Hirdetés

Shuttle OMNINAS KS10 teszt - A saját felhő előnyei



|

A Shuttle OMNINAS KS10-el bárki létrehozhatja a saját médiatárolásra alkalmas felhőjét.

Hirdetés

Egy NAS nagyon hasznos kiegészítője tud lenni az otthoni hálózatunknak, különösen akkor ha több okostelefon, asztali számítógép vagy éppen notebook, tablet van a háztartásban. Talán nem kell ecsetelni annak az előnyét, hogy bármilyen fontos dokumentumhoz, kedvenc zenéinkhez, filmjeinkhez hozzáférhetünk a világ bármely internettel lefedett pontján. Ezt azonban ma már olyan ingyenesen elérhető szolgáltatások is tudják, mint a Google Drive, vagy ha zenékről van szó akkor az iTunes vagy a Spotify, arról nem is beszélve, hogy gyakorlatilag bármit le is tölthetünk újra, tárolni gyakorlatilag csak a ritkább, különleges darabokat érdemes. Éppen ezért fontos megvizsgálni, hogy ha már pénzt adunk ki valamire, az milyen olyan plusz szolgáltatásokat tud nyújtani, az ingyenes alternatívák mellett amely miatt megéri a befektetés.

Semmilyen szerszámra nincs szükségünk a beszereléshez

Csendesen megbújik

A Shuttle Omninas KS10 külsejével nem próbálja meg felhívni magára a figyelmet, tipikusan egy olyan eszközről van szó, amelyet nyugodtan elrejthetunk valahová a router mellé egy rejtett zugba. Itt fontos megemlíteni, hogy aktív hűtéssel nem rendelkezik, így bárhová is tesszük nem kell attól tartani, hogy zúgással zavarná a nyugalmunkat. A kialakítása egyébként praktikus, pofonegyszerű a szerelése, semmilyen szerszámra nincsen szükségünk: az első részét lepattintva egyszerűen belehelyezünk egy 3,5 hüvelykes merevlemezt, amelyet bekapcsolás után rögtön felismer. Ezen kívül csak egy UTP kábellel össze kell kötnünk a routerrel és a szerelési résszel gyakorlatilag végeztünk is. A ház elülső részén egyébként négy állapotjelző LED-et, egy SD-kártyaolvasót és egy USB 2.0 csatlakozót találhatunk, míg hátulra a bekapcsoló gomb, további egy USB az Ethernet és az adapter csatlakozója került.  

Hirdetés

Szolgáltatások tárháza

A dobozában kábeleket, egy telepítő CD-t és egy rövid használati útmutatót tudtunk még előbányászni. A lemezen egy Windows és Mac OS X rendszerekkel egyaránt kompatibilis OMNINAS Finder nevű program található, amely pillanatok alatt felismeri és néhány egyszerű lépéssel konfigurálja a hálózati eszközt. A további beállításokat a megadott IP-cím bepötyögésével a böngészőből érhetjük el, úgy mint bármilyen router esetében is. Nem bonyolították túl a felületet, mindent egyszerűen és gyorsan beállíthatunk, nem szükséges semmilyen különösebb szaktudás hozzá. Létrehozhatunk egyedi felhasználói fiókokat, beállítva hogy ki milyen tartalomhoz férhet hozzá a NAS-on. Természetesen rendelkezik DLNA támogatással, média szerverként, FTP szerverként is kíválóan funkcionál (támogatja az SSL titkosítást is), ráadásul a nyomtatókkal is könnyedén elboldogul.

Letisztult, átlátható kezelőfelület

Torrent kliens konfigurálva

Amit mindenképpen kiemelnénk az a beépített torrent kliens, amely segítségével könnyedén menedzselhetjük a letöltéseinket. Megadhatjuk például, hogy milyen időszakokban aktiválódjon a letöltés: amíg nem vagyunk otthon szépen lecsorog mindenféle tartalom, az este pedig zavartalanul internetezhetünk a teljes sávszélességen. Az egyetlen dolog ami nem tetszett itt, hogy valamiért az elérhető sávszélesség töredékével működött csak a letöltés, és nem jöttem rá a hiba okára. Ugyanaz a torrent file valamiért csak 150 KB/másodperc sebességgel töltődött a NAS-ra, míg ha a gépen futtattam akkor jött rendesen 3-4 MB/másodperccel. A hiba elképzelhető, hogy az én készülékemben volt, de az is könnyen lehet, hogy egy firmware frissítéssel hamarosan orvosolni fogják ezt a problémát. Mindenképp a pozitív tulajdonságok közé sorolnánk, hogy a NAS képes WiFi Acces Pointként is funkcionálni, támogatja a 802.11 b/g/n szabványokat is. Működése gyors és megbízható volt. 

Minden beállítás egy helyen

Alacsonyan tartott fogyasztás

A NAS-ban található apró nyákon egy 800 MHz-en ketyegő alacsony fogyasztású ARMv7 architektúrájú Marvell processzor található, mellette pedig 256 Mb GDDR3 RAM. Ekkora teljesítmény bőven elegendő a rászabott feladatok ellátására, ráadásul sikerült a fogyasztást is nagyon alacsonyan tartani. Készenléti állapotban mindössze 5,9 Wattal beéri, de működés közben sem éri el a 12 Wattot a fogyasztás, így a villanyszámla miatt sem érdemes aggódni.

A gyártó specifikációi szerint 80 MB/másodperc olvasási és 60 MB/másodperc maximális írási sebesség érhető el a készülékkel. Ezeket az értékeket nekünk nem sikerült elérni, de természetesen a környezeti adottságok nagyban befolyásolják ezt a teljesítményt. Az elérés viszont mindenhonnan zökkenőmentes volt, a kapcsolat sosem szakadt meg le- vagy feltöltés közben.

A dizájn megtervezésével nem sokat vesződtek

Okostelefon kompatibilis

Az ingyenesen letölthető az Omninas app iOS és Android készülékekre is: mindössze annyi a dolgunk, hogy feltepelítés után a korábban elkészítette felhasználói fiókoz használva belépünk, és máris böngészhetünk a filmek között, vagy éppen az iTunes albumokban. Természetesen fel is tölthetünkre, arra is lehetőség van, hogy a fényképező közvetlenül oda mentse az elkészített fotót. Persze ilyenkor – ha mobilhálózaton vagyunk – érdemes ügyelni az adatforgalomra, mert főleg LTE-n keresztül egész gyorsan lefogyaszthatjuk a keretünket - persze hacsak nem korlátlan.

Verdikt

A Shuttle OMNINAS KS10 30 ezer forint körüli áron kapható. A vásárlás előtt elsősorban azt kell átgondolni, hogy valóban kihasználnánk-e a benne rejlő lehetőségeket, vagy csupán egy első látásra hasznos kiegészítő ami aztán a többi porfogó mellett végzi. A szolgáltatásainak minőségével semmi gond nem volt, véleményem szerint hosszú évekig végezné csendben a dolgát, de ha fontos adatokat tárolunk rajta, akkor én mindenképpen ajánlom valamelyik online szolgáltatást biztonsági mentésnek, hiszen azért a hagyományos HDD-k előbb-utóbb hajlamosak megadni magukat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.