Hirdetés

Samsung SSD 850 Pro (512 GB) teszt



|

10 év garanciával érkezik a Samsung szilárdtest-meghajtója, cserébe viszont drága.

Hirdetés

Igazi csemegének számít a 850 Pro, ugyanis ez az első 3D V-NAND-alapú tárolómegoldás. Az eddig egymás mellett lévő NAND Flash lapkák immár vertikálisan rétegezve, tornyokként foglalnak helyet a tokozáson belül, ami jelentős változás a 10–20 nm között alkalmazott 2D planar NAND chipekhez képest. Ezt úgy kell elképzelni, mint a felhőkarcolók szintjeit, itt is jó sok emelet van egymás felett.

Hirdetés


Az 512 GB-os 850 Pro modell is ilyen 32 rétegű MLC-alapú 3D V-NAND chipekből építkezik, kapacitását tekintve van belőle 128, 256 és 1 TB-os modell. Az új megoldás jóval költséghatékonyabb, ráadásul fogyasztása is kedvezőbb, mivel a cellák programozása is egyszerűbb. Hordozható eszközöknél ez kulcskérdés, hibernált állapotban például csak 2 milliwattot, terhelés nélküli módban 0,4 wattot fogyaszt. Maximális használat mellett 3-3,3 wattal kalkulálhatunk, ami igen jó érték. A 40 nm-es gyártástechnológiával készülő SSD-ben nagyon bízik a Samsung, a Pro modell esetében tíz év garanciát kapunk a pénzünkért, ami egyedülálló a piacon.


A megadott 150 TBW napi 40 GB-nyi adat írás/olvasásának felel meg, ezt tíz éven keresztül képes biztosítani az SSD. Tíz év pedig piszkosul sok idő, kinek van tízéves alkatrésze a gépében? Az új technológia alacsony olvasási és írási késleltetéssel rendelkezik, így a sebességnek jelen pillanatban leginkább a csatolófelület szabhat határt. Teljesítményét nézve a 850 Pro az egyik leggyorsabb a piacon. A 840 Prót minden szempontból nyugdíjazza, de az ATTO Disk Benchmark alapján a Crucial M550-nél is fürgébb, 563 MB/s szekvenciális olvasási és 533 MB/s írási képessége alátámasztja a papírformát. Egyedül az árral vagyunk elégedetlenek, lehetne olcsóbb az eszköz.

Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.