyi hálózatról. Ezért aztán le- és feltölthetünk fájlokat, menedzselhetjük a BitTorrent-alapú és egyéb letöltéseket.

 

Távolról bejelentkezve az e-mail kliensnek és címtárnak még látjuk valami értelmét, de nem igazán tudjuk mire vélni, hogy a Facebook-, Twitter- és Flickr-kliens miért is szerepel az alkalmazások között. Az amúgy nagyon is használható alapok mellett (például felhasználókezelés, biztonságos FTP-kapcsolat, médiakiszolgálók, backup) nincsenek falrengető extrák, így nem futtathatjuk a készülékről például a weboldalunkat, viszont bárhonnan könnyen elérhetjük állományainkat, családtagjainkkal illetve munkatársainkkal együtt.

Az IB-NAS6220 családi NAS-viszonylatban igen jó teljesítményt mutat, a házának kialakítása elsőrangú és könnyen kezelhető. Ugyanakkor ebben az árban sokkal mélyebb tudással is találkoztunk már NAS-sal, így inkább az válassza, aki az erős alapokon túl nemigen vágyik másra.

Előny: jó teljesítmény, egyszerű felület, minőségi gépház, távoli hozzáférés
Hátrány: ebben az árkategóriában tudhatna több extrát
Szolgáltatás: 2,5
Kezelhetőség: 3
Teljesítmény: 4,5

Értékelés

D-Link ShareCenter Shadow DNS-325 - PC World Tesztgyőztes

Meglepően olcsón juthatunk egy házi viszonylatban kiválóan használható, az alapfunkciókat messze túlteljesítő készülékhez a DNS-325-tel. A masszív fémházas készülék a RAID 1-tömbön és az alap megosztási funkciókon túl modern extrákat is kínál, például webkiszolgálót, blogmotort és SqueezeCentert. Teljesítménye is megfelelő, legjelentősebb korlátja, hogy 2,5 hüvelykes meghajtókat nem tud fogadni.

 

 



Synology DiskStation DS211j - PC World Ajánlata

A Synology legolcsóbb kétrekeszes, halk tárolóját a tudása akár vállalati környezetben is használhatóvá teheti. Nem jelent számára problémát, ha kamerás megfigyelést kívánunk fenntartani vagy akár több honlapot üzemeltetnénk ugyanazon a készüléken. Számos modulja révén weboldalt, blogot vagy médiaközpontot is futtathatunk rajta, gyakorlatilag mindent tud, amire csak szükség lehet, emellett a telepítővarázsló és a kezelőfelület is honosított. Univerzális otthoni szervernek ideális, még ha nem is a legolcsóbb a mezőnyben.

Iomega StorCenter ix2-200 - PC World Technológiai díj

Kisméretű, de kulcsrakész megoldás az ix2-200. Hála az EMC anyacég támogatásának, már ezen a modellen is elérhetők a My Personal Cloud szolgáltatások. Csak fel kell telepítenünk a NAS szokásos tálcaalkalmazását, és meghívásos alapon felépíthetünk egy saját NAS-unk szolgáltatta felhős háttértár rendszert, amelynek résztvevői bárhonnan ugyanúgy érhetik el a fájlokat, mintha egyazon helyi hálózaton dolgoznának. Az ix2-200 nem a leggyorsabb NAS, de jó vállalati funkciói, logikus felépítése és kényelmes saját felhőtár szolgáltatása miatt figyelemre méltó darab.

 



RaidSonic ICY BOX IB-NAS6220 - Design díj

A RaidSonic tervezői sokat adnak a dizájnra, az IB-NAS6220-t egy igen alaposan felépített fémházba álmodták bele, kulcsra zárható rekeszekkel. A két meghajtóhely a gumiágyba készített csavarok révén „pattintással” szerelhető, csak akkor kell elővennünk a csavarhúzót, ha 2,5 hüvelykes merevlemezekkel szeretnénk dolgozni. A kezelését nem bonyolították túl, távolról is elérhetjük az adatainkat, és bár összetettebb extrái nincsenek, az alapfeladatokat ellátja a készülék, emellett írási sebességét tekintve is az élmezőnyben mozog,

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.