Hirdetés

Sajtófotókon a dual-GPU-s AMD Radeon HD 6990



|

Az AMD dual-GPU-s szörnyetegéről megérkeztek az első hivatalos képek.

Hirdetés

Az AMD zászlóshajója, a dual-GPU-s Radeon HD 6990 (fedőnevén Antilles) már január végén látható volt Szingapúrban. Úgy tűnik, hogy a 2011-es CeBIT kiállításon, március elején, sor kerülhet az AMD hivatalos bemutatójára is; ugyanis több sajtófotó is érkezett az elképesztően erős videokártyáról.

 

A Radeon HD 6990 két darab 40nm-es Cayman GPU-t használ, továbbá 4 gigabájt GDDR5-ös memóriát. A 3072 stream processzorral operáló kártya 2 x 256 bites memóriabusszal működik, a hűtésről egy dual slotos, egy ventilátorral ellátott hűtőegység gondoskodik. A meglehetősen hosszú vezérlő végleges változatára várhatóan két nyolctűs PCIe csatlakozó kerül. A CrossFireX-támogatásnak hála a monstrumból egyszerre kettőt is használhatunk majd. Kimenetek tekintetében egy DVI és négy mini DisplayPort található a kártyán, melynek órajelei továbbra is ismeretlenek maradtak.

 

 

Az öt darab videokimenetnek hála az Eyefinity is erősen támogatott lesz a Radeon HD 6990 esetében. A problémát az jelenti, hogy ebből négy mini DisplayPort, ilyen csatlakozóval egyelőre kevés monitor rendelkezik. A rendelkezésre álló információk szerint ezt a gyártók úgy kívánják megoldani, hogy különböző adaptereket adnak a kártyához, hogy az minden típusú kijelzővel használható legyen. Ez egyébként a Sapphire és az XFX bevett gyakorlata a piacon.

 

Ahogyan az órajelek értékei, úgy a kártya ára sem derült még ki. Az mindenesetre biztos, hogy meglehetősen sokba kerül majd az AMD zászlóshajója, amelyet csak kevés játékos engedhet majd meg magának. Valószínűleg számukra alapkövetelmény lesz egy minimum 24 hüvelykes, Full HD-s monitor beszerzése is, vagy akár több ilyen kijelző vásárlása, hiszen gondoljunk az Eyefinity-re. A rendszer tehát meglehetősen sok pénzbe kerül majd, amit csak kevesen tudnak majd megvásárolni. Az Antilles mindenesetre kiváló ösztönző lehet az NVIDIA számára, a szintén dual-GPU-s GeForce GTX 590 ugyanis továbbra is várat magára.

 

 

Friss információ, hogy az alapverzió esetében a Cayman GPU-k órajele 830 MHz, míg az OC-verzióé 880 MHz. Fogyasztás tekintetében a sima és az OC modellek 375 és 450 wattot igényelnek; ez tétlen állapotban 37 watt. A hűtést tekintve a légkavarót két gőzkamra segíti. A hivatalos bemutató március 8-án várható.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.