Hirdetés

Gyorsteszt: Shuttle XPC Barebone SG41J1



|

Annak idején hatalmas érdeklődés mutatkozott a barebone számítógépek után, ám egy kis idő elteltével kipukkant ez a lufi is. A Shuttle ennek ellenére jelen van hazánkban, és a legújabb mini gépét küldte el nekünk tesztelésre.

Hirdetés

Manapság annyiféle kategória létezik a készre szerelt számítógépek piacán, hogy néha még a hozzáértő személyek is elbizonytalanodnak. A barebone rendszerű masinákból mára igen kevés maradt a kiskereskedelmi egységek kínálataiban, a problémát vélhetően az jelentette, hogy a gyártóknak és viszonteladóknak nem sikerült egyértelműen elmagyarázni, hogy nem kész számítógépekről van szó, hanem csak alapokról, amit a felhasználónak kell teljes konfigurációvá formálnia. Egy barebone gép egy aprócska házból áll, egy kiskereskedelmi forgalomban nem kapható alaplapot és egy egyedi gyártású tápegységet tartalmaz, valamint előfordul, hogy a csomagban egy processzorhűtő és egy távirányító is helyet kap. Utóbbi enyhe célzás az egyik lehetséges felhasználási formára, ezek a kis számítógépek ugyanis kiválóan alkalmasak arra, hogy otthoni szórakoztatóközpontot csináljunk belőlük.

 

 

Méretükből adódóan könnyedén beférnek egy testesebb tévéállvány alá, ám ekkor valamelyest nagyobb odafigyelést igényel az összeszerelés, illetve az is, hogy hogy milyen alkatrészek kerülnek a vázon belülre. A Shuttel SG41J1-ből is viszonylag könnyen lehet ilyen masinát faragni, sőt, akár 3-4 éves játékok futtatása is lehetségessé válhat vele, ha nem spórolunk a többi alkatrészen. A vázba szerelt alaplapon az Intel LGA775-ös foglalata található, amelybe akár négymagos Core 2 Quad processzort is helyezhetünk, csupán arra kell figyelni, hogy az adott CPU tipikus fogyasztása nem haladhatja meg a 95 wattot. Az alaplap az Intel G45 lapkakészletére épül, tehát nem szükséges azonnal egy diszkrét videokártyát is vásárolni a gépbe, az integrált GMA4500HD is megteszi a hétköznapok során. Olyannyira, hogy akár 1080p felbontású HD-videókat is megtekinthetünk a segítségével, hála a hardveres, a processzort tehermentesítő gyorsításnak. Egyedül csak a natív HDMI-kimenet hiánya miatt bosszankodhatunk, viszont pozitívum, hogy az analóg aljzat helyett a DVI-t részesítették előnyben. Mivel az alaplapon egy tizenhatszoros PCIe-foglalat is található, ezért lehetőség van az IGP kiváltására, viszont nagyon oda kell figyelni, hogy milyen grafikus kártyával kívánjuk erősebbé tenni a kocka alakú masinát.

 

 

A beépített tápegység ugyanis 250 wattnyi teljesítmény leadására képes, tehát az SG41J1 a méretét leszámítva már csak emiatt sem alkalmas arra, hogy felső vagy felső-középkategóriás vezérlőket fogadjon. Véleményünk szerint akkor járunk a legjobban, ha valamely belépő szintű megoldással deaktiváljuk az Intel integrált vezérlőjét, ha pedig hangtalan gépet szeretnénk megépíteni, akkor a ventilátoros kártyákat mindenképp felejtsük el. Az SG41J1 önmagában ugyanis egészen halk tud lenni, a hátulra szerelt, 92 milliméter átmérőjű, PWM-vezérlésű légkavarót alig hallani, a tápegységben üzemelő jóval kisebb ventilátor pedig szintén nem egy hangos darab. Mivel a gyártó csak opcionálisan biztosít saját hűtést a géphez, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy a felhasználó végül milyen bordát szerel a processzorra. A 45 nanométeres gyártástechnológiával készülő Core 2-es CPU-khoz csomagolt hűtő szerintünk megfelelő, hőcsöves monstrumok felszerelése a merevítők miatt amúgy sem lehetséges.

 

 

A merevlemez és az optikai meghajtó beszerelése semmivel sem bonyolultabb, mint más, hasonló felépítésű gépek esetében, az előlapot le kell pattintatni, és már csúsztathatjuk is be a hiányzó adattárakat. Kis kézügyességre szükség lesz a SATA-kábelek csatlakoztatásánál, illetve érdemes figyelni arra is, hogy merre tekergőznek a kábelek, nehogy véletlenül a CPU-hűtő ventilátorának essen áldozatul valamelyik.

 

 

Az összerakás után következhet a bekapcsolás, az SG41J1-et az XX-gomb megnyomásával lehet életre kelteni. Az optikai meghajtót rejtő műanyag lapocska egy kicsit sután nyílik és csukódik, de láttunk már ennél rosszabbul kivitelezett megoldást is. Az előlapi portok természetesen gyárilag be vannak kötve, tényleg már csak az operációs rendszer telepítése marad hátra. A Windows 7 lényegében mindent felismer, ami az alaplapra van integrálva, de ha netán például XP-t telepítenénk a gépre, akkor érdemes elővenni az eszközillesztőket tartalmazó CD-t is. A telepítgetés végeztével más dolgunk már nem akad, mint használni az SG41J1-et, akár hosszú távon is.

 

Specifikációk:

 

- Shuttle FG41 alaplap, Intel G45 Express lapkakészlet
- Intel LGA775 foglalat, Core 2 Duo, Quad és Pentium Dual-Core támogatása
- 2×DDR2-es memóriafoglalat, max. 8 GB
- Integrált GMA X4500HD grafikus vezérlő
- 1×PCIe ×16, 1×PCI bővítőhely
- Realtek ALC 662 hangkodek, Marvell gigabites LAN-vezérlő
- 4×USB 2.0, 1×DVI-D, 1×RJ45, 2×PS/2 és audio be- és kimenetek
- 250 wattos beépített tápegység
- 92 milliméteres ventilátor a hátlapon
- 32,5(H)×21,5(Sz)×19 cm (M), 7,5 kg

 

Értékelés

Teljesítmény: 4,5 (nyilván függ az utólag beszerelt alkatrészektől)

Szolgáltatás: 4

Ár/érték: 4

 

Forgalmazó: Computer Emporium

Ár: kb. 45000 Ft

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.