Hirdetés

SilverStone Fortress FT03-Mini: Parányi luxus



|

A SilverStone egyedi Mini-ITX háza Apple szintű dizájnt és ehhez illő árcédulát kapott.

Hirdetés

Először is szögezzük le, a SilverStone Fortress FT03-Mini nem azoknak szól, akik olcsón szeretnének egy kényelmes és tágas számítógépházba “költözni”. Erre az élethelyzetre több ezer PC-s ház létezik. A SilverStone törpéje – és úgy általában a Mini-ITX rendszerek - főként azoknak szólnak, akik szeretik a kis helyigényű, akár nappaliba is jól mutató HTPC rendszereket. Persze egy kisméretű PC azoknak is érdekes lehet, akiknek nincs sok fölösleges helyük az íróasztalukon, de nem szeretnének lemondani a desktop PC nyújtotta kényelemről és teljesítményről. Mindezek mellett pedig még ott van az a vékony, de fizetőképes réteg, akinek kellően vastag a pénztárcája ahhoz, hogy valami igazán egyedit és szépet vegyen. A SilverStone főként ezt a kört célozza meg a Fortress családjával.

Hirdetés
 

A kétféle színben (fekete és ezüst) kapható FT03-Mini, fizikai adottságai alapján egy Mini-ITX, vagy egy kb. három centivel szélesebb Mini-DTX alaplappal is bevethető. A minőségi anyaghasználatra garancia a nettó 4,4 kilogrammos tömeg. Az alumínium itt tényleg alumíniumot jelent, nem papírvékonyságúra sajtolt lemezborítást. Az álló, toronyszerű kialakítás pedig teljesen egyedi megjelenést kölcsönöz a Fortress család legkisebb tagjának. A ház alapterülete 18,9 x 23,5 centiméter, magassága pedig majdnem 40, igaz közel sem ennyi hely áll a hardverek rendelkezésére.

Azt hinnénk több hely van belül, de kell a hely a csatlakozóknak is
 

Ez a kialakítás egyébként azért is különleges, mert a tervezés során az FT03-Minit úgy álmodták meg, mintha csak egy hightech kéményről lenne szó. Az alaplap itt nem vízszintesen, hanem függőlegesen helyezkedik el benne, a dedikált grafikus kártya – mert hogy erre is van hely - pedig szintén ebben a pozícióban csücsül, azaz lóg. Hogy ez miért fontos? A rosszul megtervezett és kivitelezett szellőzés egy ekkora gépben akár halálos is lehet a hardvereinkre nézve. A SilverStone nagyon okosan oldotta meg a szellőzés kérdését, amit csak akkor értünk meg, amikor a burkolatot lehámozzuk róla. A ház három különálló alumíniumlapból áll, ezeket egyenként pattinthatjuk le, és ilyenkor kerül elő a fém csontváz, ami a lényeget tartja.

Van porszűrő is, takarításkor a keret könnyen lepattintható  
 

A kémény alján találni egy porszűrővel ellátott 140 milliméteres ventilátort, ami egész csöndes, maximális esetben is csak 1500 rpm sebességre képes. Ezzel a megoldással lényegében a ház alulról szippantja fel a hideg levegőt, a ventilátor pedig áttolja azt a kritikus pontokon, biztosítva ezzel a processzor, a vga és a táp szellőzését. A folyamat végén a forró levegő legfelül távozik, egy szintén lepattintható és teljes egészében lyukacsos szellőzőn keresztül.

Az alumínium oldallapok és a tető is csavar nélkül bontható
 
 

Dizájn, kontra használhatóság

A ház takaros, jó ránézni és valóban könnyű szerelni. Egyedüli hátulütője, hogy a kevéske hely miatt minden egyes kábel elvezetését át kell gondolnunk. Első komoly problémánk az volt, hogy nem tudtuk használni a tesztre bekészített normál méretű ATX tápunkkal. Egyszerűen nem volt elég hely a számára. Kis mókolással és fúrás-faragással persze megoldható ennek a típusnak is a rögzítése, de akkor a belső HDD és ODD-t tartó keretet kell eltávolítanunk, ami sokak számára fájdalmas veszteséget jelenthet. Ésszerűbb, de némileg drágább megoldás egy speciális SFX formátumú táp beszerzése. A legolcsóbb noname 300 wattos példányok már 9-10 ezer forinttól beszerezhetőek, de érdemesebb egy komolyabb és megbízhatóbb példányt venni. Például a gyártó 300 wattos SilverStone ST30SF típusa is ilyen, 80 PLUS Bronze minősítéssel már 20 ezer alatt megvásárolható. Aki pedig szeretné kimaxolni a lehetőségeket, annak ott van a Gold minősítésű SilverStone SX600-G, ami 600 wattos teljesítményével a játékosok is garantáltan elég lesz. Csak győzzük kifizetni.

Hátul vágtak egy nyílást, a kábelek ezen jutnak ki a gépházból 
 

A ház szerelhetőségével elégedettek voltunk, hiszen csavar nélkül lehet szétkapni a burkolatot, ami tényleg csupán néhány másodperces munka. A belsőt tektintve alapvetően két 2,5” hely áll a rendelkezésünkre, tehát simán beletolhatunk akár két SSD-t is. Emellett pedig egy 3,5” HDD-nek is lesz hely, vagy az egyik SSD-t lecserélhetjük egy slim ODD-re is.

I/O csatlakozók, két USB 3.0 és két 3,5 milliméteres hang ki- és bemenet
 

Az alaplap kivezetései a gépház tetején található szellőző alatt bújnak meg, ez nagyon szerethető és esztétikus megoldás. A lepattintható szellőző alatt bőven van hely a HDMI, USB-k és egyéb csatlakozók számára, a hátul kimart nagyobb résen pedig észrevétlenül kivezethetők a kábelek. Az egész nagyon letisztult hatást kelt, rádiós egérrel és billentyűzettel pedig gyakorlatilag csak egy táp- és egy monitorkábelt kell ügyesen eltüntetnünk. A tetőre helyezett I/O csatlakozók megfelelők, itt két USB 3.0 és két 3,5 mm jack aljzatot találunk, napi használathoz bőven elégséges. Mi persze örültünk volna egy kártyaolvasónak is, de azt sajnos nem kapunk.

Fekete keretek használata további két meghajtót, plusz optikai olvasót jelent 

 

Normális VGA-t is tehetünk bele

A kis házak általában komoly kompromisszumokra késztetik az embert, hiszen megszabják a beszerelhető CPU hűtő és VGA méretét is. Ez itt is így van, de azért nem vészes a helyezet. Vásárlás előtt azonban mindenképpen érdemes méricskélni, hogy mi és hogy fér bele. Például az ASUS STRIX GTX 980 a maga 28,86 centijével garantáltan nem szerelhető be. Főként a középkategóriában érdemes nézelődni, itt több megfelelő modellt fogunk találni, de az igazi megoldást a törpekártyák jelentik.

Az alaplap elé jön az SFX formátumú táp, tőle balra van a VGA számára kialakított hely
 
 

VGA választásnál érdemes kicsit visszakanyarodni a táp kérdésköréhez is. Mi nyugodt szívvel egy középkategóriás, közepes fogyasztású és melegedésű grafikus vezérlőt ajánlunk, amihez mondjuk egy negyedik vagy ötödik generációs i5-ös passzolna. Elvileg egy kis barkácsolással a csúcskártyák használata is lehetséges, de a helyigényen felül nem árt figyelembe venni, hogy itthon a legerősebb SFX táp is csupán 450-500 wattos.

Aki csúcskategóriás rendszert szeretne, az ne ezt a házat válassza! Annak a gyártó kínál más megoldást, a hasonló dizájnnal rendelkező, de egy méretkategóriával nagyob FT03-at. Ehhez mérten a processzor kiválasztásnál is tartsuk észben, hogy a nagyobb léghűtők számára nem lesz elég hely. Így vagy extra alacsony (78 mm) profilmagasságú coolert, vagy egy pici folyadékhűtőt érdemes választani hozzá.

Almás logóval simán beleillene az Apple portfóliójába is 


Ez kell nekem?

A SilverStone Fortress FT03-Mini összességében jó benyomást keltett ránk, de tudnunk kell helyén kezelni ezt a terméket is. Aki a leendő erős- középkategóriás gépéhez keres egy egyedi kinézetű, divatos és kellően kicsi számítógépházat, annak mindenképpen vételre ajánljuk. A szellőzése jó, a szerelhetősége pofonegyszerű, trendi formája és színe miatt pedig még évek múltán sem lesz ciki, nem kell majd letakarni, ha vendégségbe jönnek hozzánk.

Elsősorban tehát azok döntsenek mellette, aki egy erős otthoni PC-t szeretnének építeni, és maximum egy közép-felső kategóriás VGA-ban gondolkoznak. A fizetőképes, hardcore játékosoknak pedig létezik egy tágasabb és kényelmesebb (FT03) modell, amibe simán elfér egy komolyabb vízhűtés, több merevlemez, ATX táp és persze egy csúcskategóriás grafikus vezérlő is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.