Hirdetés

Seagate: A HDD technológia nem halott!



|

Hirdetés

A kijelentés főként a Samsungnak szólt, amelynek chipekkel foglalkozó részlege köztudottan azon fáradozik, hogy különféle flash memóriákkal váltsa ki a hard disk alapú adattárolást. "A Samsung nagyon elhamarkodott kijelentést tett, mikor a merevlemezes technológia halálát emlegették." - mondta Rob Pait, a Seagate marketingvezetője egy interjúban a Japánban megrendezett Ceatec Show-n. "Egyszer talán majd eléri a flash memória technológia azt a szintet, amire szükségünk van vele kapcsolatban, de egyszer majd az emberiség is képes lesz élőlényt küldeni a Marsra." - fűzte tovább.

Az a bizonyos elhamarkodott kijelentés Hwang Chang-Gyu, a Samsung félvezetőgyártó divíziója elnökének szájából hangzott el múlt hónapban, amikor a cég bemutatta 16 gigabit kapacitású memóriachipjeit. Pedig ez annyira nem meglepő, tekintve, hogy a vállalat a világ legnagyobb flash memória gyártója, és egyre nagyobb részt tudhat magáénak az adathordozók piacából, különösen a hordozható eszközök szegmensében.

Az utóbbi években rohamosan csökkent a flash memóriák ára, miközben kapacitásuk is látványos emelkedésbe kezdett. 2004-ben, amikor az Apple piacra dobta iPod mini zenelejátszóját, még a merevlemezes egységeket érte meg felhasználni. Ezt követően 40%-kal csökkentek a flash-árak, ennek köszönhető, hogy máris óriási sikereket értek el az új iPod nanóval, amely már hasonló kapacitású flash tárolóeszközt használ. A Seagate volt az egyik vállalat, amely annak idején egyhüvelykes merevlemezeket szállított az iPod minibe. Az Apple döntése, hogy áttér flash-re, és nem tart igényt a mini merevlemezekre, nem volt akkora érvágás a cégnek. Még épp elég nagy maradt a Compact Flash drive-ok iránti kereslet is.

A Samsung továbbra is forgalmazni kíván merevlemezeket, de egyre nagyobb hangsúlyt fektet a 16 gigabites flash alapú modellekre, amelyek párhuzamos ATA porton keresztül kapcsolódnak a számítógép alaplapjához, csakúgy, mint az átlagos merevlemezek, és 2,5 vagy 1,8 hüvelykes változatban is kaphatóak lesznek.

Végül Pait így vélekedett: "A Samsung mostanában furán viselkedik. Ha szerintük a merevlemezes technológia halott, nyugodtan adják nekünk a HDD részlegüket. Örömmel fogadjuk majd."

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.