Hirdetés

Akár 60 TB-os merevlemezek is érkezhetnek



|

Újabb mérföldkőhöz érkezett a HDD-k világa. A Seagate 1 terabit per négyzetinch adatsűrűséget ért el.

Hirdetés

A Seagate a mai nap folyamán bejelentette, hogy a még anno a 2007-ben kitűzött HDD kapacitáshoz kapcsolódó mérföldkövet sikerült elérniük, ugyanis egy négyzetinchnyi (6,4516 cm2) helyre immáron egy terabit adatot képesek bezsúfolni, mely érték a jelenlegi legnagyobb adatsűrűségtől 55 %-al nagyobb. Ezt a lehengerlő adatsűrűséget a hő támogatta mágneses rögzítés (heat-assisted magnetic recording /HAMR/) technológiájának köszönhetik, mely a tervek szerint fokozatosan váltja majd le a mostani HDD-k esetében használt merőleges mágneses rögzítéses (perpendicular magnetic recording /PMR/) technológiát. A Seagate úgy véli, hogy a HAMR technológiás HDD-k az évtized végére érhetik el a piacot, megduplázva a mostani készülékek tárkapacitását, tíz évre rá pedig már azt is elérhetik, hogy akár 60 TB-os merevlemezek pörögjenek a gépeinkben.

 

A jelenleg használatban lévő PMR technológának (alsó) is sokat köszönhetünk.

 

Sajtóbejelentésében a gyártó összehasonlítás képpen kicsit kotorászott a manapság (szerintük) kapható legnagyobb kapacitású merevlemezek háza táján. "A 3,5” darabok között találkozhatunk 3TB-os HDD-vel, melyen az adatsűrűség 620 gigabit per inch. A 2,5” darabok 750 GB-on tetőznek és itt megközelítőleg 500 gigabit per inch-es adatsűrűségről beszélhetünk." Az első generációs HAMR meghajtók kapacitása körülbelül duplája lesz az itt látottaknak, tehát 6 TB lesz a 3,5” és 2TB várható a 2,5” esetében.

Közben persze folyamatosan érkeznek a nagyobb tárkapacitású HDD-k, de jelentős áttörésekről, mint amilyen ez is csak az elmúlt időkben hallhattunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.