Hirdetés

Samsung 840 series 250 GB



|

Kipróbáltuk az első TLC NAND-os SSD-t.

Hirdetés

Ha régebben olcsó SSD-t szeretettünk volna vásárolni, akkor a Samsung 840 series megjelenése előtt vagy a tárkapacitással vagy a teljesítménnyel kapcsolatban kellett kompromisszumot kötnünk. Ha a tárhelyen spóroltunk sokat, akkor hibrid megoldás mellett lyukadtunk ki, ha pedig a gyors tempó nem volt fontos, akkor egy nem túl jó SSD-vel a kezünkben ballaghatunk haza. Amennyiben azonban a TLC NAND-ok ára tovább süllyed, akkor a Samsung 840-es szériája mind a két oldalból a legjobbat fogja kihozni: alacsony áron szállítja a drágább meghajtók teljesítményét. Ezzel az SSD-vel beléphetünk abba a világba, ahol ezek a gyors meghajtók mainstreamnek számítanak.

Samsung 840 series 250 GB
Samsung 840 series 250 GB


A TLC NAND-okat korábban USB-kulcsoknál, olcsó táblagépeknél használták a gyártók, így amikor meghallottuk, hogy a 840 is ezzel érkezik, megemelkedett a szemöldökünk. Korábban már számos alkalommal megtapasztalhattuk, milyen hatása van egy lassú NAND-nak a teljesítményre, ezért nem voltak nagy elvárásaink a TLC NAND-okkal szerelt 840-nel kapcsolatban. Tévedtünk. A megoldás jobban teljesít, mint a korábbi MLC NAND SSD-k, és ez azért elárul egy két apróságot a Samsung vezérlő és firmware fejlesztéséről. Amennyiben kisebb teljesítményű és lassabb NAND-okat használnak a vezérlő oldalon, firmware szinten kell többet kihozni az eszközből.

Samsung 840 series 250 GB
Samsung 840 series 250 GB


Eddig senki nem volt olyan merész, hogy a nagy teljesítményű gépekbe TLC NAND-okból építkező eszközt pakoljon be, de úgy tűnik, egyáltalán nem életképtelen az első ilyen SSD. Habár az eszköz élettartamáról hosszú távon egyelőre még nem tudunk nyilatkozni, de az SSD teljesítményével meg voltunk elégedve. Arra azért figyeljünk, hogy az eszköz tárhelyének körülbelül 30 százalékát tartsuk szabadon, amennyiben extrém körülmények között kívánjuk használni a meghajtót. Máskülönben 5-7 százalék szabad hely átlag felhasználási körülmények között bőven elégséges lesz. 

 

Adatok

- 250 GB, Samsung S4LN021X01-8030 vezérlő, 21 nm Toggle Mode 2.0 TLC, 540 MB/s szekvenciális olvasás, 250 MB/s szekvenciális írás, 512 MB LPDDR2, SATA III 6 GB/s, 3 év garancia

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.