Hirdetés

Samsung: nem kémkedünk!



|

A Vipre téves riasztása okozta a félreértést a Samsung szerint.

Hirdetés

Mint előző anyagunkban beszámoltunk róla, a NetworkWorld munkatársa úgy találta, hogy a StarLogger naplózó alkalmazás gyárilag megtalálható a Samsung laptopokon. A gyártó viszont cáfol.

 

Két ízben is ugyanabba a problémába botlott Mohamed Hassan, a NetworkWorld munkatársa. Frissen használatba vett Samsung laptopjain a vírusellenőrzés során a program a StarLogger kereskedelmi billentyűzet-naplózó szoftver jelenlétét jelezte. Felfedezését hírben tette közzé, amiről mi is beszámoltunk.

 

Természetesen megkérdeztük a Samsung helyi képviseletét is, akik nagyon rövid idő alatt válaszoltak. A hivatalos állásfoglalás a következő:

„A Samsung laptopokra nincsen keylogger program installálva. A lefolytatott vizsgálat során az derült ki, hogy a cikkben említett személy egy VIPRE nevű biztonsági szoftvert használt, mely egy vírusellenőrzés során keylogger alkalmazásnak ismert fel egy Microsoft Live alkalmazás által készített könyvtárat."

 

A VIPRE úgy kommunikálja magát, mint az egyik leggyorsabb biztonsági szoftver, ám minden ilyen termék esetében előfordulnak téves riasztások, így valóban megeshet, hogy egy ilyenbe futott bele Hassan.

 

A Sophos oldalán is olvashatunk az esetről kapcsolódóan, azzal a megnyugtató kicsengéssel, hogy szó sincs keyloggerről, a Vipre a Microsoft Live! Szlovén nyelvi almappáját (Window/SL) vélte a StarLogger otthonának. Az ő biztonsági szoftverük pedig az előre telepített AOL kliens miatt ad riasztást (Mal/LineDLL-B) és azt karanténba is teszi, mint olyan szoftvert, mely kihasználható a számítógép távoli monitorozására. A Sophos hivatkozik a Cnet.com tesztjeire, akik frissen megvizsgálták a Samsung series 9 noteszgépeket és nem találtak semmiféle keylogger alkalmazást.

 

 

Samsung R580 - nyugodtan megvehetjük
Samsung R580 - nyugodtan megvehetjük

 

Samsung R580 - ezt is nyugodtan megvehetjük

 

Ugyan egyes részletek még nem tiszták előttünk, például hogy miért állította a support Hassan kérdésére, hogy gyárilag keylogger van a gépen és Hassan vajon telepítette-e a szlovén nyelvet? Ugyanakkor megnyugtató, hogy továbbra is yugodtan vásárolhatunk Samsung laptopokat, azok nem vájkálnak magánéletünkben. Ha valaki pedig nem használja a laptopjára előre telepített alkalmazások némelyikét, akkor lehetősége van az eltávolításukra, így kevesebb az esély a téves riasztásokra is.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.