Hirdetés

Rekord nyereséggel zárta 2021-et az AMD



|

Sosem keresett még ennyi pénzt az AMD egyetlen év alatt.

Hirdetés

Az AMD az utóbbi időben alaposan befűtött a versenytársaknak a Ryzen-processzorokkal és az RDNA-architektúrára épülő Radeon GPU-kkal, nem is beszélve az adatközpontokba szánt Epyc-CPU-król, így nem meglepő, hogy a 2021-es évet is rekord számokkal zárta a vállalat.

A pirosak nemrég tették közzé a tavalyi negyedik negyedévet (Q4) és a teljes esztendőt taglaló pénzügyi eredményüket, a táblázatokat elnézve pedig bőven van ok az ünneplésre a cég Santa Clara-i központjában.

Hirdetés

A 2021-es negyedik negyedévben az AMD 4,9 milliárd dollár bevételt könyvelhetett el, ami 49%-os növekedés az előző év azonos időszakában jegyzett 1,786 milliárd dolláros eredményhez képest. Az egész évet tekintve 16,4 milliárd dollárt keresett a vállalat, 68%-kal múlva felül a 2020-as rekordot. Ebből 3,1 milliárd dollár volt a nettó profit, tehát bőven jutott pénz a perselybe.

"2021 kiemelkedő év volt az AMD számára, rekord éves bevétellel és nyereségességgel. Minden üzletágunk rendkívül jól teljesített, az adatközpontok bevételei pedig megduplázódtak az előző évhez képest, amit az AMD Epyc processzorok térhódítása hajtott a felhő- és vállalati ügyfelek körében. 2022-ben újabb jelentős növekedést várunk, ahogy a jelenlegi portfóliónkat bővítjük, és bevezetjük a PC-s, játékos és adatközponti termékek következő generációját."

- kommentálta a győzelmi jelentést Lisa Su, a vállalat elnöke.

Szavait a kategóriák szerinti bevételadatok is alátámasztják. A számok alapján az AMD tavaly 9,3 milliárd dollár nettó bevételt termelt a lakossági megoldásaival, ezek mögé viszont 7,1 milliárddal szorosan feljött az Epyc-processzorokat is tartalmazó vállalati termékek kategóriája, 113%-os éves növekedést produkálva.

Idén viszont már valamivel nehezebb dolguk lesz a pirosaknak, a 12. generációs Alder Lake processzorokkal ugyanis az Intel végre elkezdte összekapni magát, nemsokára pedig befutnak a nagy rivális saját videokártyái is. Eközben persze az Nvidia sem ül a babérjain, már javában zajlik a cég következő generációs GPU-inak előkészítése.

Ha viszont 2022-ben is kitart majd a PC-ipar szárnyalása, valószínűleg egyik szereplőnek sem kell számottevő visszaeséstől tartania, hiszen a piac most szivacsként szívja fel az új hardvereket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.