Hirdetés

Segítenek az IBM virtuális lényei



|

Az avatárok bemasíroznak az egészségügybe is.

Hirdetés

Az elektronikus avatárok jól ismertek a virtuális világokból és a számítógépes játékokból, ahol egy-egy szereplőt személyesítenek meg különböző élőlények formájában. Az avatárok közel sem csak a szórakoztatás területén tehetnek jó szolgálatot: a szoftver használatával az orvosnak nem kell kartotékok mélyére ásnia, vagy számítógépes könyvtárak között keresgélnie, ha egy beteg kórtörténetét szeretné megismerni. A doktor egerével a pácienst megszemélyesítő avatár valamelyik testrészére kattintva lehívhatja a testtájékhoz tartozó valamennyi információt. Például egy hátfájós ember avatárjának gerincére klikkelve megjelenik valamennyi adat a kérdéses területről: korábbi panaszok leírása, labor-eredmények, röntgen-felvételek. Az orvos különböző szempontok szerint szűkítheti, vagy tágíthatja az adatok megjelenítését.

 

avatar_.jpg

 

A jelenleg az egészségügyben általában használt, az adatokat őrző és menedzselő megoldások nem használják ki a rendelkezésre álló információtömegben rejlő lehetőséget. A papíron, vagy különböző adatbázisokban töredékesen tárolt zárójelentések, képi felvételek, leletek együttes, strukturált kezelésével a gyógyítók sokkal jobban ráláthatnak pácienseik egészségügyi állapotára, hamar szembeszökővé válnak az összefüggések, sőt több idő maradhat a beteggel foglalkozni.

 

Az IBM egy másik kutatási projektje szintén az avatárokat fogja munkára: beszédfelismerő szoftver kiegészítéseként készül az az egyelőre angolul értő virtuális személy, aki a folyó beszédet jelbeszéddé alakítja a nagyothallók számára. A halláskárosult így laptopja segítségével bárhol aktiválhatja virtuális jeltolmácsát, akár otthon, tévénézés közben,akár moziban, színházban, vagy társaságban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.