Hirdetés

Érkezőben a komplett 3 TB WD merevlemez család



|

Majdnem két év telt el az első 2 terabájtos Western Digital (Green) merevlemez megjelenése óta, ami több, mint az 1- és 2 TB megjelenése között eltelt idő, de ennek oka nem a merevlemez gyártás technológiájában keresendő.

Hirdetés

2 TB kapacitás felett minden gyártónak szembe kell néznie a 32-bites operációs rendszerek LBA címzés problémájával, amivel csak 2,1TB-ot lehet megcímezni, azaz nem lehet ennél nagyobbra formázni a merevlemezt. A megoldást a 48-bites LBA (Long LBA - 144 petabájtos korláttal) jelentené, amit csak 64-bites operációs rendszer alatt lehet használni, ami egyelőre nem jelent megfelelő alternatívát.

A megoldást a WD Advanced Format technológiája jelenti, amivel az eddigi 512 bájtos szektorok fizikailag 4 kilobájtosra bővülnek, ami nem okoz problémát az új operációs rendszerek számára. Nem úgy a régebbieknek (például Windows XP és ettől lefelé), éppen ebből adódóan az elektronika képes arra, hogy a szektorok logikaliag 512 bájtosnak látszódjanak, ez viszont teljesítmény csökkenéssel jár, plusz az LBA blokk eltolását is alkalmazni kell, több partíció használatánál pedig segédprogram futtatására is szükség van. A 4 kilobájt - 512 bájt probléma azonban nem csak a PC-ket érinti, hanem minden eszközt, például merevlemezes felvevőket, ezért erre a problémára mindenképpen megoldást kellett találni. 

 

 

 

A WD már korábban megkezdte az átállást az új technológiára, ugyanis 1,5- 2 TB kapacitású HDD-i között már megtalálhatók az Advanced Format meghajtók -- ezek onnan ismerhetők fel, hogy a típusjelzés EARS-re végződik --, de a többi gyártó sem áll rosszul, ugyanis a Seagate szintén ez év végére ígéri saját 3 terabájt kapacitású merevlemezeit.

Első körben a három fő húzómodellből, a WD Caviar Black, Blue és Green merevlemezekből október közepén-végén várhatók a 3 TB változatok, de a külső merevlemezek, illetve a WD Element Play és a későbbiekben megjelenő WD TV Live Hub is 3 TB merevlemezeket kap majd. Az új meghajtókból a hírek szerint a karácsonyi szünetben fog rendelkezésre állni akkora mennyiség, hogy nem csak speciális csatornákon, hanem bárhol megvásárolhatók lesznek. Árakról egyelőre nincs információ.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.