Hirdetés

Samsung HW-F550 teszt: Térhatás a semmiből



|

Utánajártunk, hogy vajon lehetséges-e többcsatornás hangot reprodukálni egy csatornán keresztül.

Hirdetés

A házimozi rajongók pontosan tudják, hogy a lélegzetelállító moziélménynek legalább olyan mértékben részese a dübörgő, mindenhonnan szóló, pattogó, csilingelő hang, mint a nagyméretű, tűéles kép. Természetesen ezen rajongók családja viszont többnyire szívesen feláldozná ezt a dimenziót cserébe a nappalit keresztül-kasul hálózó hangsugárzó kábelek eltűnéséért. Ezt az ellentmondást próbálják feloldani a gyártó cégek az úgynevezett hangprojektor rendszerek fejlesztésével, melyek egyetlen, a televízió alatt elhelyezett modulba integrált hangsugárzókkal próbálnak térhatású hangot kicsikarni. E trend egy új versenyzője a Samsung HW-F550, melyet leteszteltünk egy jó kis mozizás közben.

Külső, csatlakoztathatóság

Amikor megláttuk a készülék dobozát, kicsit ijedten veselkedtünk neki, mert a mérete alapján komoly tömegre számítottunk. Megemelve aztán meglepődtünk, mert nagyon könnyű dolgunk volt. Miután kibontottuk a csomagot, meg is láttuk, hogy miért. A pakk nagy részét ugyanis puszta levegő foglalta el, amit ügyesen kartonpapírba csomagoltak. Találunk még itt egy kisebb mélysugárzót, egy távvezérlőt, különböző kábeleket a rendszerhez, és magát a hangsugárzót, amely tulajdonképpen egy méteres rúd, melyen a bemeneti csatlakozókon kívül a rendszer alapvető vezérléséhez elegendő négy gombot is megtaláljuk. Van itt két HDMI, egy analóg hangbemenet, és egy optikai kapu, az tehát semmiképpen nem mondható el a rendszerről, hogy ne lenne megfelelő mennyiségű készülékre felkészítve. Kiváltképp, ha megemlítjük a Bluetooth csatlakoztathatóság lehetőségét is, melynek segítségével máris áttekinthetetlen számúra növeltük a rendelkezésre állítható műsorforrások számát. A vezérlést pedig a már említett két gomb mellett érdemesebb a tartozékként mellékelt távvezérlőről intézni, mert a kicsi, és kellemesen tenyérbe simuló darab meglepően sok beállítási lehetőséghez enged hozzáférést. Indulva természetesen a bemeneti jel választásától, és a hangerőszabályzástól, egészen a különböző hangképek kiválasztásáig és a karakterisztika testreszabásáig.

Működés, hangzás

A HW-F550 beüzemelése tényleg igazán egyszerű. Amint csatlakoztattuk ugyanis mindkét komponenst a hálózatra, azok már fel is ismerik egymást. A vezetékmentes kapcsolatnak köszönhetően ugyanis nem kell még csak egy kábelt sem átugrálnunk, ha a mélysugárzót a szoba egy, a tévétől távol eső pontjára szeretnénk elhelyezni. A műsorforráshoz való csatlakoztatás után pedig már mehet is a móka. A rendszer természetesen felismeri, és dekódolja az olyan alapvető térhatású hangokat, mint a Dolby Digital, vagy a DTS, és a digitális hangformátumoknál sem jön zavarba. Gond nélkül adja vissza például a tömörítetlen FLAC zenéket.

És érdemes is ezeket használni, mert így meglepően kellemes hangot tudunk kicsiholni a rendszerből. A magasak szépen csilingelnek, a mély dübörög, ahogy kell, egyedül talán a középtartomány kevéske egy picit, de egy ilyen kompakt rendszernél ezt igazán elnézhetjük.

Vegyük, vagy ne vegyük?

Nagyon jó a kérdés, mert a HW-F550 egy érdekes termékcsoport képviselője. Egyrészt nagyon spórol a hellyel, és így a kis lakásban élő, de mozizni akaró felhasználó számára is jól jöhet. Másrészt viszont egy kis lakában élő felhasználó nem biztos, hogy megengedheti magának a rendszer 135 000 forintos árát. Igaz ugyan, hogy egy erősítő, és 5 hangfal a legritkább esetben jön ki ennyiből, de az öt hangfal… És itt el is érkeztünk a lényeghez. A cipőt a cipőboltból elv ugyanis itt is fennáll, csak itt úgy hangzik: hangot a hangszóróból. Ugyanis ez a soundbar dolog egy érdekes találmány, mert nálunk még semelyikkel nem sikerült olyan térhatást elérni, mintha mögöttünk is lettek volna hangfalak. Van valamilyen térérzet, az tagadhatatlan, de nem csapkodnak a golyók a füleink mellet. Ezt a dolgot tehát mindenki vegye fontolóra vásárlás előtt. Hogy mi a fontos, a kellemes kinézet, és kompakt, helytakarékos kivitel. Vagy a valódi térhatás. Ha viszont az előbbi mellett dönt, akkor bátran ajánljuk a HW-F550-et, mert szép, és jól is szól.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.