Hirdetés

Samsung CLP-770ND teszt



|

Milliós árszint alatt is akad terhelhető színes lézernyomtató

Hirdetés

Viszonylag kis területen tehetünk szert egy erős, monokróm és színes módban is 32 lap/perces névleges teljesítményt nyújtó lézernyomtatóra, ha a Samsung CLP-770ND-t választjuk. A „kocka” arányokkal rendelkező készülék csak mintegy 10 centiméteres helyet igényel oldalt és a hátoldal felől, a kellékanyag csere és az esetlegesen elakadt papír eltávolítása is praktikusan, a homlokzati ajtó irányából kivitelezhető. A homlokzat felső részén egy jól megvilágított és magyar nyelvű monokróm LCD kijelző szolgálja a kényelmesebb beállítást.

 

USB 2.0 és 10/100-as Ethernet csatlakozásokon érhető el a nyomtató, mely természetesen hálózatról felügyelhető. A vezeték nélküli hálózati adapter opcionális. A beépített SyncThru web kiszolgáló révén a szokásos módon, honosított kezelőfelületen követhetjük nyomon a munkákat, a nyomtató állapotát és a kellékanyagok szintjét. Ha vásároltunk opcionális merevlemezt is, akkor lehetőségünk van a nyomtatási feladatok menedzselésére, sorba állítására is és a gyakran használt dokumentumokat (fejléces papír, átvételi elismervény, stb.) a nyomtatón is tárolhatjuk és később PC nélkül nyomtathatjuk ki. Minden lényeges nyomtatónyelv támogatott, így nehéz lenne olyan irodában is használatos operációs rendszert találni, ami ne lenne képes hálózati nyomtatóként kezelni a CLP770ND-t. Windows, Mac és Linux (tucatnyi disztribucio) támogatott, nem csak meghajtóprogramot, hanem a dokumentáció tanúsága szerint a SmartPanel kezelőszoftvert illetően is.

 

 

samsung clp-770nd színes lézernyomtató
 

 

Tapasztalataink szerint a CLP770DN nyomtatóműve bőségesen hozza az irodai színes lézernyomtatóktól elvárható minőséget. Sőt, ha nem is a legjobbnak ítéljük, de mindenképpen a jobb képminőségű készülékek közé kell, hogy soroljuk. Sikerült egyenletes tónusú tesztoldalakat produkálnia, a homogén színű területeken sem fedezhető fel csíkosodás. Szépek a színek és ha fotót nyomtatnánk, akkor sem kell csalódnunk, az árnyalatképzés és a kontúrok ábrázolása nem egymás rovására történik. Lehetne egy kicsit fényesebb (jobb fényvisszaverő) a toner, ferdén a fény felé tartva foltos mintában váltják egymást a matt és olajos hatású területek. Természetesen semmi probléma a szövegek telítettségével és kontúrjával. A nyomatminőséget összességében mindenképpen jónak sorolnánk be.

 

32 lap/perces sebességet ígér a termék specifikációja és valóban egy gyors nyomtatóról beszélhetünk, még ha a mérések alapján számított nyomtatási sebesség értékek el is maradnak a névlegestől. A CLP-770ND 18,18 oldal/perces tempóban dolgozott tesztünk során fekete-fehérben és 13,33 oldal/percet mérhettünk színesben, alapbeállításokkal. Annyi tehát bizonyos, hogy ha kiemelten sokat nyomtatunk monokróm dokumentumokat, akkor tempósabban dolgozhatunk például a már ismertetett Samsung SCX-5635FN segítségével, mely névleg 33 lap/perces, de a gyakorlatban sokkal jobban teljesít. Színesben viszont más, hasonló árkategóriájú nyomtatókkal összevetve nagyon jól teljesít a CLP-7700ND és a milliós árkategóriájú óriásokhoz képest is csak 6-7 másodperces hátrányt szenvedne el egy tízoldalas színes dokumentum nyomtatásakor. Elmondhatjuk, hogy árkategóriájában az egyik leggyorsabb színes lézernyomtatóval van dolgunk, fekete-fehérben viszont csak visszafogott a teljesítménye.

 

samsungclp-770nd_koltsegek.png
 
A Samsung CLP-770ND kellékanyag költségei
 

Takarékos modellként írja le készülékét a gyártó, amiben sokat számít a beépített duplex egység. Gyárilag 3500 oldalas induló töltettel szerelik fel a négy festékkazettát, de az üzletben kapható változatok kapacitása 7000 oldal (ISO szerint). A festékkazetták mellett az 50000 oldal élettartamú papírszállító szalag rendszeres cseréje is szükséges. A beégető egység névleges élettartama 100 000 oldal, de ez az igen nagy, havi maximálisan 120 000 oldalas terhelhetőség miatt néhány hónap alatt ki is meríthető. Költség táblázatunkban mégsem szerepel, mert egyelőre nem ismert az ára, valószínűleg azért, mert a CLP-770ND eléggé új a hazai termék palettán és még nem volt szükség fixálómű cseréjére. Ez nem jelenthet jelentős többletköltséget egy oldalra vetítve, illetve figyelembe kell vennünk, hogy más, kisebb nyomtatók teljes élettartama nem éri el a 100 000 oldalt a gyakorlatban.

 

 

 

Mindent összevetve a Samsung CLP-7700ND egy jó minőségben és színesben összetettebb dokumentumokkal is gyorsan dolgozó készülék, mely nem jön zavarba heterogén hálózati környezetben sem (Windows, Mac Linux mind támogatott). Átlag feletti árához igen magas munkabírás is társul, viszont monokróm költségei csak átlagosak. Olyan helyekre kívánkozik, ahol gyakoriak a nagyobb lélegzetvételű, összetett színes munkák (például képes brossúrák, dokumentációk) és szükség van a teljesítményre, de egy milliós nagy nyomtató beszerzése nem megengedhető.


 

 

Névjegy

 

Termék: Samsung CLP-770ND

Forgalmazó: Samsung Electronics Magyarországi Kft.

Ár: 290 990 Ft

Web: Samsung CLP-770ND

 


Értékelés

 

Samsung CLP-770ND

Előny: Nagy terhelhetőség kis méretben, jó nyomatminőség

Hátrány: Sebességéhez képest kissé magas készülékár

Teljesítmény: 4,5

Szolgáltatás: 4

Ár/Érték: 4

 


Mérések:

 

Tesztoldal hideg állapotból: 01:09

Tesztoldal meleg állapotból: 00:12

Monokróm szövegdokumentum 1. oldal: 00:17

Monokróm szövegdokumentum 10. oldal: 00:33

Színes dokumentum 1. oldal: 00:17

Színes dokumentum 10. oldal: 00:45

Színes dokumentum duplex 10. oldal: 01:02 (első lap, azaz két oldal 00:27)

 

Számított monokróm nyomtatási sebesség: 18,18 lap/perc

Számított színes nyomtatási sebesség: 13,33 lap/perc

 

 

Szeretne még több nyomtató tesztet, tippet, trükköt és hasznos ötletet olvasni?


Irány a PC World Nyomtatóbázis!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.