Hirdetés

Samsung UE55D8000



|

A Samsung legfejlettebb LED LCD okostévéje szó szerint bőven kínál látnivalót. Van mit néznünk nemcsak a nagy képméret és a 3D miatt, hanem a fejlett webböngésző és a rengeteg internetes alkalmazás révén is.

Hirdetés

A Samsung legfejlettebb, D8000-es okostévé-típusának 55 hüvelykes változatát próbálhattuk ki. A nagyméretű tévé szinte teljesen keretmentes dizájnnal dicsekedhet, csak egy vékony ezüstcsík választja el a műsort a nappalitól, a tervezőknek már igencsak sikerült megközelíteni a sci-fi filmek világából ismerős „csak maga a képernyő és semmi más” jelleget. Ráadásul a LED-háttérvilágításnak köszönhetően rendkívül vékony is lett, csupán 3 centiméter vastag, eltekintve alul az állvány csatlakozási pontjától. Annyi biztos, hogy a piac egyik legszebb tévéjével nézhettünk farkasszemet.

 

 



A CI-nyílás kivételével a csatlakozások a falra szerelt tévé használatát megkönnyítendő oldalirányba néznek. A tévét az Ethernet-kapcsolat mellett Wi-Fi-modullal is ellátták, ezt nem kell külön megvennünk.

Jól használható ergonomikus távirányítóval kezelhetjük a fejlett, teljesen honosított képernyőmenüt. Ha kényelmesebben szeretnénk használni a különféle okostévé-alkalmazásokat, akkor megvásárolhatjuk a Touch Remote érintőképernyős távirányítót, amiért különösen akkor lehetünk hálásak, ha gépelnünk is kell.

Az, hogy a Samsung a mobil- és tévépiacon is erőteljesen jelen van, ebben az esetben a felhasználók számára is kifizetődik, ugyanis ha iOS- vagy Android-alapú okostelefonunk van, akkor azt is használhatjuk a bevitelhez. Más módon is hasznát vehetjük a telefonnak, mivel az AllShare (ez gyakorlatilag a DLNA marketingneve a Samsungnál) révén a telefonon lévő videókat, hangokat, képeket Wi-Fin keresztül a tévéről is elérhetjük.

Menü és képminőség

A menü nagyon részletes beállítási lehetőségeket kínál, a szokásos színhangolás mellett állítható például a fehéregyensúly, a HDMI fekete színe és a bőrárnyalatok. Találunk élkiemelést, élesítést és zajszűrés mellett MPEG-zajcsökkentést is. Az ECO mód és a dinamikus kontraszt is több lépcsőben állítható. Van tehát minden, sok kísérletezéssel utánhangolhatjuk a gyárilag kissé túl fényes és magas színhőmérsékletű (kékes) állapotot (a beépített Mozi módban ennek pont ellenkezőjét tapasztaltuk). Ha a színhűség nem egészen tökéletes, de megfelelően beállítható – a próbálgatás helyett viszont jól jönne egy gyárilag beépített THX-sablon.

Egyébiránt kiváló a félfényes panelen megjelenő kép, a gyártó ügyelt arra, hogy a standard felbontású adások és DVD-k képe is megragadó legyen; már egy jobb minőségű analóg adással is szép látványt kapunk a nagy képfelület ellenére is. Nagyon jó a mozgássimítás, a dinamikus kontrasztot viszont inkább alacsony fokozaton érdemes üzemeltetni.

Aktív 3D-szemüveggel élvezhetjük a térhatású képet, amely egy egész nagyságrenddel jobb, mint a tavalyi modellekben. Sikerült nagyon nagy mértékben kompenzálni az LCD 3D-tévék esetében kikerülhetetlen áthallást a két kép között – csak gratulálni tudunk ehhez a fejlesztőknek. A rádiós összeköttetésű szemüveg hibátlanul üzemelt, szolgálatkész és USB-ről tölthető. A 3D-kép nem fárasztja jobban a szemet, mind más képzáras (aktív szemüveges) 3D full HD-technológiát alkalmazó modellek, sőt tapasztalataink szerint valamivel szemkímélőbb is. Ha nem lenne otthon 3D Blu-ray lejátszónk vagy filmünk, akkor szélessávú internet és útválasztó birtokában is kipróbálhatjuk a térhatású képet a 3D Explore alkalmazással; jó minőségű ingyenes kisfilmek, előzetesek, demók állnak rendelkezésre ingyen.

Mennyire lehet okos egy tévé?

Alaposan belehúztak a gyártók az okostévé-versenybe, a Samsung ezen a téren vezető pozíciót foglal el, idén pedig a készülékek tudása kibővült a SMART HUB alkalmazásfuttató platformmal. Különféle internetes tartalmakhoz nyerhetünk hozzáférést számos alkalmazás letöltésével, ahhoz hasonlóan, mintha egy okostelefont használnák.

A Samsung Apps kínálatában tényleg sok minden áll rendelkezésünkre, elérhetjük a kedvelt közösségi oldalakat, tévéműsor alkalmazást, és még olyan rajzos útmutató programot is, amelynek segítségével számos módját sajátíthatjuk el a nyakkendőkötésnek. A Social TV révén a kép elég nagy területén követhetjük az adást, mellette pedig Facebook- vagy Twitter-üzenőfalunkat, ha éppen mindkét végén szeretnénk égetni a gyertyát. Kiegészítő kamerával pedig még Skype használatára is van mód.

 

 

 



Ha valamire épp nem találnánk megfelelő alkalmazást, akkor nagy hasznát vehetjük a beépített böngészőnek. Ez más gyártók megoldásaival ellentétben támogatja a Flash- és Java-alapú oldalakat is, azaz gyakorlatilag mindent elvégezhetünk vele. Az már nem annyira a tévé hibája, hogy a karosszékből böngészéshez a PC-n bevált módszer nem túl ideális, a betűk aprók, a gépelés hosszabb távon fárasztó, különösen akkor, ha csak az alap távirányító áll rendelkezésre.

A sok internetes, mobiltelefonos és 3D-extra miatt majd elfelejtettük: a D8000 különféle digitális és analóg tévéadások vételére is alkalmas. Az UE55D8000 sajnos nem olcsó, de a képminősége jó és összességében talán a piac legjobb szolgáltatásokkal felvértezett tévéje.

Adatok

- 55 hüvelyk képátló, full HD LCD- (IPS) panel, LED-háttérvilágítás
- Full HD 3D-lejátszás aktív képzáras LCD-szemüveggel, 2D/3D-konverzió
- 4 HDMI-, 3 USB-, VGA-, komponens, Scart, AV-, jack hangbemenet, digitális audiokimenet (optikai)
- PAL/SECAM, DVB-T2, DVB-C, DVB-S/S2 (MPEG-4) tuner, CI-interfész
- 800 hertzes mozgássimítás LED Motion Plus technológiával
- 2×15 wattos sztereó hangszóró, TheaterSound HD és Dolby Digital Plus/Dolby Pulse támogatás
- Médialejátszás USB- és DLNA-forrásokból (például MP3, JPG, AVI, MKV, MOV, M2TS, TS, WMV), ékezetes külső felirat fájlok támogatása, DTS-hang dekódolása
- Ethernet és Wi-Fi, internetes források lejátszása, alkalmazások futtatása, rögzítés USB eszközre
- 1233×788×310 milliméteres méretek, 18,6 kg tömeg (állvánnyal)
- 56–160 watt fogyasztás (gyakorlatban 80–90 watt, 3D-üzemmódban 120 watt)
- Forgalmazó: Samsung Electronics Magyar ZRT.
- Ár: 859 900 Ft
- Web: samsung.com

Értékelés

Előny: jó képminőség és fogyasztás, stabil 3D-megjelenítés, kiemelkedő okostévé-funkciók és médialejátszó, okostelefon-támogatás
Hátrány: csúcskategóriás árszabás, nincs THX-profil

Teljesítmény: 4,5
Szolgáltatás: 5
Ár/Érték: 4

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.