Hirdetés

Saját processzort fejlesztenek az oroszok



|

Kisepernék az országból az Intelt és az AMD-t, helyettük jön a Baikal platform.

Hirdetés

Oroszország kemény fába vágta a fejszéjét: három állami céget is egy kalap alá vontak azért, hogy kifejlesszék a Baikal platformot, ami az ARM 64 bites kernelű Cortex A-57-esére épül, a célja pedig az, hogy Oroszországból teljes mértékben kiseperje az Intel és az AMD processzorait

Hirdetés

Az orosz CPU-k állítólag legalább 8 maggal rendelkeznek majd, amelyek 28 nm-es gyártástechnológiával készülnek, és minimum 2 GHz-es órajelen működnek. Amint elkészülnek, az összes kormányzati szerv és cég ilyeneket kap, név szerint Baikal M vagy Baikal M/S lapkákat. 

Azt egyelőre nem tudni, hogy a 2015-ben érkező processzorok teljes egészében leváltják-e az orosz piacon az Intelt és az AMD-t vagy csak az állami intézményekben. Ez utóbbi mindenesetre önmagában is jelentős, évente ugyanis 700 000 új PC-t és 300 000 új szervert jelent, 1,3 milliárd dollár értékben. 

A pletykák szerint a költségcsökkentések nem a valódi indoklást jelentik a Baikal platform mögött. Az oroszok valójában a bizalmas információik biztonsága miatt aggódnak, ezért zárnának ki minden külső szereplőt az orosz kormányzati életből. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.