Hirdetés

Rákapcsol az NVIDIA



|

A piaci részesedést nézve lazíthatna és pár ársávot leszámítva ülhetne a babérjain, de nem ezt teszi, inkább szellőzteti a folytatást. Öveket bekötni, érkezik a Pascal!

Hirdetés

A Maxwell nem is lett olyan rossz, de azért nem esett hanyatt senki sem a GTX 750 Ti 3D teljesítményétől. A fogyasztás bámulatosan fejlődött, de az embereknek inkább az erő kellett. Nos, jött a Maxwell 2 és a játékosok megkapták, amit kívántak: a Maxwell 2 egy arany tojásokat tojó tyúk az NVIDIA-nak. Segítségével az NVIDIA a rossz döntéseket halmozó AMD-nek nagyon csúnya ütéseket vitt be, sorozatban. Jött a GTX 980, a 970, majd a kezdetben túlárazott, mára egészen jó GTX 960 és az erős GTX 980 Ti-t is meg kell említenünk, bár ezt csak kevesen engedhetik meg maguknak. A legújabb modell a GTX 950 és még biztosan nincsen vége a Maxwell 2 családnak. Ez azonban a jelen, a mérnökök már jó ideje a folytatásra fókuszálnak.

Hirdetés


Itt a Pascal

A Maxwell még fut, de 2016 első felében már a Pascal hozza majd lázba a gamereket. Az új GPU-ról eddig nem sokat lehetett tudni, ám most a GTC tajvani rendezvényén egy dia kiszivárgott érdekes és értékes információkkal. A kép nem túl jó minőségű, nem zsúfolták tele adatokkal, de egy nagyon fontos részt elárul: a Pascal a HBM 2.0 memóriaalrendszerrel érkezik! Ez óriási hír, bár már eddig is sejthető volt pletyka szinten. A High Bandwidth Memory lényege, hogy a fedélzeti memória a GPU-val közös tokba költözik, így kiépíthető akár 4096 bit széles adatbusz is, amely már alacsony órajelek mellett is elképesztő sávszélességet biztosít a GPU-nak. Az AMD Fury családjánál jelent meg ez a technológia először és tényleg lélegzetelállító, mire képes a HBM, ám ez még csak az 1.0 verzió volt.


A 2.0-ról még hivatalos információink nincsenek, de arra lehet számítani, hogy az NVIDIA eléri az 1 TByte/s sávszélességet. Az AMD Fiji GPU-nál gond, hogy 4 GB a maximális memóriakapacitás. A HBM 2.0-nál állítólag a 16 GB is megoldható, de persze azt már most eláruljuk, hogy ez irtózatosan drága dolog. A pletykaexpressz még nem állt meg itt. A Pascalról az a hír járja, hogy 17 milliárd transzitorból épül fel, mégsem lesz hatalmas és nem fogja megsütni a reggeli pirítósunkat, mert már az új, 16 nm-es FinFET+ technológiával gyártja majd a TSMC.


Az AMD

Az AMD-nek nem megy jól a szekere, pedig a Fiji tényleg nem rossz kártya, és ha kapható lenne, illetve olcsó(bb) lenne, a Nano is szuper lehet(ne). Emellett még az átnevezett 300-as szériában is vannak jó vételek, de az igazi váltást szintén 2016 első felére ígéri a cég. Erről még kevesebb az információnk, de az biztos, hogy a HBM elterjed az alsóbb szegmensekben is és immáron itt is HBM 2.0-t, valamint 16 nm-es gyártástechnológiát kapunk majd. Természetesen azt mondanunk sem kell, hogy mindkét cég gőzerővel fogja reklámozni a DirectX 12 teljesítményt, így új, szuperül optimalizált játékokra is számítunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.